Σάββας Συμεωνίδης: Ένας Καλύμνιος “επικεφαλής οίνου” στα γνωστά εστιατόρια Gordon Ramsay, στο Ηνωμένο Βασίλειο και Βόρεια Αμερική.

1697

Στην καρδιά του Mayfair, όπου η γαστρονομική υπεροχή συναντά τη νεωτερικότητα, ο Σάββας Συμεωνίδης, ο επικεφαλής του Wine for Lucky Cat and Bar & Grill στα εστιατόρια Gordon Ramsay, ενορχηστρώνει μια συμφωνία γεύσεων και εμπειριών.

Ο Σάββας είναι Καλυμνιακής καταγωγής από πλευράς πατέρα, γιός του Στέφανου Συμεωνίδη, δεκαθλητή, Βαλκανιονίκη και Πρωταθλητή Ελλάδος, στο αγώνισμα του δεκάθλου. Μητέρα του η Ιωάννα Προύντζου από Ναύπλιο.

Ο Σάββας μπορεί να σπούδαζε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, όμως ένα απρόσμενο τροχαίο ατύχημα, όταν βρισκόταν στο 3ο έτος, τον κράτησε μακριά για μεγάλο χρονικό διάστημα από τα μαθήματα και την παρακολούθηση. Η μεγάλη αυτή απουσία, στάθηκε αφορμή, να επανεξετάσει τη συνέχιση των σπουδών του στην Ιατρική και επέλεξε και ξεκίνησε μία νέα πορεία, διαφορετική από την Ιατρική, ακολουθώντας το δρόμο του στον περίπλοκο κόσμο των κρασιών. Ο Σάββας σήμερα ,είναι περιζήτητος και έχει γίνει πρότυπο τεχνογνωσίας διεθνώς, στον κλάδο του οίνου.

Savvas Symeonidis

Πριν από δέκα χρόνια, ο Σάββας βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναλαμβάνοντας το ρόλο του επικεφαλής σομελιέ στο Thornbury Castle κοντά στο Μπρίστολ. Η αναζήτησή του για γνώση τον οδήγησε στις αγιασμένες αίθουσες των βραβευμένων με αστέρι Michelin ιδρύματα όπως το Tamarind και το Gymkhana στο Mayfair. Αργότερα, ανέλαβε το τιμόνι ως επικεφαλής σομελιέ του Goodman Restaurant πριν ξεκινήσει μια παγκόσμια περιπέτεια με την ομάδα Azumi, όπου εξερεύνησε τα βασίλεια του κρασιού και του σάκε (οινοπνευματώδες ποτό που παράγεται και καταναλώνεται στην Ιαπωνία και προέρχεται από ζυμωμένο ρύζι) στη Zuma, τη Roka και την Oblix στο Λονδίνο. Σήμερα, διευθύνει το “μεγάλο πλοίο” του κρασιού για τα εστιατόρια Gordon Ramsay, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στον Ατλαντικό στη Βόρεια Αμερική.

Gordon Ramsay Restaurants (CAESAR’S ENTERTAINMENT)

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-416.png

ZUMA, London

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ankita Okate, Chief Growth Officer στο Beverage Trade Network, και φιλοξενήθηκε στο linkedin.com ,ο Σάββας ξεκλειδώνει τα μυστικά για το Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου του Λονδίνου

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι image-426.png

Ως έμπειρος επαγγελματίας, οι γνώσεις του Σάββα για τον Διαγωνισμό (LWC) ρίχνουν φως σε αυτό που κάνει αυτό το γεγονός να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα. Σύμφωνα με τον ίδιο, το LWC ξεχωρίζει για την ποικιλομορφία των προϊόντων του και μια διαδικασία κρίσης που δίνει προτεραιότητα στη σαφήνεια. Η μορφή τυφλής γευσιγνωσίας, όπου κρασιά παρόμοιου προφίλ ανταγωνίζονται σώμα με σώμα, εξασφαλίζει μια δίκαιη αξιολόγηση, παρόμοια με τη σχολαστική διαδικασία που αναλαμβάνουν οι σομελιέ κατά την επιμέλεια των λιστών κρασιών τους.

Για τον Σάββα, η μαγεία του LWC βρίσκεται στη συντροφικότητα ομοϊδεατών επαγγελματιών, ο καθένας από τους οποίους αποτελεί πρότυπο γνώσης και εμπειρίας στο κρασί. Κάθε χρόνο, βρίσκεται περιτριγυρισμένος από άτομα που μοιράζονται το ίδιο πάθος για το κρασί, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα που είναι τόσο εμπλουτιστική όσο και τα κρασιά που κρίνονται.

Savvas Symeonidis

Όταν πρόκειται για την ανάθεση βαθμολογιών ποιότητας, ο Σάββας αναζητά μια λεπτή ισορροπία ποιότητας, τυπικότητας, φινέτσας και δύναμης. Εκτιμά τους οινοποιούς που ασπάζονται τον πειραματισμό, διασφαλίζοντας ότι κάθε μπουκάλι ξεχωρίζει σε μια θάλασσα ομοιοτήτων. Καθώς η βιομηχανία του κρασιού εξελίσσεται, ο Σάββας προσδοκά μια στροφή προς την ποιότητα έναντι της ποσότητας, με αυξανόμενη ζήτηση για βιολογικά, βιώσιμα και χαμηλής περιεκτικότητας αλκοόλ κρασιά. Οι συμβουλές του προς τις επωνυμίες είναι απλές: ακούστε το κοινό σας και προσαρμοστείτε στις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις του.

Sustainable Wines

Ο Σάββας τονίζει τη διαφάνεια και τον επαγγελματισμό της κριτικής επιτροπής του LWC. Ενθαρρύνει τις επωνυμίες να συμμετέχουν όχι μόνο για αναγνώριση, αλλά και για να ξεχωρίζουν σε μια θάλασσα κρασιών, δίνοντας σήμα με βάση την αξία


Εκτός από την απαιτητική επαγγελματική του ζωή, το πάθος του Σάββα για το κρασί επεκτείνεται στην παρασκευή μπύρας στο σπίτι, στην επίσκεψη σε αμπελώνες και στην επιμέλεια μιας προσωπικής συλλογής. Ο ενθουσιασμός του για τη βιομηχανία είναι έκδηλος, είτε εξερευνά τις πικάντικες γεύσεις του Hoppers είτε απολαμβάνει μια ήσυχη βραδιά στο μπαρ του κρασιού του Gordon.

Savvas Symeonidis

Για όσους αναζητούν υγρούς θησαυρούς στο Λονδίνο, ο Σάββας συνιστά το The Sampler στο Islington για την ποικιλόμορφη επιλογή του και τη μοναδική ευκαιρία να φέρετε το δικό σας φαγητό. Το wine bar του Gordon, το Chez Bruce και το Hoppers είναι επίσης στη λίστα του, το καθένα από τα οποία προσφέρει μια ξεχωριστή εμπειρία

The Sampler in Islington

Για όσους θέλουν να φέρουν ένα κομμάτι από τη σκηνή του κρασιού του Λονδίνου στο σπίτι, ο Σάββας προτείνει να εξερευνήσετε το Bedales στην αγορά Borough, το Dalla Terra στο Covent Garden και το Oddbins στην αγορά Portobello για συναρπαστικά ευρήματα και δελεαστικές αποθήκες. Καθώς σηκώνουμε τα ποτήρια μας στην 7η έκδοση του Διαγωνισμού Οίνου του Λονδίνου, ο Σάββας Συμεωνίδης σας προσκαλεί να ξεκινήσετε ένα ταξίδι ανακάλυψης, να γιορτάσετε την αριστεία και να γίνετε μέλος μιας κοινότητας παθιασμένων επαγγελματιών. Είτε είστε έμπειρος οινοποιός είτε εκκολαπτόμενος λάτρης, ο Διαγωνισμός Κρασιού του Λονδίνου υπόσχεται μια απαράμιλλη εμπειρία—μια ευκαιρία να αφήσετε τα κρασιά σας να λάμψουν παρέα με γνωστούς του κλάδου. Μπράβο στο πνεύμα του ανταγωνισμού, της συναδελφικότητας και της επιδίωξης της οινικής τελειότητας! Δηλώστε το κρασί σας σήμερα στον Διαγωνισμό Οίνου του Λονδίνου