Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή σχολείων από όλη την Ελλάδα ολοκληρώθηκε το μαθητικό συνέδριο με τίτλο «Ξένος- Άλλος- Διαφορετικός: Ταυτότητα και Ετερότητα στην Λογοτεχνία», που έλαβε χώρα στην βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στις 26 Οκτωβρίου. Το ερευνητικό πρόγραμμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών εστίαζε στον τρόπο προβολής της ετερότητας (διαφορετικότητα ως προς το φύλο, την ηλικία, την φυλή, το έθνος, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την εμφάνιση κ.α.) μέσα στα κείμενα της νεοελληνικής λογοτεχνίας και την αξιοποίησή τους σε διδακτικά σενάρια, με στόχο την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης στους μαθητές και της αποδοχής του διαφορετικού.
Το Εσπερινό Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Καλύμνου συμμετείχε με το διδακτικό σενάριο με τίτλο «Μην κρίνεις ένα βιβλίο από το εξώφυλλό του», που επικεντρώνεται στις στερεοτυπικές αντιλήψεις με βάση την εξωτερική εμφάνιση του άλλου. Οι μαθητές της (περσινής) Β’ λυκείου Αμπελάς Δημήτρης, Γαβαλάς Τζακ, Κότσι Μιραγά, Παπαθωμάς Θοδωρής, Πλάτση Καλλιόπη, Πουλλάς Γιάννης, Τρουμουλιάρη Βαλαντούλα συμμετείχαν στην δημιουργία ενός μικρού video ευαισθητοποίησης του κοινού για τα στερεότυπα βάσει της εμφάνισης, ορμώμενοι από το ποίημα του Καβάφη «Τα παράθυρα». Αναλυτικά το διδακτικό σενάριο παρουσίασαν στο μαθητικό συνέδριο της Αθήνας οι μαθητές Γαβαλάς Τζακ και Πλάτση Καλλιόπη, που καταχειροκροτήθηκαν και απέσπασαν πολύ θετικές κριτικές για την δουλειά της τάξης τους, συνοδευόμενοι από την υπεύθυνη καθηγήτρια, Φλωριανού Ελένη.
Το συνέδριο παρακολούθησαν μαθητές και καθηγητές από σχολεία όλης της Ελλάδας, αλλά και φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής μαζί με τους καθηγητές τους, ενώ επιστημονικά υπεύθυνος για το πρόγραμμα ήταν ο καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ κος Γαραντούδης Ευριπίδης, που απηύθυνε χαιρετισμό μαζί με την κα Καλαούζη Κων/να, σύμβουλο εκπαίδευσης των φιλολόγων Δωδ/σου. Τον γενικό συντονισμό της οργάνωσης του συνεδρίου είχαν οι Δώρα Μέντη και Μαρία Νικολοπούλου, μέλη του ΕΔΙΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της νεοελληνικής φιλολογίας, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά, αφού μας έδωσαν την ευκαιρία να εκπροσωπήσουμε το σχολείο μας στην Αθήνα καλύπτοντας όλα τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής. Μετά την λήξη του μαθητικού συνεδρίου ακολούθησε παράθεση γεύματος και ξενάγηση στους χώρους του Πανεπιστημίου.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές μας που συμμετείχαν στην δημιουργία της ψηφιακής αφήγησης και ιδιαίτερα στον Γαβαλά Τζακ και την Πλάτση Καλλιόπη, που παρουσίασαν με πολύ ζωντανό και παραστατικό τρόπο το διδακτικό σενάριο στην Αθήνα.
Δείτε το video των μαθητών και φωτογραφίες