Τα 100 χρόνια ιδρύσεώς του γιόρτασε ο Σύλλογος Καλυμνίων Κάμπελ Οχάιο

790
Ο Σύλλογος Καλυμνίων παραδίδει χρηματική βοήθεια στην Ιερά Μητρόπολη Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας. Αριστερά, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νικόλαος Καλουρής και ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Συλλόγου Καλυμνίων Κάμπελ Οχάιο

Του Μιχάλη Κακιά-Δημοσιεύτηκε στον ΕΘΝΙΚΟ ΚΗΡΥΚΑ στις 26/11/2023

ΚΑΜΠΕΛ. ΟΧΑΪΟ. Τα 100 χρόνια ιδρύσεώς του γιόρτασε ο Σύλλογος Καλυμνίων «Πρόδρομος» στο Κάμπελ Οχάιο με πλούσιο πολυήμερο εορταστικό πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε το Σάββατο 25 Νοεμβρίου με χοροεσπερίδα μετά δείπνου στο κατάμεστο από μέλη και φίλους κέντρο «Mr. Anthony’s Banquet».

Επίσημοι προσκεκλημένοι των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας, κ. Παΐσιος, ο Επαρχος ΠΕ Καλύμνου, Μανώλης Μουσελής, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Καλύμνου, Ιωάννης Μαστροκούκος, ο καλυμνιακής καταγωγής ομοσπονδιακός βουλευτής από τη Φλόριδα, Γκας Μπιλιράκης, εκπρόσωποι συλλόγων και άλλοι.

Ο πρόεδρος της Παγκαλυμνιακής Αμερικής και πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων του Κάμπελ Οχάιο, Νικόλας Καλουρής, ευχαρίστησε θερμά μέσω «Εθνικού Κήρυκα» τους επισήμους που ήρθαν από την Κάλυμνο και τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις, όλους τους καλεσμένους, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προσπάθειες και το έργο που επιτελούν και έκανε μία μικρή αναφορά στο ιστορικό του συλλόγου.

Ο «Πρόδρομος –ανέφερε- ιδρύθηκε το 1923 από μία μικρή ομάδα μεταναστών από την Κάλυμνο που ήρθαν στο Οχάιο για μία καλύτερη ζωή.

Εκδηλώσεις σαν την σημερινή βοηθάνε τα παιδιά, δεύτερης, τρίτης γενιάς, ακόμα και τέταρτης γενιάς να μάθουν τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα της ιδιαίτερης πατρίδας και του νησιού μας».

Από αριστερά, οι: π. Σταύρος Δήνας, Ιωάννης Μαστροκούκος, νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλύμνου, Γκας Μπιλιράκης, Ομοσπονδιακός Βουλευτής, Μητροπολίτης Καλύμνου, Λέρου και Αστυπάλαιας, κ. Παΐσιος, Μανώλης Μουσελής, Επαρχος ΠΕ Καλύμνου, Νικόλας Καλουρής, πρόεδρος Παγκαλυμνιακής Αμερικής και πρόεδρος του Συλλόγου Καλυμνίων του Κάμπελ Οχάιο. Φωτογραφία: Ευγενική παραχώρηση, Συλλόγου Καλυμνίων Κάμπελ Οχάιο

Ο Μητροπολίτης κ. Παϊσιος ευχαρίστησε μέσω της εφημερίδας τον σύλλογο για την πρόσκληση και τους συνεχάρη για τα 100 χρόνια ιδρύσεώς τους.

Οπως είπε, «κατόπιν αδείας του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου και του συμπατριώτη μου Μητροπολίτη Πιτσβούργου κ. Σάββα Ζεμπιλά, βρισκόμαστε με μεγάλη χαρά εδώ μαζί με τους αγαπητούς μας αδελφούς στο Κάμπελ του Οχάιο για να γιορτάσουμε την ιστορική τους επέτειο.

Με πνευματική ανάταση βλέπουμε ότι εδώ στη μακρινή Αμερική ζει η Ορθοδοξία και ο Ελληνισμός.

Ενα μεγάλο ευχαριστώ στο σύλλογο για την αγάπη και φιλοξενία. Κάνει τα πάντα για να μας περιποιηθεί, να μας ξεναγήσει και να μας δείξει τον εδώ τρόπο ζωής.

Μεταξύ άλλων, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου τελέσαμε μνημόσυνο στο κοιμητήριο της περιοχής για την ανάπαυση των ψυχών των εδώ Καλυμνίων».

Ο δήμαρχος, Γιάννης Μαστροκούκος, με τη σειρά του ευχαρίστησε τον πρόεδρο του συλλόγου, Νικόλαο Καλουρή, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για τη γενναιόδωρη ευκαιρία που τους έδωσαν και τη σπουδαία φιλοξενία.

Και πρόσθεσε: «Είναι πολύ σημαντικό για όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την πολιτική, ανεξαρτήτως βαθμίδας, να γνωρίζουν από κοντά τον τρόπο ζωής των απόδημων.

Αν και οι συμπατριώτες μας ζουν σε μία χώρα του πλούτου και της αφθονίας, το μυαλό, η σκέψη, οι συζητήσεις τους περιστρέφονται γύρω από την Κάλυμνο.

Κάνουν ένα τεράστιο αγώνα, όχι μόνο να δουλέψουν και να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουν τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα και τη θρησκεία μας.

Εύχομαι κάθε πρόοδο, επιτυχία και ευημερία στο σημαντικό έργο που επιτελεί ο σύλλογος του Κάμπελ».

Ο Επαρχος Μανώλης Μουσελής επεσήμανε ότι πρόκειται για έναν ιστορικό σύλλογο ομογενών που έχει προσφέρει τα μέγιστα στα μέλη του αλλά και στην ιδιαίτερη πατρίδα, την Κάλυμνο.

«Τους ευχαριστούμε θερμά για ό,τι έχουν κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Εδώ στο Κάμπελ του Οχάιο, μια μικρή πόλη με μεγάλη καρδιά, οι Καλύμνιοι είναι αυτοί που της δίνουν τους παλμούς της ζωντάνιας.

Φυλάττουν παραδόσεις, ήθη, έθιμα, γλώσσα και θρησκεία γιατί αυτά αποτελούν τους κρίκους που τους ενώνουν για να μπορούν να επιβιώσουν στη μακρινή ήπειρο. Μια τακτική αποτελεσματική στο διάβα των δεκαετιών», τόνισε.

Ο βουλευτής, Γκας Μπιλιράκης, εξέφρασε τη χαρά του που γιορτάζει μαζί με τους συμπατριώτες του τη σημαντική αυτή επέτειο.

«Εμείς οι Καλύμνιοι έχουμε εδώ στην Αμερική τρεις δικές μας πρωτεύουσες, το Τάρπον Σπρινγκς, το Γκάρι Ιντιάνα και το Κάμπελ Οχάιο.

Νιώθω προσωπικά πολύ περήφανος για την καταγωγή μου. Η Κάλυμνος είναι καθημερινά στο μυαλό και την ψυχή μου.

Το γραφείο μου στην Ουάσιγκτον είναι γεμάτο από σφουγγάρια και φωτογραφίες του νησιού μου.

Θερμά συγχαρητήρια στα αδέλφια μας εδώ στο Κάμπελ και εύχομαι τα επόμενα 100 χρόνια να είναι το ίδιο δημιουργικά για τον σύλλογο», είπε.