Απολογισμός έργου στον τομέα του Πολιτισμού και δέσμη 5 προτάσεων για τη συνέχεια από το Δρόσο Ταυλάριο (video)

219

Σήμερα Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023, στις 6.30 το απόγευμα, στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας Καλύμνου έγινε μία διπλή εκδήλωση. Στο πρώτο μέρος  ο Δρόσος Ταυλάριος παρουσίασε τον απολογισμό έργου ως ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου και υπεύθυνος του κέντρου Πολιτισμού και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις .

Στο δεύτερο μέρος, έγινε η παρουσίαση του νέου βιβλίου που πρόσφατα κυκλοφόρησε με τίτλο  “ΚΑΣΤΡΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ ΚΥΡΑΨΗΛΗΣ. Στον Βαθύ Καλύμνου” της συμπατριώτισσας μας συγγραφέας ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΚΟΥΜΠΟΥΡΔΗ ,σχετικό ρεπορτάζ μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Ο Δρόσος Ταυλάριος, κλείνοντας στις 31 Δεκεμβρίου 2023, μία δεύτερη θητεία ως ειδικός συνεργάτης του Δ.Διακομιχάλη σε θέματα Πολιτισμού και ως υπεύθυνος του Κέντρου Πολιτισμού και Ιστορίας της Καλύμνου, που η συμβολή του στη δημιουργία του ήταν ουσιαστική και καταλυτική, προέβη σε έναν απολογισμό έργου στον τομέα του Πολιτισμού, ενώ κατέθεσε και 5 συγκεκριμένες προτάσεις για τη συνέχεια, με τίτλο-στόχευση “ΟΜΟΡΦΗ ΚΑΛΥΜΝΟΣ”. Στον απολογισμό έργου έκανε αναφορά και στην πρώτη θητεία του, την περίοδο 2011-2014.

Για το απολογισμό έργου αλλά και για τις προτάσεις που κατέθεσε, ο Δρόσος Ταυλάριος μίλησε στο φακό του kalymnos-news.gr .Όπως τόνισε, πρόκειται για μία σημαντική ημέρα για τον ίδιο προσωπικά κλείνοντας ένα κύκλο 8 ετών στον τομέα του Πολιτισμού στο Δήμο ,ενώ είπε ότι η παρουσία του ήταν δημιουργική, παραγωγική και με αρκετές νέες ιδέες.

Επίσης αναφέρθηκε στη δέσμη των 5 προτάσεων που κατέθεσε για την αισθητική του χώρου και τον Πολιτισμό ,μέσα από την εμπειρία που έχει αποκτήσει από την δεκαετή ενασχόληση του στον Δήμο με σχετικά ζητήματα

Συνοπτικά οι 5 προτάσεις είναι οι εξής:

1)Κέντρο Πολιτισμού &Ιστορίας.

Ολοκλήρωση ανακαίνισης (Πατάρι-επέκταση εκθεσιακού και συνεδριακού χώρου, μικρές επισκευές).

Ορθολογική διαχείριση, λειτουργία κυλικείου-λέσχης.

Κέντρο πληροφόρησης για τον Τουρισμό και Πολιτισμό μας.

 Αναβάθμιση σε εποπτευόμενη από τον Δήμο δομή.

Αξιοποίηση πολιτιστικών προγραμμάτων.

2)Ίδρυση Μουσείου Ειρήνης Κοκκίνου.

Αξιοποίηση εξαγγελθείσας από τον γιό της δωρεάς 100 αγαλμάτων της καλλιτέχνιδας. Προτεινόμενος χώρος ο πρώην βρεφονηπιακός σταθμός.

 Διαμορφώνεται έτσι ένας πολιτιστικός πνεύμονας στην περιοχή Αγίας Τριάδας, που περιλαμβάνει Αρχαιολογικό Μουσείο, Αρχοντικό Βουβάλη, Μουσείο Κοκκίνου.

 Χάραξη πολιτιστικής διαδρομής.. Πλατεία, Χριστός ,Ναυτικό-Λαογραφικό Μουσείο, Πατήτριες, Ευαγγελίστρια, Νέος Πολιτιστικός Πνεύμονας.

3)Επανατοποθέτηση αγαλμάτων.

Τοποθέτηση της «Γοργόνας» στο κορδόνι Επαρχείου, και άλλες μετακινήσεις.

Καθαρισμός, σήμανση, ανάδειξη υπαίθριων αγαλμάτων.

Διάχυση σε περισσότερες περιοχές. Αποκέντρωση τοποθέτησης έργων τέχνης.

Διαμόρφωση νέων χώρων-εστιών πολιτισμού.

4) Ανάπλαση Νέας Παραλίας.

 Χωροθέτηση σε 3 ενότητες…

Πάρκινγκ, Πλατεία στο άγαλμα Σφουγγαρά και Πάρκο Αναψυχής.

Δημιουργία νέου τουριστικού αξιοθέατου με ευφάνταστη κάλυψη των κενών

 στη βάση «μετατρέπουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα».

Ανάδειξη στον χώρο της ναυτικής μας παράδοσης και του πολιτιστικού μας πλούτου.

5)Αξιοποίηση εορτασμού επετείου Ναυμαχίας Γέροντα.

 Θεσμική κατοχύρωση (αλλαγή ΦΕΚ).

 Ηθική-ιστορική δικαίωση, οικονομική-τουριστική αξιοποίηση. Πανελλήνια προβολή της Καλύμνου ως ιστορικού προορισμού στην επέτειο των 200 χρόνων από τη ναυμαχία  στις 2 Σεπτεμβρίου 2024

Δείτε τα όσα είπε ο Δρόσος Ταυλάριος στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς.

18 12 2023 Απολογισμός έργου για τον Πολιτισμό από το Δρόσο Ταυλάριο