Συμμετοχή 2ου Γυμνασίου Καλύμνου στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS +

776

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ – κατάρτιση και εκπαίδευση εκπαιδευτικών.
Συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικοί που πήραν μέρος,  ήταν η Χαρά Κουτσουμπού, φιλόλογος και δ/ντρια του σχολείου, η Θεμελινα Ρηνιού, γυμνάστρια του σχολείου και ο Γιώργος Μπούζαλης, φιλόλογος.  Ο διοργανωτής οργανισμός, ήταν ο  Europass Teacher Academy, ένας οργανισμός γνωστός και από άλλες συμμετοχές του σχολείου, με πολύ καλές προδιαγραφές και οργάνωση. Το θέμα ήταν ο διαδικτυακός εκφοβισμός στο σχολείο «Preventing and Intervening in (cyber)bullying», ένα μεγάλο και σοβαρό  πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχολογική και συναισθηματική ευημερία των εμπλεκομένων.
 Η εκπαίδευση, ουσιώδης και απαραίτητη για τέτοιο θέμα, περιλάμβανε τρόπους πρόληψης τόσο του σχολικού εκφοβισμού όσο και του διαδικτυακού. Επίσης  τρόπους ευαισθητοποίησης των μαθητών για τους κινδύνους του Διαδικτύου .
 Τονίστηκε ιδιαίτερα, η προώθηση πολιτισμικών αξιών, η σημασία δημιουργίας σχολικής κοινότητας, η ανάπτυξη αλληλεγγύης και αμοιβαίου σεβασμού. Τέλος σημαντική είναι η εποπτεία από γονείς και εκπαιδευτικούς η οποία  μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη  και αντιμετώπιση περιπτώσεων διαδικτυακού εκφοβισμού.
Η επιμόρφωση έγινε στη Βουδαπέστη , μια εντυπωσιακή,  παραμυθένια πόλη με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά.
Οι συμμετέχοντες  εκπαιδευτικοί τόνισαν, ότι  η  επαφή και επικοινωνία με  τους ευρωπαίους συναδέλφους υπήρξε  μια εξαιρετική ευκαιρία για ανταλλαγή εμπειριών, γνωριμίας με νέες μαθησιακές μεθόδους, κατανόησης διαφορετικών εκπαιδευτικών συστημάτων και  ενίσχυσης του διαπολιτισμικού προφίλ του κάθε συμμετέχοντα.
Θα ακολουθήσει  προγραμματισμένη ημερίδα ενημέρωσης από τους συμμετέχοντες προς τους εκπαιδευτικούς του σχολείου  και  άλλων σχολείων του νησιού καθώς  και γονείς.

Τα μέλη της Π.Ο ERASMUS+
 2ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ