Ζώντας στην εποχή των αριθμών και των χρωμάτων-Του Νικήτα Καραφυλλάκη*

104

Η παρουσία του ανθρώπου πάνω στη γη ταξινομείται από τους ιστορικούς σε εποχές, λαμβάνοντας υπόψη, συνήθως, κάποια πολύ σημαντικά γεγονότα. Έτσι, μιλάμε για τις εποχές: των Παγετώνων, της Ξηρασίας, των Κατακλυσμών, του Λίθου, του Χαλκού, της Γραφής κ.ά. Λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση και χρήση του τελευταίου στοιχείου, γύρω στα μέσα της δεύτερης χιλιετηρίδας π.Χ, αρχίζει ουσιαστικά η δική μας Ελληνική Ιστορία.

Ήταν η ανακάλυψη της γραφής και των μετάλλων, γενικότερα, εκείνα που έδωσαν στον άνθρωπο τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις σωματικές δεξιότητες και τις νοητικές του δυνατότητες, με τις οποίες ήταν προικισμένος. Μετά την επινόηση της γραφής και την ανακάλυψη και χρήση κυρίως του σιδήρου (1200 π.Χ.) μόνο κορυφαία συμβάντα στην πορεία της ανθρωπότητας χάρισαν την ονομασία τους σε μεγάλες περιόδους σε πολλούς τόπους και λαούς.

Για την οικονομία του  συγκεκριμένου «χώρου» θα περιοριστούμε μόνο σ’ εκείνα που σημάδεψαν με ανεξίτηλα χρώματα τη δική μας ελληνική παρουσία.

Στη γεωγραφική περιοχή μας διακρίνουμε μία μακρά περίοδο, η οποία περιλαμβάνει την ευφάνταστη ελληνική Μυθολογία και τους δύο παλαιότερους πολιτισμούς που άνθισαν στα Κυκλαδίτικα νησιά και στη Μινωική Κρήτη, λείψανα των οποίων σώζονται μέχρι σήμερα. Ακολούθησε η εποχή της καθόδου των 4 ελληνικών φύλων που απλώθηκαν σε ολόκληρη την έκταση της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας ( Δωριείς, Αιολείς, Αχαιοί, Ίωνες).

Στις εποχές του χαλκού και του σιδήρου η ανθρωπότητα πραγματοποίησε ένα τεράστιο άλμα. Τότε μπήκαν στον ανθρώπινο βίο η γραφή, τα εργαλεία και τα όπλα. Τα δύο πρώτα βελτίωναν τη ζωή του και την οδηγούσαν στην ανάπτυξη και την πρόοδο. Με το τρίτο, την κατασκευή και χρήση των όπλων, την αφάνιζαν και κατέστρεφαν ό,τι δημιουργούσε νωρίτερα, όταν την είχε!…

Από εκεί και μετά μπήκαμε στις 8 γνωστές δικές μας Εποχές: Την Ομηρική (1100 π.Χ- 750 π.Χ.), την Αρχαϊκή (750-480 π.Χ.), την Κλασική (480-323 π.Χ.), την Αλεξανδρινή-Ελληνιστική (323-31 π.Χ.), τη Ρωμαϊκή (31 π.Χ.- 330 μ.Χ,) τη Βυζαντινή (330-1453 μ.Χ.), του Οθωμανικού ζυγού (1453-1821μ.Χ.) και της Ελληνικής Επανάστασης και της εθνικής ανεξαρτησίας μας, όσης τέλος πάντων, επιτρέπουν οι «προστάτες» μας να έχουμε και να χαιρόμαστε σήμερα…

Στη διάρκεια της τελευταίας αυτής Εποχής, περνώντας μέσα από αναρίθμητες περιπέτειες, άλλοτε φωτεινές και δημιουργικές που μας έκαναν να νιώθουμε τιμή και περηφάνια, και άλλοτε σκοτεινές και θλιβερές που μας προκαλούσαν ντροπή και ταπείνωση, φθάσαμε ζωντανοί και πληγωμένοι στο παρόν, χρόνια να ‘χουμε!…

Κανένας λαός σαν τον δικό μας δεν ήταν ικανός να δημιουργήσει μέσα σ’ έναν τόσο περιορισμένο χρόνο, τόσα πολλά! Αυτή τη σύγχρονη περίοδο υποχρεωθήκαμε εμείς οι Νεοέλληνες, να τη χωρίσουμε σε «μίνι εποχές», μικρότερες σε έκταση χρόνου, όχι όμως και αμελητέας ιστορικής σημασίας. Κριτήρια προσδιορισμού των χρονικών «τεμαχίων» από την απελευθέρωση μέχρι σήμερα στάθηκαν πολλά κορυφαία συμβάντα που μας βοήθησαν να τους δώσουμε ονομασίες για να μην τα ξεχνάμε. Ανάδοχοί τους, πολλοί σημαντικοί ιστορικοί,  που δεν συνάντησαν καμιά δυσκολία να τις προτείνουν και να τις καθιερώσουν, αφού «τα Έργα και οι Ημέρες μας» στα 200 χρόνια που μεσολάβησαν από την εμφάνισή τους μέχρι σήμερα, τους έδωσαν πλήθος από ερεθίσματα για να τις βαφτίσουν.

Αυτά τα ιστορικά «κομμάτια» τα παρουσιάσαμε, συνοπτικά, σε άλλο κεφάλαιο με τίτλο: «Βίβλος Γενέσεως της Χώρας». Ξεκίνησαν από την αποτίναξη των δεσμών της τουρκοκρατίας και την αποτύπωση με αίμα πάνω στον ευρωπαϊκό χάρτη μιας πολύ μικρής γεωγραφικής έκτασης.

Στη συνέχεια μέσα από πολλές περιπέτειες και αιματηρούς αγώνες αυτό το «οικόπεδο» το μεγαλώσαμε, το απλώσαμε και του δώσαμε τη μορφή και την έκταση που έχει σήμερα η πατρίδα μας. Κι ας ήμασταν στο «καράβι της» άπειρο και ανεκπαίδευτο πλήρωμα, παρά το βαρύ ναυτικό όνομα που κουβαλούσαμε!… Ταξιδέψαμε το νεόκτιστο σκάφος σε δύσκολους καιρούς και μεγάλες φουρτούνες. Το οδηγήσαμε σε ανοιχτές θάλασσες, το εκθέσαμε σε φοβερούς κινδύνους, για να αποδειχτεί πως ευτυχώς ήταν γερό σκαρί και άντεξε!

Έτσι φθάσαμε, μαζί και με πολλές άλλες χώρες, σ’ αυτούς τους καιρούς που ζούμε σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης, στη σύγχρονη ιστορική Εποχή για ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί την έχουν αποκαλέσει Ψηφιακή Εποχή και κάποιοι που μελετούν τα Σημεία των Καιρών και τις Γραφές φοβούνται πως πρόκειται για την «Εποχή των Αριθμών που προοιωνίζουν τον έναν και μοναδικό Αριθμό που θα επικρατήσει και θα βασιλέψει πάνω στη Γη, πριν αυτή οδηγηθεί στην καταστροφή!… Όμοια με αυτήν τη σύγχρονη «αριθμητική εποχή» δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά δεύτερη! Μια εποχή που μέσα σ’ ένα μικρό χρονικό διάστημα, χωρίς καλά-καλά να το συνειδητοποιήσει η ανθρωπότητα, τα πάντα άλλαξαν στην πορεία της. Ο κόσμος, από τη μακρινή Ζηλανδία μέχρι την παγωμένη και φλεγόμενη Ισλανδία, και από τη Γη του Πυρός ώς την Ιαπωνία, έγινε μια Γειτονιά, ένα σπίτι! Όλη η Γη, μια διάφανη γυάλινη σφαίρα! Όλα στο φως της Επιστήμης και της Τεχνολογίας. Είναι οι δύο Σειρήνες, στα θέλγητρα και στο μελωδικό  τραγούδι των οποίων όλες οι Χώρες και όλοι οι άνθρωποι, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία και γλώσσα, δεν αποστρέψαν το βλέμμα τους και δεν έκλεισαν τ’ αυτιά τους!…

Και όταν αυτό έγινε, πολύ σύντομα διαπίστωσαν πως βρέθηκαν «δεμένοι» με τα αόρατα νήματα των Αριθμών και των Χρωμάτων που τις συνόδευαν… Και αν ακόμα τα έβλεπαν, δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τα υποσχόμενα δώρα τους: Να δουλεύουν λιγότερο, να αναπαύονται και να ψυχαγωγούνται περισσότερο! Να αναθέτουν σε όργανα και μηχανές τις εργασίες τους, σε «κουτιά» και σε «πλήκτρα» τη μόρφωση και τις γνώσεις τους!… Να συναναστρέφονται με συγγενείς και φίλους μέσω της εικόνας και όχι της παρουσίας τους!…  Να συνομιλούν και να ανταλλάσσουν ευχές και πληροφορίες με τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα!… Να ξεχάσουν τη μελέτη και τον κόπο που απαιτούν τα «Γράμματα», η «Γλώσσα» και ο «Λόγος» , όπως τα μελετούσαν και τα μάθαιναν μέχρι σήμερα! Να παροπλίσουν το μολύβι και την πέννα, να αμελήσουν την καλλιέργεια του  προφορικού και γραπτού λόγου, που απαιτεί γνώσεις, διαλεκτικό ήθος και πολύχρονο μόχθο. Να συμφιλιωθούν με τους Αριθμούς, ανεξάρτητα από το μήκος και το πλήθος των ψηφίων τους, με τα Χρώματα, τις Εικόνες και τους συμβολισμούς τους!… Να εμπιστεύονται τους “Λίγους” που θα σκέπτονται και θα αποφασίζουν για τους “Πολλούς” … Όλα αυτά ήταν αρκετά για να πείσουν και να παραμερίσουν δισταγμούς, ανησυχίες και φόβους που προκαλεί κάθε  καινούργιο και άγνωστο. Με παρόμοια και πολλά άλλα «δώρα», όλες οι Χώρες, η μία μετά την άλλη, άνοιξαν τις «πόρτες», τους «ουρανούς» και τις «γραμμές» τους, για να υποδεχτούν τη Νέα Εποχή που τις καλούσε να δοκιμάσουν το υπέροχο γεύμα της που περιείχε ένα εξαιρετικό καρύκευμα, τον Αριθμό, με τον οποίο «ο Σεφ» ήλπιζε να επιφέρει εθισμό σε όλα τα μέλη της, για να  αναζητούν και να  απολαμβάνουν όλα τα «πιάτα» του από εκεί κι έπειτα…Αλλά ένα καλό, γευστικά,  πιάτο πρέπει να συνοδεύεται  και από ωραία εικόνα κι ελκυστικά  χρώματα…Γι’ αυτά τα δύο τελευταία, το δικαίωμα επιλογής το αφήνει στους υπηκόους κάθε Χώρας. Θα μπορούν να τα αναζητούν όχι μόνο στα τραπέζια τους αλλά παντού. Στα Πολιτικά Κόμματα που θα ψηφίζουν, στα Αθλητικά Σωματεία που θα υποστηρίζουν, στους Οίκους Μόδας που θα τους ντύνουν, στα …Τιμολόγια Ρεύματος που θα πληρώνουν και σε πολλά άλλα…Το χρώμα και την εικόνα θα μπορούν να τα αλλάζουν εύκολα, όσο εύκολα τα αλλάζει το χταπόδι στη θάλασσα και ο χαμαιλέοντας στη στεριά. Το ίδιο δεν θα μπορούν να κάνουν με τους Αριθμούς, τους οποίους  θα χρεωθούν, θα τους χαρακτηρίζουν και θα τους συντροφεύουν παντού σαν τατουάζ στο σώμα τους, σαν τη σκιά τους! Τα ονόματα και τα επίθετα θα παραμείνουν διακοσμητικά στοιχεία. Και αυτό πράγματι έγινε ήδη παντού. Για όλους και για όλα χρεώθηκε ένας Αριθμός!  Αυτόν αναζητούν και μόνο με τη δική του παρουσία ανοίγουν ή κλείνουν οι πόρτες!  

Αριθμός για την Ηλικία, το δελτίο Ταυτότητας, το Διαβατήριο, για την κάρτα Εργασίας και Ανεργίας για τη Σύνταξη, τις Ασφάλειες, την Οδήγηση, τους Τραπεζικούς Λογαριασμούς και τα Δάνεια, για τις Πιστωτικές και Χρεωστικές Κάρτες, τον ΑΦΜ, τον ΑΜΚΑ Νοσηλείας, το Κτηματολόγιο, την Ύδρευση,  τα πάσης φύσεως Τέλη, το ηλεκτρικό  Ρεύμα… και πολλούς άλλους, για τους οποίους «επιλείψει με διηγούμενον ο χρόνος» και ο χώρος για να τους παραθέσω. Όπως και αναρίθμητους κωδικούς και “πιν” , αν κάνουν οι «υπήκοοι» το λάθος να μπλεχτούν και στα δίχτυα του Διαδικτύου!… Ούτε μέσα από μία πολυσέλιδη ατζέντα δεν θα είναι εύκολο να βρίσκει ο καθένας κάθε φορά τον αριθμό που τον εκπροσωπεί σε κάθε περίπτωση! Βρισκόμαστε πια, αν δεν το ‘χουμε καταλάβει ακόμα, στη ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΕΠΟΧΗ.

Η λύση, για εμάς εδώ τους Καλύμνιους θα ήταν να τους αναθέσουμε στον Νικόλα Σαρούκο* για να μας τους υπενθυμίζε

Το πρόβλημα, για να μιλήσουμε σοβαρά, θα το αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ο «ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ», τον οποίο προετοιμάζεται η ανθρωπότητα, όπως όλα δείχνουν, να  τον υποδεχθεί, για να την απαλλάξει από την πολυαριθμία! ΕΝΑΣ ΑΡΙΘΜΟΣ που θα εμπεριέχει όλους και θα επιτρέπει την πρόσβαση σε όλα τα ατομικά και προσωπικά δεδομένα  που θα  αφορούν: ονόματα, αριθμούς, πράξεις, παραλείψεις, λογαριασμούς, ασθένειες, αδυναμίες, επιθυμίες, σκέψεις, προθέσεις και ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ή να φανταστεί ο ανθρώπινος νους!!!

Στην τελευταία αυτή εποχή του ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ που θα ακολουθήσει, ίσως επαληθευθεί ο συγγραφέας της Θείας Αποκάλυψης!… Κανείς δεν το γνωρίζει και δεν θέλει να γίνει στις μέρες μας. Πιο ρεαλιστικό και επικίνδυνο να συμβεί, φαίνεται να είναι όμως τούτο: Μερικά ή και τα ΕΝΝΕΑ** ΚΕΦΑΛΙΑ  που στέκονται άγρυπνα πάνω από πλήκτρα και κωδικούς ύψιστης ασφάλειας, να εκτελέσουν κάποια στιγμή την παρανοϊκή εντολή  που θα αφανίσει τον άνθρωπο και ό,τι δημιούργησε στη διάρκεια της ιστορικής παρουσίας του πάνω στη Γη!…Μοναδική ελπίδα, να συμπράξουν η γηραιά Βιολογική με τη νεαρά Τεχνητή Νοημοσύνη, ώστε να σταθεί ικανός και άξιος ο Άνθρωπος να επιβιώσει για να γνωρίσει και πολλές άλλες μελλοντικές Εποχές, ίσως ευτυχέστερες από κάθε προηγούμενη!…

Ιανουάριος, 2024

* Ο Καλύμνιος Νικόλας Σπ. Σαρούκος είναι ένα μοναδικό φαινόμενο αριθμομνήμονα.  Έχει φωτογραφίσει και αποτυπώσει στα εγκεφαλικά του κύτταρα όλες τις πινακίδες δίκυκλων και αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο νησί και τις ανακαλεί, ακόμη και αν έχουν αποσυρθεί από την κυκλοφορία εδώ και πολλά χρόνια! Είναι αρκετές χιλιάδες!

**Πρόκειται για τις 9 χώρες που διαθέτουν πυρηνικά όπλα: ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γαλλία, Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Ισραήλ και Β. Κορέα.

(Οι εικόνες από το διαδίκτυο).

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ: ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, ΟΜΟΡΦΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ.

.