Παρουσία της οικογένειας της, των Τοπικών Αρχών της Καλύμνου, συγγενών ,φίλων και γνωστών, τελέστηκε σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024,η εξόδιος Ακολουθία της σπουδαίας γλύπτριας και ζωγράφου Ειρήνης Κοκκίνου.

Η Ειρήνη Κοκίνου του Μιχαήλ άφησε την τελευταία της πνοή στην Αθήνα όπου διέμενε, την περασμένη Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024,σε ηλικία 96 ετών. Ήταν κόρη του μεγάλου γλύπτη Μιχαήλ Κόκκινου (1900-1990).

Η νεκρώσιμη ακολουθία στην οποία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λέρου ,Καλύμνου και Αστυπαλαίας κκ Παΐσιος τελέστηκε στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό Ταξιάρχη στη Χώρα Καλύμνου στις 12.30 το μεσημέρι, σήμερα Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024.

Παραβρέθηκαν ο γιός της εκλιπούσας Γεώργιος Γκούτμαν-Κόκκινος, με τη σύζυγο του και τα 2 παιδιά τους.



Από τις Τοπικές αρχές παρέστησαν ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτριος Μαραγκός και ο τέως Δήμαρχος Δημήτρης Διακομιχάλης.



Επίσης συγγενείς, φίλοι και γνωστοί της οικογένειας.



Εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυμνίων αποχαιρέτησε την εκλιπούσα ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημήτριος Μαραγκός,ενώ το επικήδειο εκφώνησε ο Δρόσος Ταυλάριος. Ψήφισμα εξέδωσε το Αναγνωστήριο Καλύμνου “ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ”


Η ταφή έγινε στον οικογενειακό τάφο, με ένα μεγάλο μαρμάρινο Σταυρό με τον Εσταυρωμένο ,που φιλοτέχνησε ο Μιχαήλ Κόκκινος και βρίσκεται στην είσοδο του Κοιμητηρίου του Ταξιάρχη.

Παραθέτουμε τον επικήδειο που εκφώνησε ο Δρόσος Ταυλάριος καθώς και το ψήφισμα του Αναγνωστηρίου “ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ”
ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΥ
Από Δρόσο Ταυλάριο.
……………………………………………………………………
Αποχαιρετούμε σήμερα για πάντα την αρχοντοπούλα Καλυμνιά της διασποράς, μεγάλη καλλιτέχνη, ένθερμη πατριώτισσα, παθιασμένη μητέρα Ειρήνη Κοκκίνου.
Που σφράγισε όσο κανένας τόσο έντονα την αισθητική του νησιού μας, χαρίζοντας μας τα σημαντικότερα ίσως έργα τέχνης που εκτίθενται δημόσια και ομορφαίνουν την Κάλυμνο. Τον άριστο καρπό του πηγαίου ταλέντου της, που σε συνδυασμό με την άπειρη αγάπη της για την πατρίδα μας, έδωσε αυτό το άρτιο ,διαχρονικό έργο που θαυμάσαμε και αγαπήσαμε και θα συνεχίσουν να κάνουν οι επόμενες γενεές.
……………………………………………………………………
Η Ειρήνη Κοκκίνου του Μιχαήλ και της Νίκης Παντελή, γεννήθηκε στις Βρυξέλες το 1928.
Στο καλλιτεχνικό αρχοντόσπιτο τους, σε γνήσιο ελληνικό και καλύμνικο περιβάλλον, αναπτύχθηκε το καλλιτεχνικό της ταλέντο ,παράλληλα με την νοσταλγία και την μεγάλη αγάπη της για την Κάλυμνο. Στην οποία έζησε ελάχιστα ,αλλά αποτελεί την κύρια, σχεδόν αποκλειστική πηγή έμπνευσης του έργου της. Το γεγονός αυτό από μόνο του, αποτελεί μέγιστη τιμή για το νησί μας, διότι καταδεικνύει την δημιουργική δύναμη της Καλύμνου, την πανίσχυρη ιδιαιτερότητα της.
…………………………………………………………………..
Ο συγγενής της Σακελλάρης Γαλουζής,που πέρασε και αυτός φιλοξενούμενος του Κόκκινου από το σπίτι τους στις Βρυξέλες, σίγουρα επηρέασε την τέχνη της. Η καλλιτεχνική φλέβα εξηγείται, αφού συγγενής της ήταν και ο εμπνευστής της γενεάς των μεγάλων ζωγράφων της Καλύμνου Σακελλάρης Μαγκλής.
Η Ειρήνη Κοκκίνου σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες και στις αντίστοιχες του Λονδίνου και της Αθήνας.
Την εικοσαετία 1946-1966 τιμάται με μεγάλες διακρίσεις και βραβεία. Παρίσι, Αθήνα, Ακαδημία και χρυσό μετάλλιο της πόλης των Βρυξελλών το 1948.
Ξαφνικά, περί την δεκαετία του ‘70 …χάνεται. Ο θάνατος της μητέρας της που ακολούθησε το τραγικό ατύχημα που κόστισε τη ζωή της αδελφής της Σεβαστής και η ατυχής κατάληξη του γάμου της, την “έκλεισαν”. Αφοσιώθηκε στην ανατροφή του μονάκριβου γιού της Γιώργου Κόκκινου- Γκούτμαν, που στην παιδική του ηλικία είχε σοβαρά προβλήματα υγείας.
Συνεχίζει να δημιουργεί εξαίρετα γλυπτά που βλέπουν όμως μόνο οι τοίχοι του εργαστηρίου στο εξοχικό της στην Αττική. Γίνεται η καλλιτέχνης που αποκρύπτει το έργο της.
…………………………………………………………………..
Η θεματολογία των γλυπτών της στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής της, ήταν επιρροή του Ελληνολάτρη, Καλυμνολάτρη πατέρα της Μιχαήλ Κόκκινου. Ελληνική Μυθολογία και Ιστορία, προτομές προσωπικοτήτων της Καλύμνου, άνθρωποι του λαού και στιγμές της καθημερινής ζωής του νησιού μας.
Η τεχνική της όμως διαφέρει από αυτήν του πατέρα της. Δεν είναι αυστηρή και επιβλητική, είναι περισσότερο συναισθηματική και ανάλαφρη, έχει άλλη χάρη.
Μετά τον θάνατο του επιβλητικού κυριαρχικού πατέρα της, αλλάζει τελείως θεματολογία. Απελευθερώνεται καλλιτεχνικά και δημιουργεί έργα που με μία λέξη θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΆ. Είχα την τύχη να τα θαυμάσω στο εργαστήριο της στην Αττική. Βρίσκονται εκεί και μας περιμένουν, αφού ο κληρονόμος τους Γιώργος Κόκκινος- Γκούτμαν, πιστός στην παράδοση χορηγών της οικογένειας του, το 2022 σε μία ιστορική για τον Πολιτισμό μας κίνηση ,δώρισε όλη την εντυπωσιακή συλλογή της στον Δήμο Καλυμνίων για ίδρυση Μουσείου Ειρήνης Κοκκίνου αρκεί να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος.
…………………………………………………………………….
Στον πατέρα της ,τον ευπατρίδη λάτρη της Καλύμνου, δωρητή της Μιχαήλ Κόκκινο, εκτός από την δική του μεγάλη προσφορά στο νησί μας, χρωστάμε την παραγωγή και τοποθέτηση των έργων της κόρης του. Τα μεγάλα έργα που κοσμούν το νησί μας και του προσδίδουν αυτή την ιδιαίτερη χάρη, ίσως θα είχαν την ίδια τύχη με αυτά που αναπαύονται στο εργαστήριο της σεμνής καλλιτέχνιδας. Χάρη στην εξωστρέφεια και γαλαντομία του πατέρα της, η Κάλυμνος έχει την τύχη να διαθέτει την Γοργόνα, την Καλυμνιά ,τον ανδριάντα Σκεύου Ζερβού και την προτομή του παπά Τσουγκράνη.
Εμείς προσθέσαμε στον πολιτιστικό πλούτο του νησιού μας την εξαίρετη συλλογή της 18 αγαλματιδίων από την καθημερινή ζωή της Καλύμνου των μέσων του περασμένου αιώνα, τελευταία προσφορά της που κοσμεί τις προθήκες του Κέντρου Πολιτισμού &Ιστορίας.
……………………………………………………………………
Προσωπικά στην πολυετή μου απασχόληση με τα πολιτιστικά πράγματα του νησιού μας, θεωρώ ως το σημαντικότερο έργο μου την επαναφορά μετά από δεκαετίες της οικογένειας Κόκκινου στα πολιτιστικά δρώμενα της Καλύμνου, ειδικότερα της Ειρήνης Κοκκίνου με την παραπάνω προσφορά της. Θυμάμαι το σπινθηροβόλο βλέμμα της, το εκφραστικό γεμάτο αγάπη πρόσωπο και το παράπονο της για την μεταχείριση των έργων της από τους αρμόδιους, ειδικότερα της αγαπημένης της Γοργόνας. Παρά την πικρία της, στην τελευταία δημόσια εμφάνιση της το 2014,όταν ο Δήμος την τίμησε, μας είπε..
“Είμαι πολύ μεγάλη ,η όραση μου δεν είναι καλή. Δεν μπορώ πια να κάνω μεγάλα έργα. Αλλά μικρά, τόσα δα, θα κάνω ακόμα πολλά ,πάρα πολλά ,για τα παιδιά μου, για σας τους Καλύμνιους, που είσαστε τα παιδιά μου. Σας αγαπώ..”.
……………………………………………………………
Η Ειρήνη Κοκκίνου που σήμερα μας αποχαιρετά για τη Γη των Αγγέλων, άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα της στην φυσιογνωμία του νησιού μας. Είναι για εμάς το άλας.
Εβαλε το αλάτι και έκανε την Κάλυμνο πιό όμορφη, ιδιαίτερη, πιό μοναδική. Έδωσε ύλη και αντικείμενο στα όνειρα μας.
Στην Κάλυμνο της εποχής της Αθωότητας, δεν ξεχνάμε την αγαπημένη μας βόλτα στον Ναυτικό Όμιλο, μετά στους βράχους του λιμανιού όπου δέσποζε η αγαπημένη μας Γοργόνα με το αινιγματικό χαμόγελο να χαιρετά τους ναυτικούς.
Και να δίνει σε όλους μας Υπόσχεση και Ελπίδα.
Αποχαιρετούμε σήμερα για πάντα μία μεγάλη Κυρία, μεγάλη Καλλιτέχνη, μεγάλη Καλυμνιά, μεγάλη Μητέρα.
………………………………………………………….
Ειρήνη Κοκκίνου, η αγάπη σου για την Κάλυμνο που δεν έζησες, την Κάλυμνο της νοσταλγίας της ξενιτιάς, την Κάλυμνο που έπλασες στα όνειρα σου και με την Τέχνη σου τους έδωσες σχήμα και μορφή, συγκρίνεται μόνο με την αγάπη σου για τον μονάκριβο γιό σου Γιώργο. Καθώς και τα εγγόνια σου, την οικογένεια σου, αλλά και όλους εμάς τους Καλύμνιους που όπως είπες είμαστε παιδιά σου.
Για όσα μας έδωσες, η πατρίδα σου προσφέρει την απεριόριστη ευγνωμοσύνη της και λίγο χώμα για να σε θάψει, χώμα που ευχόμαστε να είναι ελαφρύ.
Αντίο Ειρήνη Κοκκίνου.
Σε ευχαριστούμε για την ομορφιά που μας χάρισες.
Πάντα θα σε σκεπτόμαστε. Πάντα θα σε αγαπάμε.
Αιωνία σου η μνήμη.
ΨΗΦΙΣΜΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΡΙΟΥ
Στην Κάλυμνο και στο γραφείο του Αναγνωστηρίου «Αι Μούσαι», στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου, σήμερα Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2024 συνήλθε το Διοικητικό του Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση, μετά από πρόσκληση του προέδρου του κ. Παναγιώτη Πιζάνια. Μοναδικό θέμα της έκτακτης σύγκλησης ήταν η είδηση του θανάτου της αγαπητής Ειρήνης Κοκκίνου, γλύπτριας και ζωγράφου, κόρης του αείμνηστου γλύπτη και επιχειρηματία Μιχαήλ Κόκκινου.
Κατόπιν διαλογικής συζήτησης αποφασίσθηκε να συνταχθεί το παρακάτω ψήφισμα.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αναγνωστηρίου Καλύμνου «Αι Μούσαι», το οποίο συνήλθε εκτάκτως σε συνεδρίαση την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου ε.έ., εκφράζει τη βαθιά θλίψη του για τον θάνατο της αγαπητής Ειρήνης Κοκκίνου. Ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. έλαβαν κατά σειρά τον λόγο και εξήραν την προσωπικότητα της εκλιπούσης για την ευγένεια, το ήθος και τη μεγάλη προσφορά της στον πολιτισμό του τόπου μας. Με σπουδές στις Σχολές Καλών Τεχνών Βρυξελλών, Λονδίνου και Αθηνών, υπήρξε σπουδαία γλύπτρια με πολλές διακρίσεις στο εξωτερικό και την Ελλάδα. Με το καλλιτεχνικό της έργο τίμησε τον τόπο καταγωγής της, την Κάλυμνο, η οποία υπήρξε και η πηγή έμπνευσης για πολλά έργα της. Άφησε δε ανεξίτηλο το αποτύπωμά της με τα έργα της που κοσμούν το νησί μας.
Κατόπιν το Δ.Σ. αποφάσισε:
Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της εκλιπούσης.
Να καταθέσει χρηματικό ποσό σε φιλανθρωπικό σωματείο της Καλύμνου, αντί στεφάνου.
Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα