Ο Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης που υπηρέτησε ως Διοικητής σε Κω, Ρόδο και ΑΣΔΕΝ, νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ. 

1581

Ένας πολύ καλός φίλος των νησιών μας και άριστος γνώστης της περιοχής και του Αιγαίου, επιλέχτηκε ως Αρχηγός ΓΓΕΘΑ σε αντικατάσταση του Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2024 στις 11.00 το πρωί. Πρόκειται για τον αντιστράτηγο Δημήτριο Χούπη, μέχρι τώρα επικεφαλής Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ο Δημήτριος Χούπης γεννήθηκε το 1965 στα Νέα Κερδύλλια Σερρών,εισήλθε το 1983 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων από την οποία αποφοίτησε το 1987 με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού των Διαβιβάσεων. Ως τεταρτοετής Εύελπις (1986-1987) διετέλεσε Αρχηγός της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων.

Πρόκειται περί ικανότατου  Αξιωματικού άριστου γνώστη της δύσκολης ΖΕ της ΑΣΔΕΝ, ενώ έχει υπηρετήσει στις Ειδικές Δυνάμεις και σε καίριες Διοικητικές ,Επιτελικές θέσεις σε όλα τα κλιμάκια ΓΕΣ και ΓΕΕΘΑ.

 Είναι Διδάκτωρ με άριστα του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ στα Συστήματα Μετάδοσης της πληροφορίας. Διαθέτει τίτλους μεταπτυχιακής εξειδίκευσης στα αντικείμενα ¨ Στρατηγική και Διπλωματία¨, στο «Στρατηγικό Σχεδιασμό και Διαχείριση Κρίσεων» καθώς και είναι απόφοιτος της 7ης ΕΣ μεταπτυχιακού σεμιναρίου  «δια βίου μάθησης» στο Ινστιτούτο Διαρκούς Επιμόρφωσης, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ. Είναι τακτικό μέλος της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων, όπως επίσης έχει δημοσιεύσει πλήθος επιστημονικών εργασιών, άρθρων, μελετών και ανακοινώσεων σε διεθνή περιοδικά και συνέδρια σε αντικείμενα της διδακτορικής του διατριβής, κρυπτασφάλειας (χαοτική κρυπτογραφία –fractals), στρατηγικής  κυβερνοπολέμου και ειδικά θέματα Μη Επανδρωμένων Συστημάτων.

Ομιλεί άριστα την Αγγλική και τη Γαλλική σε επίπεδο εργασίας. Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά (1 θυγατέρα Κλινική Διαιτολόγο και 2 γιούς Αξκούς των Ειδικών Δυνάμεων).

 Στην 80 ΑΔΤΕ(Κως) υπηρέτησε ως Επιτελάρχης την περίοδο 2013-2014 και ως Ταξίαρχος Διοικητής την περίοδο 2017-2018 

Το 2019 προήχθη σε Υποστράτηγο και τοποθετήθηκε ως Διοικητής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων,

Την περίοδο 2020-2021, με το βαθμό του Υποστρατήγου υπηρέτησε ως Διοικητής της 95 ΑΔΤΕ στη Ρόδο

Το 2021 ως Διευθυντής Ε’ Κλάδου (Στρατιωτικών Πληροφοριών – Ασφαλείας) του ΓΕΕΘΑ.

Την 09 Μαρτίου 2022 προήχθη σε Αντιστράτηγο και τοποθετήθηκε  ως Διοικητής της ΑΣΔΕΝ.

Την 17 Ιανουαρίου 2023, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, του ανατέθηκαν τα καθήκοντα του Διοικητή της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Με σημερινή του απόφαση το  Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) τον επέλεξε ως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ

Οι νέοι Αρχηγοί

Λόγω του ότι ο νέος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είναι τάξης του ‘87, συνεπώς μικρότερος των υπολοίπων Αρχηγών, αλλάζει η ηγεσία και στα Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας.

Ομόφωνα αποφασίστηκε:

  1. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΣ του Αντιστρατήγου Γεώργιου Κωστίδη.
  2. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΝ του Αντιναυάρχου Δημήτριου – Ευάγγελου Κατάρα.
  3. Η επιλογή ως Αρχηγού ΓΕΑ του Αντιπτεράρχου Δημοσθένη Γρηγοριάδη