Σε έξαρση το φαινόμενο με τις “κάμπιες των πεύκων” στην Κάλυμνο (video)

2534

 Σε έξαρση βρίσκεται αυτή την περίοδο το φαινόμενο με τις “κάμπιες των πεύκων” στην Κάλυμνο. Προ ημερών παρουσιάσαμε σχετικό ρεπορτάζ με τίτλο: “SOS εκπέμπει” το αλσύλλιο στον Άγιο Βασίλειο στην Πόθια Καλύμνου από την εμφάνιση της “κάμπιας των πεύκων” που μπορείτε να δείτε πατώντας εδώ

Το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024 και μετά από τηλεφωνήματα περιοίκων ,επισκεφτήκαμε το δασάκι απέναντι από τον Άγιο Νικόλαο, όπου καταγράψαμε αποκρουστικές εικόνες με χιλιάδες κάμπιες σε διάφορα σημεία ακόμα και σε τοίχους σπιτιών που γειτνιάζουν με το δασάκι.

Δείτε το video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς

17-2-2024 Σε έξαρση το φαινόμενο με τις "κάμπιες των πεύκων" στην Κάλυμνο

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΚΑΜΠΙΑ ΤΩΝ ΠΕΥΚΩΝ”

“κάμπια των πεύκων” είναι ο σημαντικότερος εχθρός των πεύκων και ιδιαίτερα των μικρότερων δέντρων καθώς μπορεί να προκαλέσει την ολοκληρωτική ξήρανση τους.

Οι πεταλούδες ζευγαρώνουν και αφήνουν τα αυγά τους στις πευκοβελόνες, τη περίοδο Ιούλιο-Οκτώβριο. Μετά από 1-1.5 μήνα εκκολάπτονται οι προνύμφες 1ου σταδίου και οι οποίες δημιουργούν τις πρώτες φωλιές στη κόμη των πεύκων. Όσο μειώνεται η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, οι προνύμφες των επόμενων σταδίων φτιάχνουν τις φωλιές τους σε ψηλότερα σημεία των δέντρων. Στα τέλη του χειμώνα, οι προνύμφες κατεβαίνουν από τους κορμούς των πεύκων αναζητώντας το πιο κατάλληλο σημείο εδάφους για να εισχωρήσουν σε αυτό και να μεταμορφωθούν σε πεταλούδες οι οποίες θα εξέλθουν από το έδαφος στα μέσα του καλοκαιριού. Έτσι ολοκληρώνεται ο βιολογικός κύκλος του συγκεκριμένου εντόμου.

Προβλήματα που προκαλεί

Το πιο σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί η κάμπια των πεύκων είναι η καταστροφή του φυλλώματος των δένδρων. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει στην ολοκληρωτική ξήρανση τους. Το επόμενο σημαντικό πρόβλημα που προκαλεί στους ανθρώπους και τα κατοικίδια είναι οι αλλεργιογόνες ουσίες που φέρουν οι τρίχες της κάμπιας. Σε επαφή με το δέρμα προκαλεί έντονο κνησμό, δερματίτιδες, ερεθισμός των ματιών, δακρύρροια κλπ. Στα κατοικίδια προκαλεί πρήξιμο στη γλώσσα, μύτη, κνησμό και μολύνσεις. Τέλος, η παρουσία στον κήπο μας πεύκων με κουκούλια και ελάχιστο φύλλωμα είναι αρκετά αντιαισθητικό.

Λήψη μέτρων καταπολέμησης

Για το αποκρουστικό αλλά και επικίνδυνο φαινόμενο ,όπως μας ενημέρωσε ο Αντιδήμαρχος καθημερινότητας Βασίλης Μουσελλής έχει επικοινωνήσει με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και έχει ενημερωθεί για τον τρόπο αντιμετώπισης και καταπολέμησης. Η περίοδος αυτή δεν ενδείκνυται για ψεκασμό με κατάλληλο βιολογικό εντομοκτόνο. Αυτό προβλέπεται να γίνεται κάθε Σεπτέμβριο. Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, αυτή την περίοδο συνεργείο του Δήμου, όπου αυτό είναι εφικτό και ο χώρος είναι προσβάσιμος στο γερανοφόρο όχημα, ιδιαίτερα πλησίον σπιτιών, προβαίνουν στην αφαίρεση των κουκουλιών τα οποία στη συνέχεια τα καίνε.