Το 6ο Μανιάειο Δημοτικό σχολείο Καλύμνου τίμησε τη μνήμη της δωρήτριας Καλλιόπης Μάνια (video)

566

Σήμερα Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024,το πρωί το 6ο Μανιάειο Δημοτικό Σχολείο Καλύμνου τίμησε τη μνήμη της αείμνηστης Δωρήτριας Καλλιόπη Μάνια

Τελέστηκε θεία λειτουργία στο γειτονικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για την δωρήτρια Καλλιόπη Μάνια .

Χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Καλύμνου Λέρου και Αστυπάλαιας κ.κ. Παΐσιος ενώ παρέστησαν ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής, η Διευθύντρια του Σχολείου Ειρήνη Μαγριπλή, το Διδακτικό Προσωπικό του Σχολείου και μαθητές.

Στη συνέχεια σε αίθουσα του Σχολείου σε μία σεμνή τελετή προσφέρθηκε καφές και κεράσματα στους παριστάμενους.

Για την επιμνημόσυνη δέηση και την αείμνηστη δωρήτρια μίλησαν στο φακό του kalymnos-news.gr η Διευθύντρια του Σχολείου Ειρήνη Μαγριπλή και ο Έπαρχος ΠΕ Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής.

Δείτε το video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

6-2-2024 Μνημόσυνο στο Μανιάειο Σχολείο στη μνήμη της δωρήτριας Καλλιόπης Μανιά

Σύντομο Ιστορικό του Σχολείου και της Δωρήτριας αείμνηστης Καλλιόπης Μανιά.

Tο «Μανιάειο» 6ο Δημοτικό Σχολείο εγκαινιάστηκε στις 2 Νοεμβρίου 1997 ως 6/θέσιο με 73 μαθητές. Σήμερα λειτουργεί ως 7/θέσιο.

Αποτελεί δωρεά της αείμνηστης δασκάλας Καλλιόπης Μανιά, η οποία γεννήθηκε στην Κάλυμνο στις 8/6/1910. Ήταν το τέταρτο από τα 6 παιδιά του Γεωργίου Μανιά, φιλολόγου στο Γυμνάσιο της Καλύμνου.

Σε ηλικία 16 ετών ακολούθησε το λειτούργημα της δασκάλας και δίδαξε στο Παρθεναγωγείο της Κω μέχρι το 1932, οπότε και ήρθε στο Παρθεναγωγείο της Καλύμνου, σε μία περίοδο δύσκολη για το νησί, καθώς η φασιστική Ιταλία επέβαλε τη διδασκαλία μόνο της Ιταλικής γλώσσας. Στο Παρθεναγωγείο δίδαξε κρυφά την Ελληνική γλώσσα, την Ελληνική Ιστορία και κάλυπτε όσους γονείς δεν έστελναν τα παιδιά τους στο σχολείο για να μάθουν την Ιταλική γλώσσα. Δε φοβήθηκε ποτέ τις απειλές κι αντιμετώπιζε με θάρρος τις καταγγελίες. Οι Ιταλικές αρχές την έδιωξαν από το Παρθεναγωγείο και την τοποθέτησαν σε άλλο σχολείο, όπου υπήρχαν μόνο Ιταλίδες δασκάλες, για να την ελέγχουν. Εκείνη, όμως, συνέχιζε το έργο της.

Το 1941 απολύθηκε για παραδειγματισμό από τις Ιταλικές αρχές και μετέτρεψε το σπίτι της στον Πάνορμο σε «κρυφό σχολειό». Μετά τη συνθηκολόγηση της Ιταλίας επανήλθε στο αγαπημένο της σχολείο, το Παρθεναγωγείο. Ύστερα από τόσους αγώνες, ήταν πια ένα σεβαστό πρόσωπο στην κοινωνία της Καλύμνου, έχοντας τον τίτλο : «Η δασκάλα». Συνταξιοδοτήθηκε ύστερα από 40 χρόνια διδασκαλίας. Όμως, ένα φιλόδοξο όνειρο, η δημιουργία ενός σύγχρονου σχολείου – προσφορά στη μνήμη του αγαπημένου της πατέρα – έγινε στόχος ζωής.

Ανάλωσε για την υλοποίησή του όλη της την περιουσία προσφέροντας στα παιδιά της Καλύμνου ένα σύγχρονο και όμορφο διδακτήριο 751 τ.μ., με μία τεράστια αυλή 1.500 τ.μ. Εγκαινιάστηκε στις 2/11/1997.

Η Καλλιόπη Μανιά απεβίωσε στις 4/9/1999 έχοντας ήδη πραγματοποιήσει το όνειρο της ζωής της. Η πράξη της αυτή την κατέταξε ανάμεσα στους μεγάλους ευεργέτες του νησιού.