Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα την παραμονή του Ψυχοσάββατου στην Παναγία Χώρας Καλύμνου.(video)

1127

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το πρώτο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το δεύτερο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής ).

Για το έτος 2024 οι ημερομηνίες που πέφτουν τα δύο ψυχοσάββατα είναι:

• Πρώτο ψυχοσάββατο: 09 Μαρτίου
• Δεύτερο ψυχοσάββατο: 22 Ιουνίου

Τα Ψυχοσάββατα είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Στην Κάλυμνο τηρούν το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα και σήμερα Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, παραμονή του Ψυχοσάββατου της Αποκριάς,όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα κόλλυβα που οι Καλυμνιές πήγαν στις εκκλησίες του νησιού για να τιμήσουν και να  μνημονεύσουν τους νεκρούς τους.

Ο φακός του kalymnos-news.gr  κατέγραψε την προετοιμασία του παραδοσιακού κόλλυβου, στην Παναγία Κεχαριτωμένη στη Χώρα, όπου λειτούργησε ο εφημέριος Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Αμφιλόχιος Σακαλλέρος . Δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα παραδοσιακά κόλλυβα

 Δείτε το video και φωτογραφίες του Μάμα Χαραμαντά.

Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα την παραμονή του Ψυχοσάββατου στην Παναγία Χώρας Καλύμνου.