22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Τρεις ηχητικές ιστορίες για το νερό από Κάλυμνο, Τέλενδο και Ψέριμο

147

22 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Νερού και το kalymnos-news.gr παρουσιάζει στοιχεία που αφορούν στην Κάλυμνο, Τέλενδο και Ψέριμο, από την Εκστρατεία Ενημέρωσης-Ευαισθητοποίησης κοινού, για την Αειφορική Χρήση του Νερού σε Νησιά του Αιγαίου στο πλαίσιο του έργου «Water Matters Αύξηση της Γνώσης για τη Σημασία της Καλής Κατάστασης των Υδάτινων Σωμάτων» και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), με Διαχειριστή Προγράμματος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Να θυμίσουμε ότι πριν 10 μήνες περίπου, είχαν επισκεφτεί την Κάλυμνο ,Τέλενδο και Ψέριμο οι Περιβαλλοντολόγοι Ευγενία Τσιάνου και Πάνος Πετρίδης, στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος και είχαν προβεί στην καταγραφή ηχητικών ιστοριών, αφηγήσεων, ηλικιωμένων κατοίκων, για πηγάδια ,στέρνες κα, προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα της λειψυδρίας και να εξευρεθούν τρόποι αντιμετώπισης. Τις Ηχητικές αυτές ιστορίες που αφορούν στα 3 νησιά, μας διέθεσε η Ομάδα, την οποία και ευχαριστούμε και παρουσιάζουμε παρακάτω, μαζί με το σχετικό δελτίο τύπου που μας έστειλαν. Πριν από αυτές τις ιστορίες παραθέτουμε το video με τη συνέντευξη που μας είχαν παραχωρήσει πριν 10 μήνες περίπου, στις 2 Ιουνίου 2023, τα δύο μέλη της Ομάδας οι Περιβαλλοντολόγοι Ευγενία Τσιάνου και Πάνος Πετρίδης

2-6-2023 «Ηχητικές Ιστορίες Νερού» στην Κάλυμνο

Παραθέτουμε το ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Ηχητικές ιστορίες για το νερό στη Κάλυμνο, Τέλενδο και Ψέριμο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στις 22 Μαρτίου, παρουσιάζουμε τον Οδηγό Καλών Πρακτικών για την Αειφορική Διαχείριση του Νερού στα νησιά του Αιγαίου, καθώς και τρεις νέες Ηχητικές ιστορίες για το νερό με συνεντεύξεις από κατοίκους της Καλύμνου, της Τελένδου και της Ψερίμου.

Ο Οδηγός Καλών Πρακτικών για την Αειφορική Διαχείριση του Νερού σε νησιά του Αιγαίου, προτείνει καλές πρακτικές για την εξοικονόμηση του νερού και παρουσιάζει την υδατική κατάσταση σε έξι ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.
Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου «Water Matters Αύξηση της Γνώσης για τη Σημασία της Καλής Κατάστασης των Υδάτινων Σωμάτων» και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Διαχείριση Υδάτων» των EEA Grants (Χρηματοδοτικός Μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου 2014-2021), με Διαχειριστή Προγράμματος το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Μπορείτε να τον αναζητήσετε, να διαβάσετε και να κάνετε λήψη του βιβλίου / οδηγού στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://water-matters.hcmr.gr/odigos-kalon-praktikon/

Τρεις νέες ιστορίες στη σειρά ηχητικών ιστοριών για τη λειψυδρία στην Ελλάδα

Στην πλατφόρμα www.water-scarcity.gr που φιλοξενεί μια σειρά ηχητικών ιστοριών / επεισοδίων που ανοίγουν τον διάλογο για το νερό και τη λειψυδρία στην Ελλάδα παρουσιάζονται ιστορίες για το νερό και τρόποι κοινής διαχείρισής του, από διάφορους τόπους της Ελλάδας, κυρίως νησιά, μέσα από συνεντεύξεις / καταγραφές προφορικών αφηγήσεων, προκειμένου να εμπνευστούμε για το μέλλον.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του έργου « Water matters – Το Νερό μας Αφορά» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών παρουσιάζουμε τρεις νέες ηχητικές ιστορίες για το νερό από την Κάλυμνο, την Τέλενδο και την Ψέριμο, εμπλουτίζοντας την ενότητα «παράδοση & μυθολογία».
Κλήδονας (4:30) πατήστε εδώ

Η γιαγιά Καλοτίνα αφηγείται το έθιμο του Κλήδονα από την Κάλυμνο όπου οι ελεύθερες κοπέλες, με τη βοήθεια μιας κανάτας νερού, μάθαιναν το επάγγελμα αυτού που έμελε να παντρευτούν!


Πισπέρισμα για το νερό (7:05) πατήστε εδώ

Το “πισπέρισμα” στα Καλύμνικα είναι το βραδινό γειτόνεμα. Σε αυτό το επεισόδιο πισπερίζουμε για το νερό και τη λειψυδρία. Κάτοικοι της Καλύμνου, την Τελένδου και την Ψερίμου αφηγούνται ιστορίες σχετικά με τις πηγές και τα πηγάδια τους, και μοιράζονται τις ανησυχίες τους και τις προκλήσεις της διαχείρισης του νερού σήμερα.


Το νερό της στέρνας, το νερό το θεϊκό (8:18) πατήστε εδώ

Το παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι είναι αποτέλεσμα λαϊκής σοφίας! Αυτό το επεισόδιο αναδεικνύει την ιστορία της κατασκευής και συντήρησης της στέρνας, καθώς και τη ζωή γύρω από αυτή. Η στέρνα αποτελεί κάτι ιερό για τα νησιά της Ελλάδας, καθώς η σημασία της είναι ζωτική για την αντιμετώπιση της έλλειψης νερού.

Συντελεστές επεισοδίων:
Ευγενία Τσιάνου – Συντονίστρια δράσης,
Δημιουργός Περιεχομένου, DISSCO.ch Πάνος Πετρίδης – Δημιουργός Περιεχομένου, DISSCO.ch Γιώργος Πατεράκης – Συνθέτης/Μουσικός, String Theory
*Μανώλης Μαζοκόπουλος – Audio editing, Beesound για το επεισόδιο «Πισπέριμα για το νερό»

Ευχαριστούμε θερμά όλες και όλους τους κατοίκους των νησιών που συμμετείχαν στις συνεντεύξεις και μοιράστηκαν τις ιστορίες τους μαζί μας!

Ακούστε και μοιραστείτε τις ιστορίες εδώ: https://water-matters.hcmr.gr στην ενότητα Πολυμέσα / Ηχητικές Ιστορίες.

Για περισσότερες πληροφορίες για το «Water Matters – Αύξηση της Γνώσης για τη Σημασία της Καλής Κατάστασης των Υδάτινων Σωμάτων», αλλά και τις δράσεις ευαισθητοποίησης που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του έργου μπορείτε να ενημερωθείτε στην ιστοσελίδα του,
https://water-matters.hcmr.gr/ και στα social media:
https://www.facebook.com/watermattersgr,
https://www.instagram.com/water.matters.gr/,
https://www.youtube.com/@watermatters-vh9gh