Άνοιξε το “Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Σταύρου Βαλσαμίδη” στα Βλυχάδια Καλύμνου- Τι μας λέει ο Γιάννης Βαλσαμίδης (video)

276

O φακός του kalymnos-news.gr επισκέφτηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, το γνωστό «Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Σταύρου Βαλσαμίδη» στα Βλυχάδια Καλύμνου.

Πρόκειται για ένα ιδιωτικό Μουσείο, έργο ζωής του αείμνηστου Σταύρου Βαλσαμίδη με μία ιδιωτική συλλογή 17.000 μοναδικών ευρημάτων που στο σύνολο τους προσεγγίζουν  τα 36.000 εκθέματα. Μία συλλογή θαλάσσιων ευρημάτων από τις μεγαλύτερες της Ευρώπης,

 Ο ιδρυτής του Μουσείου Σταύρος Βαλσαμίδης, έφυγε πριν 11 χρόνια σε ηλικία 65 ετών αφήνοντας την τελευταία του πνοή στο στοιχείο της φύσης που περισσότερο αγάπησε την θάλασσα, κάνοντας την τελευταία του βουτιά ως δεινός αυτοδύτης

Ένα Χώρος που ξεκίνησε από χόμπι ,από ένα μεράκι, του αείμνηστου Σταύρου Βαλσαμίδη , που εξελίχθηκε σε αυτό το Μουσείο με την τεράστια συλλογή θαλάσσιων ευρημάτων που παράγει πολιτισμό. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο μοναδικός αυτός εντυπωσιακός χώρος, δημιουργήθηκε και στήθηκε από έναν μπακάλη, που δεν ήταν μηχανικός ή αρχιτέκτονας, που όμως η θάλασσα για αυτόν ήταν τρόπος ζωής.

 Ο Γιάννης Βαλσαμίδης που πήρε τη σκυτάλη από τον πατέρα του και συνεχίζει με την ίδια αγάπη και μεράκι το έργο που εκείνος ξεκίνησε εκεί στην παραλία στα Βλυχάδια, μιλά στο φακό του kalymnos-news.gr για το Μουσείο αυτό, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες του νησιού και ένα ξεχωριστό σημείο αναφοράς και ανάδειξης της ιστορίας και του Πολιτισμού, της ναυτικής παράδοσης και της ένδοξης ιστορίας της σπογγαλιείας της Καλύμνου. Στην είσοδο ,εσωτερικά του Μουσείου, ο Γιάννης τοποθέτησε σε μία προθήκη , τη στολή δύτη του αείμνηστου πατέρα του με τη φωτογραφία του, τιμώντας την μνήμη του ιδρυτή αυτού του υπέροχου και μοναδικού χώρου.

Ο Γιάννης Βαλσαμίδης  αναφέρθηκε στο Μουσείο και στην επισκεψιμότητα του, εξέφρασε και την ικανοποίηση του, που το Μουσείο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του νησιού περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα επισκέψεων των Σχολείων. Βέβαια είπε και το παράπονο του, για την έλλειψη ενδιαφέροντος, από Δημόσιους Φορείς για τη στήριξη του Μουσείου και όπως τόνισε, ότι έχει γίνει είναι αποκλειστικά από ιδιωτική πρωτοβουλία. Επίσης μίλησε και για κάποιες συμπεριφορές τοπικών τουριστικών παραγόντων να αποφεύγουν να συμπεριλαμβάνουν στο πρόγραμμα τους την επίσκεψη στο Μουσείο. Τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία για τη φετινή σεζόν λέγοντας ότι θα είναι πολύ καλή.

Δείτε αναλυτικά τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο Γιάννης Βαλσαμίδης, στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

17-4-2024 Άνοιξε το Μουσείο Θαλάσσιων ευρημάτων Βαλσαμίδη στα Βλυχάδια