Ευχαριστήριο του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Καλύμνου σε Διασώστες του ΕΚΑΒ.

527

 Κάθε χρόνο στην Ευρώπη χιλιάδες άνδρες και γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή. Πολλοί από τους θανάτους αυτούς  θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν είχε ξεκινήσει άμεσα καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ).

Παράλληλα, κάθε χρόνο θρηνούμε συνανθρώπους μας που πεθαίνουν από πνιγμονή, δηλ. εμπλοκή ξένου αντικειμένου (συνήθως φαγητού) στον λαιμό ή στην τραχεία, που εμποδίζει τη ροή αέρα- θάνατοι που επίσης θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν κάποιος γνώριζε τον σωτήριο ελιγμό Heimlich. 

Για τη μετάδοση αυτής της πολύτιμης γνώσης, που σώζει ζωές, επισκέφτηκαν εχτές, Τρίτη 10/4, το Εσπερινό Γυμνάσιο Λ.Τ. Καλύμνου καταρτισμένοι και έμπειροι διασώστες του ΕΚΑΒ, οι οποίοι πραγματοποίησαν ένα πολύ ενδιαφέρον βιωματικό σεμινάριο σε μαθητές και καθηγητές, διάρκειας 5 ωρών.

Μετά από μια θεωρητική παρουσίαση, μαθητές και εκπαιδευτικοί έμαθαν στην πράξη τρόπους αποκατάστασης της βατότητας του αεραγωγού και πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις πνιγμονής από ξένο σώμα, τόσο σε βρέφη και παιδιά όσο και σε ενήλικες. Στη συνέχεια, εκπαιδεύτηκαν στην καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) αλλά και στη χρήση αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.

 Η διεθύντρια και ο Σύλλογος διδασκόντων του Εσπερινού Γυμνασίου Λ.Τ. Καλύμνου ευχαριστούν θερμά τους διασώστες του ΕΚΑΒ Λεβαντή Ανδρέα, Τσάκαλη Σπυρίδωνα, Τσαματζόγλου Ροδάμη και Μελά Γεώργιο για τον χρόνο που διέθεσαν και για το καταπληκτικό βιωματικό σεμινάριο που πραγματοποίησαν στο σχολείο μας.