Μαθητές του 2oυ Γυμνασίου Καλύμνου στο KAUNAS της Λιθουανίας …ERASMUS +

451

Στιγμές μοναδικές, πρωτόγνωρες και συγκινητικές, είχαν την ευκαιρία να ζήσουν οι 9 μαθητές και μαθήτριες, μαζί με  τρεις συνοδούς εκπαιδευτικούς του 2ου Γυμνασίου Καλύμνου, όταν μετέβησαν σε  σχολείο της Λιθουανίας, και συγκεκριμένα στο « Vytauto Didziojo Universiteto Ugnės Karvelis Gymnazija », που εδρεύει στην πόλη Kaunas, για την περίοδο από 18 Απριλίου έως 25 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA122 Short-term projects for mobility of learners and staff in school education.

 Φέτος, το 2ο Γυμνάσιο, για πρώτη φορά, μετακίνησε μαθητές του και  συνεργάστηκε δια ζώσης με σχολείο του εξωτερικού, σε θέματα που έχουν  σχέση με το περιβάλλον και την αειφορία.  Επίκαιρα και πολύ σημαντικά θέματα που έχουν άμεση σχέση με τη ζωή και τη βιωσιμότητα του πλανήτη και το μέλλον των παιδιών. Είναι καθήκον του σχολείου να προσεγγίζει περιβαλλοντικά θέματα και να ευαισθητοποιεί τους μαθητές του, και είναι καλύτερα αυτό να γίνεται έξω από την αίθουσα διδασκαλίας και τα σχολικά βιβλία, γιατί εκεί τις περισσότερες φορές χάνεται η μαγεία της φύσης.

Η  επιλογή της συγκεκριμένης χώρας έγινε συνειδητά, γιατί έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές και μαθήτριες να γνωρίσουν μια χώρα του Βορρά, πολύ διαφορετική από τη δική τους, η οποία, όμως, αντιμετωπίζει τις ίδιες προκλήσεις, έχει τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς σε θέματα περιβάλλοντος και βιωσιμότητας(και όχι μόνο), μια χώρα, όμως, που χρησιμοποιεί καλές πρακτικές αειφορίας και αξιοποίησης των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, μια χώρα που σέβεται και συνυπάρχει αρμονικά με τη φύση και το περιβάλλον.

 Οι Καλύμνιοι μαθητές/τριες,  είχαν την ευκαιρία να φιλοξενηθούν για μία εβδομάδα σε οικογένειες και να έρθουν σε επαφή και να επικοινωνήσουν με συνομηλίκους τους μαθητές της Ευρώπης, να γνωρίσουν τη χώρα τους, όπως οι ίδιοι τούς τη γνώρισαν, με αγάπη, αυθορμητισμό και προθυμία, τόσο μέσα από τις φυσικές ομορφιές της, όσο και μέσα από τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα, την ιστορία της. Είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να δημιουργήσουν, να  συζητήσουν, να συγκρίνουν και να προβληματιστούν. Να τραγουδήσουν και να χορέψουν όλοι μαζί.  Καθώς και να γνωρίσουν το εκπαιδευτικό τους σύστημα, να  δουν τις  καλές πρακτικές που εφαρμόζουν για το περιβάλλον αλλά και για το σχολείο τους, και τέλος να μεταφέρουν πίσω όλα αυτά που μπορούν να ανταποκριθούν στις υπάρχουσες ανάγκες του δικού τους σχολείου και του δικού τους τόπου.

Το 2ο Γυμνάσιο ευχαριστεί, πρωτίστως, το πρόγραμμα ERASMUS+  που δίνει αυτή τη δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστεί το σχολείο Vytauto Didziojo Universiteto Ugnės Karvelis και τους Λιθουανούς συναδέλφους, τους μαθητές και τις οικογένειες, για τη θερμή φιλοξενία που παρείχαν και υπόσχεται να ανταποδώσει. 

Υ.Γ. Οι μαθήτριες και οι μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ήταν από την Γ Γυμνασίου: Ελένη Θεοδωρίδου, Καλοτίνα Εργά, Μαρία Μηνιώτη, Ρένα Πούλου, Ειρήνη Τριανταφύλλου, Μιχάλης Σκαρούλης, Θέμελης ΜαΪλης, Γιώργος Καράμαλης, Άγγελος Τσέρμα.

 Οι συνοδοί εκπαιδευτικοί , η Δ/ντρια του σχολείου Χαρά Κουτσουμπού και οι φιλόλογοι εκπαιδευτικοί, Μαρία Γαλουζή και Αργυρώ Τρικοίλη.

                                                                                                  Από το 2ο Γυμνάσιο Καλύμνου