Από το Μανόλη Βόλο , Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών και Περιφερειακό σύμβουλο με την Παράταξη «Ανοιχτοί Ορίζοντες» της Χρύσας Καραγιάννη ,λάβαμε το παρακάτω δελτίο τύπου αναφορικά με το ΕΚΑΒ Καλύμνου ,το οποίο και δημοσιεύουμε:
Μανόλης Βόλος: Διάσωση του ΕΚΑΒ Καλύμνου
Στις 14/1/2024, κατόπιν κοινής μας συνάντησης με τον Αντιδήμαρχο υγείας Γιώργο Χούλλη και τους Ανδρέα Λεβαντή, Πρόεδρο του Πανελλήνιου Συλλόγου Επικουρικών Διασωστών και επικουρικό διασώστη-πλήρωμα ασθενοφόρου του τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου και Γιώργο Μελά, διασώστη-πλήρωμα ασθενοφόρου του τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου, αναφέραμε κάποια θέματα που μπορούν να επιλυθούν από Δήμο και Περιφέρεια.
Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα, πόσο μάλλον αυτά που άπτονται της δικαιοδοσίας του Κράτους! Είδαμε με χαρά επιστολές και ερωτήσεις προς τον Υπουργό Υγείας και το αποτέλεσμα ήταν οι πανηγυρισμοί για την προκήρυξη 2 θέσεων επικουρικού προσωπικού! Οι επιστολές αναδείκνυαν το πρόβλημα υποστελέχωσης με την ανάγκη λύσης με μόνιμες θέσεις, καθώς στην 5Κ/2023 δεν υπήρξε πρόβλεψη για την Κάλυμνο. Επίσης, με βάση το σύστημα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, όπως διαμορφώθηκε επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, προέβλεπε την ελεύθερη εγγραφή όλων των ενδιαφερομένων ανά ειδικότητα κάθε έτος και τις περιοχές που θα επιθυμούσε να προσληφθεί ως επικουρικός. Στη συνέχεια, η εκάστοτε Υ.Πε. ή άλλη υπηρεσία προσλάμβανε ανάλογα τις ανάγκες και τις οικονομικές πιστώσεις που θα προβλέπονταν στον ετήσιο προϋπολογισμό τους. Με απλά λόγια, αν η Κυβέρνηση βοηθούσε στα οικονομικά περιθώρια να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες και αναγκαίες προσλήψεις, δε θα υπήρχαν βραχυπρόθεσμα σημαντικές ελλείψεις προσωπικού.
Όσο, όμως, δεν προβλέπονται μόνιμες θέσεις προσωπικού με νέα προκήρυξη, το πρόβλημα θα συνεχίσει να παραμένει άλυτο! Να σημειωθεί ότι η τελευταία προκήρυξη που είχε θέση ΔΕ Πληρώματος Ασθενοφόρου για την Κάλυμνο, ήταν το 2018 επί Κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Υπάρχει, πλέον, και το πρόβλημα των δευτερευουσών διακομιδών, το οποίο η Κυβέρνηση αποφάσισε το 2021 να μεταφέρει και προς τα Νοσοκομεία, όταν μάλιστα το 2014 το ίδιο κυβερνών κόμμα αποφάσισε να μετακινήσει όλους τους οδηγούς ασθενοφόρων των Νοσοκομείων (αφού πρώτα τους είχε βγάλει σε διαθεσιμότητα μέχρι να τοποθετηθούν στο ΕΚΑΒ) μαζί και με τη μεταβίβαση των ασθενοφόρων στο ΕΚΑΒ. Άρα, τα Νοσοκομεία πως ακριβώς θα συμβάλουν χωρίς προσωπικό ή ασθενοφόρα; Να σημειώσουμε ότι το νομοθετικό πλαίσιο ανάφερε ότι τα Νοσοκομεία θα μπορούσαν να συνάψουν συμβάσεις με ιδιωτικό φορέα για αυτές τις διακομιδές. Άρα, παρατηρούμε ξανά το φαινόμενο δημόσια αγαθά, όπως η Υγεία και πρόσφατα η Παιδεία, να επιβαρύνουν έμμεσα τον Έλληνα φορολογούμενο καλώντας δημόσιες δομές όπως τα Νοσοκομεία να πληρώνουν επιπλέον προς ιδιωτικούς φορείς για τα αυτονόητα, ή ακόμα χειρότερα να τα στερούνται από τους προϋπολογισμούς για άλλους σημαντικούς τομείς όπως προμήθεια υγειονομικού υλικού ή προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.
Επιπλέον, θίχτηκε στη συζήτηση μας το θέμα των διακομιδών από Τέλενδο, όπου υπήρχε η σκέψη να χρησιμοποιηθεί το πλωτό ασθενοφόρο που έχει βάση στη Λέρο, μέχρι το ΕΚΑΒ Καλύμνου να μεταβεί στις Μυρτιές για τη διακομιδή. Δυστυχώς, η ενημέρωση μας είναι ότι το πλωτό ασθενοφόρο στη Λέρο δεν είναι επανδρωμένο με διασώστες και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί παροπλισμένο.
Πέρα από το πρόβλημα των μόνιμων θέσεων, παρουσιάζεται πρόβλημα επάνδρωσης με επικουρικό προσωπικό, καθώς πέρα από τους μόνιμους κατοίκους των νησιών που έχουν τα απαραίτητα προσόντα, υπάρχει αντικειμενική δυσκολία να εργαστούν διασώστες που δεν κατάγονται από τα νησιά μας, κυρίως λόγω του προβλήματος εύρεσης κατοικίας και των υψηλών ενοικίων. Οπότε, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία, το επίδομα στέγασης που η Περιφέρεια εξασφάλισε για συγκεκριμένο αριθμό επικουρικών ιατρών στα νησιά μας, να εξετασθεί και για υποψήφιους επικουρικούς διασώστες και, γιατί όχι, και για λοιπό προσωπικό των Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.