Στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπεία του Νικηφορείου 1ου Λυκείου, για το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο-Η εργασία του 1ου ΓΕΛ κατέλαβε τη 2η θέση μεταξύ 418 Σχολικών Μονάδων.

325

Στην Κωνσταντινούπολη πρόκειται να μεταβεί τις προσεχείς ημέρες αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών του Νικηφορείου 1ου Λυκείου, προκειμένου να συμμετάσχει στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου: «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» που θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 4 – 7 Απριλίου 2024.

Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου.

Το Εθνικό Δίκτυο ιδρύθηκε από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και εγκρίθηκε για διετή λειτουργία, το 2022-2023 και 2023-2024, σύμφωνα με την Απόφαση Φ7/ΕΠ/16776/57195/Δ7/24-05-2023 του ΥΠΑΙΘ (Γενική Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δ/νση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την Αειφορία – Τμήμα Α ).

Σκοπός του Δικτύου είναι να λειτουργήσει ως πεδίο συνάντησης, εκπαίδευσης και διαλόγου μεταξύ μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών από σχολεία της Ελλάδας και της ομογένειας σε θέματα περιβάλλοντος και αειφορίας αξιοποιώντας την περιβαλλοντική Ατζέντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και τους 17 Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης της UNESCO (Ατζέντα 2030) με έμφαση στο πεδίο της συμμετοχής και δράσης.

Το Δίκτυο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όλων των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης της χώρας. Προϋπόθεση για να ενταχθεί μια σχολική μονάδα είναι να υλοποιεί το τρέχον σχολικό έτος 2023-2024 εγκεκριμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης / Σχολικών Δραστηριοτήτων με θεματική που εντάσσεται στην ευρύτερη θεματολογία του Δικτύου.

Σε σύνολο 418 σχολικών μονάδων που συμμετείχαν από ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια και κατέθεσαν εργασίες, η Ομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Νικηφορείου Λυκείου, υπό την εποπτεία των καθηγητριών κ. Άννας Πάου και Ευδοκίας Πλάτση, κατάφερε να κερδίσει τη δεύτερη θέση, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε η Μεγάλη του Γένους Σχολή. Θέμα της εργασίας «ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ Ο ΆΝΘΙΜΟΣ Ζ’. Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ»

Οι μαθητές του Νικηφορείου Λυκείου θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εργασία τους το Σάββατο πρωί 6 Απριλίου 2024 στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης.