Στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε το 1ο Νικηφόρειο Λύκειο Καλύμνου.

370

Στην Κωνσταντινούπολη ταξίδεψε  αντιπροσωπεία καθηγητών και μαθητών του Νικηφορείου 1ου Γενικού Λυκείου, προκειμένου να συμμετάσχει στο 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου: «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, μια Εκπαιδευτική Συνύπαρξη – Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» που πραγματοποιήθηκε  κατά το διάστημα 4 – 7 Απριλίου 2024.

           Πρόκειται για συνδιοργάνωση του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, υπό την Αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου. Με προφορική παρουσίαση συμμετείχαν 58 μαθητικές ομάδες και περισσότεροι από 1082 μαθητές από 34 Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, από την ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα (Μακεδονία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Ρόδο, Κάλυμνο, Σάμο, Ικαρία), αλλά και ομογενειακά σχολεία της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης. Για την παρακολούθηση του Συνεδρίου ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη περισσότεροι από 2.100 μαθητές/τριες και 300 εκπαιδευτικοί!

           Το 1ο  Μαθητικό Συνέδριο του Εθνικού Δικτύου χαιρέτισαν η Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου (δια του Πανοσιολογιότατου Πατέρα Ουκουμένιου Αμανατίδη, Υπογραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου) και ηΥφυπουργός Παιδείας κα Ζέτα Μακρή (δια γραπτού μηνύματος που αναγνώσθηκε), ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δρ. Χρήστος Ρουμπίδης, η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δρ. Ευαγγελία Μπούτσκου, η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινοπολιτών (δια του Προέδρου της «Ένωσις Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Βορείου Ελλάδος Δρ. Πολύβιου Στράντζαλη), ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας κ. Ανδρέας Ζέρβας και ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης, κ. Ιωάννης Δερμιτζόγλου.

           Οι μαθητές κι οι μαθήτριες του  Νικηφορείου 1ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου  είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν την εργασία τους το Σάββατο πρωί 6 Απριλίου 2024 στο Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Στην πενθήμερη παραμονή τους στην Πόλη των  πόλεων είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Αγία Σοφία, την Παναγία των Βλαχερνών και σε άλλους χώρους ιστορικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, μνημεία και ιερά προσκυνήματα. Το Συνέδριο συμπεριέλαβε πλήθος παράπλευρων δράσεων. Πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στη Σεπτή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον Πατριαρχικό του Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους χαιρετισμούς της Παναγίας Γ’ Στάση και να λάβουν την ευλογία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

 Ήταν τέσσερις ημέρες γεμάτες πνευματικές εμπειρίες και συναισθήματα.