Συνάντηση του Δημάρχου Λειψών Φώτη Μάγγου με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Ναυτιλίας για θέματα ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών

351

Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2024 ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος συναντήθηκε με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη, καθώς και με τον Υφυπουργό Γιάννη Παππά και συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών ,μετά και απ’ την κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των δημάρχων Νοτίου Αιγαίου και Ν. Σάμου. Επίσης άλλα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου.

Δείτε την ανάρτηση του Δημάρχου Λειψών Φώτη Μάγγου γι’ αυτές τις εποικοδομητικές συναντήσεις που είχε στο Υπουργείο:

Η επιμονή και η τεκμηριωμένη διεκδίκηση σε συνδυασμό με την αυστηρή τήρηση των κανόνων του δημοσίου συμφέροντος δεν μπορεί παρά να παράγει αποτέλεσμα όταν βέβαια έχεις στην άλλη πλευρά του τραπεζιού ανθρώπους που λειτουργούν στο ίδιο πλαίσιο.

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστο Στυλιανίδη παρουσία του διευθυντή του υπουργού Γεωργίου Ρίγγα, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα απ’ την κοινή επιστολή διαμαρτυρίας των δημάρχων Νοτίου Αιγαίου και Ν. Σάμου προς τον υπουργό για το ακτοπλοϊκό, λάβαμε τις εξής διαβεβαιώσεις:

Επανέρχεται ο όρος Τ/Χ (ταχύπλοο) στις προκηρύξεις των δρομολογιακών γραμμών χάρη στην ομόφωνη απαίτηση μας . Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον δεν θα τίθεται πλέον σε κίνδυνο η γρήγορη μετακίνηση των νησιωτών όπως την έχουμε βιώσει και συνηθήσει έως σήμερα.

-Προκειμένου να μην αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο το ίδιο πρόβλημα με την καθυστέρηση ανάρτησης των πλάνων δρομολογίων των ακτοπλοϊκών εταιρειών το υπουργείο δεσμεύτηκε να ξεκινάει απ’ το Μάιο τη διαδικασία της προκήρυξης του διαγωνισμού των γραμμών. Παράλληλα υλοποιεί την πρότασή μας για δεκαετείς συμβάσεις, σε βάθος διετίας, με την εξασφάλιση ευρωπαϊκών επιδοτήσεων για κατασκευή νέων “πράσινων” πλοίων που θα επιφέρουν αναβάθμιση αλλά και σταθερότητα στο θαλάσσιο συγκοινωνιακό έργο, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνεται περισσότερο απ’ όσο σήμερα ο κρατικός προϋπολογισμός προκειμένου να προβεί το αρμόδιο υπουργείο σε πολυετείς δεσμεύσεις χρημάτων, κάτι το οποίο αποτελεί εμπόδιο έως τώρα στην υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού.

Εν αναμονή της απόφασης του συμβουλίου της επικρατείας, μετά από σχετική προσφυγή, επανέρχονται οι κατηγοριοποιήσεις πλοίων και έτσι ξεκαθαρίζει το τοπίο των αναθέσεων των γραμμών.

-έγινε αναφορά στον υπουργό σχετικά με την αύξηση των φόρων που πληρώνουν τα επαγγελματικά τουριστικά σκάφη αλλά και η επισήμανση του κινδύνου απώλειας τουριστικών εσόδων απ’ τις ακυρώσεις ναυλώσεων που ήδη παρατηρούνται.

-τέλος, εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση ύψους 30.000 ευρώ απ’ τον υφυπουργό μας Γιάννη Παππά, μέσω της Γεν. Γραμ Αιγαίου, για την εκπόνηση δύο πρόσθετων μελετών (σκοπιμότητας και ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή) που απαιτούνται για την κατάθεση τεχνικού δελτίου με σκοπό την ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του νέου μας λιμανιού προϋπολογισμού 5.000.000 ευρώ.