Ι.Μαστροκούκος για δάνειο 900.000 ευρώ που πήρε η Διοίκηση Θάνατση: Θα ενημερώσουμε το ΔΣ μετά την έρευνα μας.- Πήραμε “γουρούνι στο σακί”.(video)

589

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 21 Μαΐου 2024 και ώρα 19:00 η προγραμματισμένη δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων στον όροφο του Πνευματικού Κέντρου.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων, ο επικεφαλής της Παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση” Σάκης Χούλης με αφορμή τις δηλώσεις που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα από το Δήμαρχο Ιωάννη Μαστροκούκο στο kalymnos-news.gr μετά την επίσκεψη του στην Αθήνα ,στην Εταιρεία Διαχείρισης του δανείου που πήρε η προηγούμενη Διοίκηση Θανάτση ,ύψους 900.000 ευρώ περίπου από την ALPHA BANK,έθεσε σχετικό ερώτημα.

Όπως είπε, ο Σάκης Χούλης περίμενε ότι ο Δήμαρχος θα ενημέρωνε το δημοτικό συμβούλιο για το θέμα αυτό, κάτι όμως που δεν έγινε. Για το λόγο αυτό έθεσε το παρακάτω ερώτημα:

Η δανειοδότηση της ΑΝΕΚ από την ALPHA BANK με αυτό το ποσό των 900.000 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, προέκυψε κατόπιν απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΝΕΚ ή ήταν προσωπική απόφαση ενός κλειστού κύκλου ανθρώπων που είχαν την ευθύνη λειτουργίας της ΑΝΕΚ; Γιατί αν είναι το δεύτερο εύκολα να βγάλεις συμπεράσματα . Αν όμως είναι το πρώτο, ανακύπτουν πολιτικά ερωτήματα, γιατί αν δεν κάνω λάθος το ΔΣ το προηγούμενο είχε εκπροσώπηση και από τον κ. Γαλουζή και από την Παράταξη του κ. Μαύρου. ( Στο σημείο αυτό παρεμβαίνοντας ο Γιάννης Γαλουζής διευκρίνισε ότι τα δικά του μέλη παραιτήθηκαν μετά από λίγο χρόνο ,ο δε Γ.Μαύρος είπε ότι ήταν τα 2 τελευταία χρόνια.)

Απαντώντας ο Δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ως προς την ενημέρωση, παρουσιάζοντας ζοφερή την κατάσταση που βρήκαν και λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πήραν “γουρούνι στο σακί” ,ενώ σε άλλο σημείο μιλά για επιχείρηση ναυαγισμένη. Όπως τόνισε όταν ολοκληρώσουν την έρευνα θα γίνει ενημέρωση του ΔΣ και τότε όλοι θα πρέπει να πάρουν θέση όλοι. Επίσης άφησε αιχμές για το που πήγαν τα 900.000 ευρώ του δανείου. Μεταξύ άλλων είπε:

Πρώτα ολοκληρώνουμε τη διαδικασία έρευνας, ελέγχου κι ερχόμαστε εδώ και τα λέμε. Τα λόγια δεν τα μασάμε, ότι λέμε το λέμε. Τώρα αν είναι απόφαση Διοικητικού συμβουλίου ή όχι, δεν πάνε πουθενά. Εκεί μέσα είναι θα τα βρούμε. Και ξέρετε γιατί το λέμε. Ξέρετε ότι πήραμε “γουρούνι στο σακί”. Ο τέως Πρόεδρος έφυγε ,τέλειωσε η θητεία του έφυγε. Ο Γενικός διευθυντής πήρε άδεια έφυγε και επιστρέφει να συνταξιοδοτηθεί. Η υπάλληλος πήρε άδεια ανατροφής τέκνου έφυγε, δεν υπάρχει κανείς. Και τι κάνουμε, είμαστε εκεί και προσπαθούμε να δούμε τι υπάρχει. Η επιχείρηση είναι ναυαγισμένη και οφείλουμε να δούμε πέντε πράγματα. Οπότε θα πάρουμε όλες τις αποφάσεις αυτές με τις οποίες χορηγήθηκαν τα δάνεια και εδώ είμαστε να τα πούμε .Να δούμε ποιοι αποφάσισαν, να δούμε πότε έγινα οι εκταμιεύσεις ,να δούμε αυτή η ρευστότητα των 900.000 ευρώ που πήγε ,που επενδύθηκε, έγιναν αναπτυξιακές επενδύσεις, μήπως έγινε κάποιο ταχύπλοο καταμαράν και δεν το πήραμε είδηση, μήπως απέκτησε γραφεία η Εταιρεία και δεν το πήραμε είδηση, μήπως βγήκε το πλοίο έξω και δεν το πήραμε είδηση; Να σας πω ένα άθροισμα, 750.000 ευρώ η αποζημίωση, 900.000 ευρώ το δάνειο μας κάνει 1.650.000 ευρώ και 200.000 ευρώ που πήραν από ομογενείς. Τουλάχιστον το σκάφος δεν έπρεπε να είναι εδώ; Όμως για να είμαστε σοβαροί και υπεύθυνοι πρέπει να βρούμε τα στοιχεία. Να πω και κάτι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μπούμε στο λογιστικό σύστημα. Και μη με ρωτήσετε θα σας τα πω. Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, είναι εξαφανισμένοι και κλειδωμένα όλα. Νομίζουν ότι είναι αμπελοχώραφα, κάνουν κατενάτσιο, κερδίζουν χρόνο σε βάρος τίνος; Οι εταιρείες πάνω περιμένουν απαντήσεις για να μπορέσουμε να κάνουμε ρυθμίσεις και διακανονισμούς και εδώ τα αμπάρια είναι διπλοκλειδωμένα και τα κλειδιά στα σπίτια τους. Εδώ είμαστε θα τα πούμε και όλοι να πάρουν όλοι θέση . Το θέμα της ΑΝΕΚ κάποιοι κοινώς ” ποιούσαν την νήσσαν” τόσα χρόνια.” Άκρα του τάφου σιωπή” λες και δεν τους ενδιέφερε. Όταν θα έλθουν τα θέματα της ΑΝΕΚ να πάρουν όλοι θέση, γιατί η Εταιρεία είναι των Καλυμνίων και δεν παίζουμε πολιτικές ισορροπίες στην πλάτη του κοσμάκη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΛΕΚΗ: Το σκάφος γίνεται χωρίς καμία απόφαση ΓΣ, είναι παράνομο.

Ακολούθησε παρέμβαση από τον πρώην Πρόεδρο και νυν Αντιπρόεδρο του ΔΣ της ΑΝΕΚ Μιχάλη Λελέκη, που εστίασε στο ότι η ΓΣ ουδέποτε πήρε απόφαση για τη ναυπήγηση του νέου σκάφους. Όπως τόνισε στη ΓΣ πριν 3 χρόνια είχε ληφθεί απόφαση να γίνει έρευνα για ταχύπλοο σκάφος . Δεν λήφθηκε καμία απόφαση για τη ναυπήγηση του νέου σκάφους και το νέο σκάφος αυτό γίνεται χωρίς καμία απόφαση ΓΣ . Είχε δεσμευτεί τότε ο Πρόεδρος ότι θα κάνουν πρώτα την έρευνα τους και θα φέρουν πρόταση μετά, τι σκάφος θα γίνει μαζί με την οικονομική πρόταση που δεν υπήρχε. Αυτό δεν έγινε και μια ημέρα είδαμε ότι πήγαν πάνω και υπέγραψαν. Μετά δεν τα βρήκαν με το Ναυπηγείο για τους δικούς τους λόγους και πήγαν σε άλλο Ναυπηγείο ,αυτό που πήγαμε τώρα.

Αυτό όπως επισήμανε ο Μιχάλης Λελέκης είναι κρίσιμο ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση Γενικής Συνέλευσης για τη ναυπήγηση του νέου σκάφους. Αυτά θα τα δούμε στην πορεία. Το σκάφος είναι παράνομο χωρίς καμία απόφαση.

Κλείνοντας τη συζήτηση στο θέμα της ΑΝΕΚ ο Γιάννης Μαστροκούκος είπε: Δεν ήθελα να μπω στην ουσία, γιατί όπως είπα θα τα πούμε στο ΔΣ αφού ολοκληρώσουμε κάποια πράγματα. Όμως αυτό είναι βαθιά πολιτικό. Αφορά όλους μας και κανείς δεν πρέπει να κάθεται βουβός. Γιατί όντως στη ΓΣ ζήτησε εξουσιοδότηση για έρευνα να σχηματίσει πρόταση και μετά αφού ερευνήσει και να έλθει εδώ και να μας πει πόσα μέτρα θα είναι, τι κόστος θα έχει και να αποφασίσει η ΓΣ να εξουσιοδοτήσει το ΔΣ για τα περαιτέρω .Τέτοια πράγματα δεν έγιναν και δυστυχώς ήμασταν μόνοι σε αυτό τον αγώνα που τα λέγαμε. Δεν μας άκουγε κανείς και απεναντίας μας πέρασαν και γραφικούς. Όταν μιλούσαμε μας έλεγαν πάλι για την ΑΝΕΚ. Θα τα πούμε όταν έλθει η ώρα.

Δείτε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν ,όπως τα κατέγραψε ο φακός του kalymnos-news.gr στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

21-5-2024 Το δάνειο της ΑΝΕ Καλύμνου στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου