Το Σάββατο 1/6 η παρουσίαση του νέου βιβλίου του αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά: “Το ιστορικό Ανέγερσης και λειτουργίας του Επαρχιακού Μεγάρου Καλύμνου”-Έπαινοι σε μαθητές που διακρίθηκαν στο”Young Business Talents”

271

Ανοιχτή πρόσκληση από το Επαρχείο ΠΕ Καλύμνου και την Αστική εταιρεία Ιπποκράτης για την εκδήλωση παρουσίασης τo Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 στις 7.30 το απόγευμα του νέου βιβλίου Αρχαιολόγου Μιχάλη Κουτελλά, «ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ (ΠΡΩΗΝ ΙΤΑΛΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ)»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού και Ιστορίας και η παρουσίαση θα γίνει από το συγγραφέα Μιχάλη Κουτελλά.

Επίσης θα ακολουθήσει η απονομή επαίνων στους μαθητές των Λυκείων της Καλύμνου, που διακρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού “Young Business Talents 2023-2024”

Από το kalymnos-news.gr παραθέτουμε ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ εξαιρετικό και ενδιαφέρον ΒΙΒΛΙΟ

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό , με αντικείμενο το εμβληματικό κτίριο του Επαρχιακού Μεγάρου – Πρώην Ιταλικό Διοικητήριο. Πρόκειται για ακόμη μία ανιδιοτελή προσφορά του Καλύμνιου Αρχαιολόγου κ. Μιχαήλ Ι. Κουτελλά προς τον τόπο του.

Μέσα από τις 74 σελίδες του ξεδιπλώνεται με άρτιο επιστημονικό τρόπο η άγνωστη ιστορία του επιβλητικότερου οικοδομήματος της Πόθιας. Πρόκειται για το Ιταλικό Διοικητήριο, την έδρα της Αντιπροσωπείας της Ιταλικής Κυβερνήσεως, όπως ονομαζόταν από τους Ιταλούς Κατακτητές της Δωδεκανήσου (1912-1943). Το κτίριο συνιστά αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Καλύμνου, ως διοικητικό κέντρο της Ιταλικής, της Γερμανικής, της Βρετανικής, της Ελληνικής Στρατιωτικής και στη συνέχεια της Ελληνικής Πολιτικής Διοίκησης. Ως Επαρχείο ή Έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου, όπως πλέον ονομάζεται επίσημα, το ιστορικό αυτό κτίριο συνεχίζει να διαδραματίζει μέχρι σήμερα ουσιαστικό ρόλο στη ζωή του νησιού.

Το κείμενο του βιβλίου συνοδεύεται από πλήθος αρχειακού υλικού (φωτογραφίες και αρχιτεκτονικά σχέδια), τα οποία ο συγγραφέας συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια της έρευνάς του.

             Το ιστορικό κτίριο αποτέλεσε την επίσημη έδρα των ιταλικών αρχών του νησιού την περίοδο της ιταλικής κατοχής της Καλύμνου και συνδέθηκε άρρηκτα, με τις ιστορικές μνήμες των Καλυμνίων και τα γεγονότα της ταραγμένης περιόδου της Ιταλοκρατίας. Η κατασκευή του εξυπηρέτησε συγκεκριμένες πολιτικές και ιδεολογικές σκοπιμότητες των ιταλικών δυνάμεων κατοχής. Αυτό όμως δεν αναιρεί την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία του.

             Από την ίδρυσή του και εξής συνδέθηκε με όλα τα σημαντικά γεγονότα στην Κάλυμνο και όλες τις επισκέψεις σημαινόντων προσώπων. Ιταλοί, Γερμανοί, Βρετανοί και Έλληνες εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας που επισκέφτηκαν το νησί πέρασαν απαραίτητα και από εδώ. Το ίδιο βέβαια εξακολουθεί να ισχύει μέχρι και σήμερα.

             Η έκδοση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από την Αστική Εταιρεία «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας, στα πλαίσια της συνεργασίας της με τον Έπαρχο Καλύμνου Εμμανουήλ Μουσελλή.

Το Επαρχείο (πρώην Ιταλικό Διοικητήριο). Αεροφωτογραφία Δημήτρης Δρόσος.
Οι αρχιτέκτονες του Διοικητηρίου – Επαρχείου, Florestano Di Fausto και Armando Bernabiti.