Αρκιοί: το οικονομικό ελληνικό νησί που είναι ο ορισμός της απόλυτης γαλήνης

748

Δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr/travel

Είστε από τους ανθρώπους που μαγεύεστε από τη γαλήνη, την ειλικρίνεια, την απλότητα και βεβαίως την ανόθευτη φύση, και αναζητάτε αυτό το κάτι, αυτό το ξεχωριστό για εσάς; Τότε σίγουρα οι Αρκιοί θα σας γοητεύσουν από το πρώτο κιόλας λεπτό…

Βρίσκονται στα Δωδεκάνησα και συνδυάζουν την απόλυτη ξεκούραση και γαλήνη με υπέροχα καταγάλανα, κρυστάλλινα νερά και φυσικά ξεχωριστούς ανθρώπους. Και αν το όνομά τους παραπέμπει σε πληθυντικό αριθμό, είναι γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ένα νησί, αλλά ένα σύμπλεγμα πολλών μικρών νησιών που αξίζει κανείς να γνωρίσει από κοντά

Τι θα δείτε στους Αρκιούς 

Με την ονομασία Αρκιοί ή Αρκοί και με λίγες δεκάδες μόνιμους κάτοικους, αναφερόμαστε κυρίως στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος.

Το μέσο που επικρατεί στο νησί, δεν θα μπορούσε να είναι άλλο πέρα από τα καΐκια, τα οποία σε μεταφέρουν τόσο στα υπόλοιπα μικρά νησιά του συμπλέγματος όπως το Μακρονήσι και το Μαράθι, όσο και στις πανέμορφες παραλίες που περιβάλλουν τους Αρκιούς όπως τα εκπληκτικά Τηγανάκια με τα ξακουστά καταγάλανα νερά, αναφέρει το travel-inspiration.gr.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να φτάσει στα μοναδικά Τηγανάκια ακόμα και με τα πόδια, καλύπτοντας μια μικρή απόσταση 2 περίπου χιλιομέτρων από το λιμάνι, σχετικά εύκολη, καθώς υπάρχει μονάχα ένας δρόμος για εκεί και βέβαια δεν υπάρχει υψομετρική διαφορά.

Το δε αμάξι είναι μια υπόθεση πραγματικά ξεχασμένη για το μικροσκοπικό αυτό νησί, αφού όλες οι μετακινήσεις στο εσωτερικό του μπορούν να γίνουν μονάχα με τα πόδια… αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως κατοικείται μόνο το 1/3 της επιφάνειας ολόκληρου του νησιού.

Επιπροσθέτως, ο επισκέπτης μπορεί άνετα να κάνει περιπάτους στο νησί καθώς και να επισκεφτεί τα ερείπια του παλιού Ιταλικού Παρατηρητηρίου που χρονολογούνται από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και τα σπήλαια που χρησιμοποιούνταν την εποχή εκείνη ως καταφύγια, όπως επίσης και τα ερείπια του Κάστρου των Αρκιών, που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Και βέβαια, σαν δύσει ο ήλιος, σειρά έχει η ώρα της χαλάρωσης. Ραντεβού λοιπόν με παρέα ολόκληρο το χωριό, στην κεντρική πλατεία δίπλα στο λιμάνι Πόρτο-Αυγούστα, στο κεντρικότερο σημείο των Αρκιών, για φρεσκότατο καλομαγειρεμένο φαγητό και ατελείωτες συζητήσεις με τους φιλόξενους ντόπιους.