Μιχάλης Λελέκης για ΔΕΥΑΚ: Προβλήματα με τα πορίσματα ελέγχων 2022-2023, αίτημα για νέο διαχειριστικό έλεγχο προηγούμενων ετών (video)

749

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024,στις 4.00 το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑ Καλύμνου με επτά(7) θέματα στο πινάκιο,όπως φαίνονται παρακάτω:

Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο 6ο θέμα με τίτλο ” Τακτικός Διαχειριστικός έλεγχος 2022-2023 και δικαίωμα της Διοίκησης για διαχειριστικό έλεγχο των προηγούμενων ετών “

Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Λελέκης λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι πήρε επιστολή από τον ορκωτό λογιστή και ξεκαθάρισε από την αρχή, ότι αρνήθηκε να πληρώσει τα πορίσματα των ελέγχων για το 2022 και 2023 για διάφορους λόγους, τους οποίους απέφυγε να αναφέρει αναλυτικά. Βέβαια δεν παρέλειψε να αφήσεις αιχμές, λέγοντας χαρακτηριστικά “Τα πράγματα για μένα δεν είναι καλά, παραμένω εκεί δεν είναι καλά η ιστορία θέλει δικηγόρο ,θέλει έλεγχο και δεν ξερω που μπορώ να βρεθώ. Μπορεί να βρεθώ και στην εισαγγελέα, δεν ξέρω” και συμπλήρωσε “ότι μέχρι να τελειώσει η ιστορία ,ο έλεγχος που πρέπει να κάνουμε εμείς ως Υπηρεσία εδώ διαχειριστικό έλεγχο δεν πρόκειται να πληρώσω κανένα. Θα πληρώσω μόλις τελειώσει ο διαχειριστικός έλεγχος που θα κάνουμε εμείς”.

Η συζήτηση προχώρησε με την επισήμανση από τον Πρόεδρο Μιχάλη Λελέκη ότι η νέα διοίκηση έχει δεσμευτεί προεκλογικά να διασφαλίσει την πλήρη διαφάνεια και την εφαρμογή των κανόνων και ανέφερε ότι η νέα διοίκηση δεν θα κρύψει τίποτα και ότι “ό,τι είχαμε πει πριν τις εκλογές θα βγούνε όλα στον αέρα.” Δήλωσε επίσης ότι τα έγγραφα που υπάρχουν στα χέρια του θα δημοσιοποιηθούν όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή και ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να κάνει πολιτική πάνω σε αυτά τα θέματα.

Αίτημα για νέο Διαχειριστικό Έλεγχο

Στη συνεδρίαση, ζητήθηκε επίσημα η διεξαγωγή ενός νέου διαχειριστικού ελέγχου για τις περιόδους 2022 και 2023. Ο κ. Λελέκης δήλωσε ότι η νέα διοίκηση έχει το δικαίωμα να ζητήσει έλεγχο για να διαπιστώσει την κατάσταση της υπηρεσίας που παρέλαβε. “Δεν πρόκειται εμείς να κρύψουμε τίποτα,” τόνισε, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση για διαφάνεια και ακεραιότητα.

Οι Επιφυλάξεις από το μέλος του ΔΣ Μικέ Ρήγα

Ο Μικές Ρήγας, μέλος του Διοικητικού συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος ΔΕΥΑΚ, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σχετικά με τη διαδικασία, υποστηρίζοντας ότι η αίτηση για νέο διαχειριστικό έλεγχο μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τη νομοθεσία. Παρόλα αυτά, ο κ. Λελέκης παρέμεινε σταθερός στη θέση του, επισημαίνοντας ότι “ο Λελέκης κάνει ότι λέει ο νόμος” και ότι τα αιτήματα θα σταλούν στις αρμόδιες αρχές για έγκριση.

Διεύρυνση του Ελέγχου από το 2019 και μετά

Στη διάρκεια της συζήτησης, προτάθηκε η διεύρυνση του ελέγχου για να καλύψει και τα έτη από το 2019 και μετά. Ο κ. Λελέκης συμφώνησε, δηλώνοντας ότι δεν έχει πρόβλημα να επεκταθεί ο έλεγχος και σε προηγούμενα έτη, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια. “Πάμε από το 2019. Δεν έχω πρόβλημα,” είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, Μιχάλης Λελέκης,μετά τη συνεδρίαση έκανε δηλώσεις στο Kalymnos News που κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος με τις αναφορές του κατά τη συνεδρίαση, επαναλαμβάνοντας “Σκόπιμα δεν πληρώθηκαν τα 2 πορίσματα 2022 και 2023 (του ορκωτού λογιστή) γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα”.Επίσης είπε ότι θα ζητηθεί η διεξαγωγή ενός νέου διαχειριστικού ελέγχου που θα συμπεριλάβει και προηγούμενα χρόνια, όσα προβλέπεται. Μάλιστα είπε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα 2 πορίσματα αλλά δεν είναι ακόμη έτοιμος να τα βγάλει στον Καλυμνιακό λαό,ενώ ανέφερε ότι έχει στοιχεία αλλά δεν θέλει να μιλήσει γιατί δεν επιθυμεί να κάνει πολιτική πάνω σε αυτά τα θέματα,συμπληρώνοντας “είμαι 1000% βέβαιος( για τα στοιχεία που έχω) αλλά θέλω και σφραγίδα. Αν δεν μου εγκρίνουν το έλεγχο ,θα πάω στον εισαγγελέα”

Δείτε τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση κατά τη συζήτηση του θέματος και τις δηλώσεις στη συνέχεια του Προέδρου της ΔΕΥΑΚ Μιχάλη Λελέκη στο video που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαϊλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

22-6-2024 Νέο Διαχειριστικό έλεγχο ζητάει ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Μιχάλης Λελέκης