Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα παραμονή Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο.(video)

3418

Το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Πεντηκοστής, λέγεται – «Σάββατο των Ψυχών» ή Ψυχοσάββατο. Είναι το δεύτερο από τα δύο Ψυχοσάββατα του έτους (το πρώτο επιτελείται το Σάββατο πριν από την Κυριακή της Απόκρεω).

Τα Ψυχοσάββατα είναι αφιερωμένα στους κεκοιμημένους.

Ο λόγος που το καθιέρωσε η Εκκλησία μας, παρ’ ότι κάθε Σάββατο είναι αφιερωμένο στους κεκοιμημένους, είναι ο εξής:

Επειδή πολλοί κατά καιρούς απέθαναν μικροί ή στην ξενιτιά ή στη θάλασσα ή στα όρη και τους κρημνούς ή και μερικοί, λόγω πτώχειας, δεν αξιώθηκαν των διατεταγμένων μνημοσυνών, «οι θείοι Πατέρες φιλανθρώπως κινούμενοι θέσπισαν το μνημόσυνο αυτό υπέρ πάντων των άπ’ αιώνος εύσεβώς τελευτησάντων Χριστιανών».

Στην Κάλυμνο τηρούν το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα και σήμερα Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024, παραμονή του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής,όπως κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα κόλλυβα που οι Καλυμνιές πήγαν στις εκκλησίες του νησιού για να τιμήσουν και να  μνημονεύσουν τους νεκρούς τους.

Το ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη.

Ο φακός του kalymnos-news.gr  κατέγραψε την τήρηση του εθίμου στην Παναγία Κεχαριτωμένη στη Χώρα, όπου δεκάδες ήταν τα πιάτα με τα παραδοσιακά κόλλυβα.

 Δείτε φωτογραφίες και video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς.

Το έθιμο με τα παραδοσιακά κόλλυβα παραμονή Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής στην Κάλυμνο.