Μία νέα μεγάλη επιτυχία για τον “Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλίων Καλύμνου” και το δραστήριο Πρόεδρο Νικόλαο Πελεκάνο. Μετά από μεγάλη προσπάθεια και διαδικασίες μηνών η ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη πρόταση που υποβλήθηκε στο πρόγραμμα “Δημιουργική Ελλάδα 2024” με τίτλο “ΔΑΜΟΣ ΣΚΑΛΙΩΔΑΝ-ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ-2.500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ” εγκρίθηκε και εντάχθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου πολιτισμού.
Μία πρόταση που αφορά στην ψηφιοποίηση όλων των σημείων αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος για ΣΚΑΛΙΑ, ΑΡΓΙΝΩΝΤΑ, ΠΑΛΙΟΝΗΣΟ, ΕΜΠΟΡΕΙΟ με σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μέσα από σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής εποχής.
Δείτε το δελτίο τύπου του Συλλόγου:

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Kalymnos News η πρόταση από τον “Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Σκαλίων Καλύμνου” είναι μεταξύ των ελαχίστων, που εγκρίθηκαν από το Νότιο Αιγαίο.
Πριν αναφερθούμε στο ρεπορτάζ του Kalymnos News που αφορά στην πρόταση ,στη σκοπιμότητα και στα οφέλη, λίγα λόγια για την ιστορία της περιοχής
ΔΑΜΟΣ ΣΚΑΛΙΩΔΑΝ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
2500 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Η ευρύτερη περιοχή των Σκαλιών κατοικήθηκε ήδη από τα προϊστορικά χρόνια. Κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους στην περιοχή των Σκαλιών βρισκόταν ο δήμος «Σκαλιωδάν», ένας από τους επτά Δήμους (Δάμους στα αρχαία) της αρχαίας Κάλυμνας,
Σήμερα τα ίδια γεωγραφικά όρια του Ελληνιστικού Δάμου Σκαλιωδάν , αποτελούν τα 4 ακριτικά χωριά Αργινώντα, Σκάλια, Εμπορείος και Παλιόνησσος με στενούς δεσμούς μεταξύ τους, κοινά χαρακτηριστικά , κοινή ιστορία και κοινές προοπτικές ανάπτυξης.
Η περιοχή μας συνολικά λόγω της μακραίωνης ιστορίας της αποτελεί ένα μοναδικό υπαίθριο μουσείο όπου βρίσκονται αρκετά σημεία αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος με αρχαιά , βυζαντινά, μεταβυζαντινά, νεότερα και σύγχρονα μνημεία τα όποια όμως δεν προσφέρουν κάποια επιτόπια ενημέρωση προς τον επισκέπτη για την Ιστορίας τους, αλλά ούτε υπάρχει κάποια κεντρική βάση δεδομένων που να προσφέρει συνολικά πληροφορίες για αυτά.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΚΡΙΘΗΚΕ
Η πρόταση που εγκρίθηκε αφορά την τοποθέτηση σε όλα αυτά τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχή , πινακίδας που θα αναφέρει την ονομασία του κάθε μνημείου με σήμανση κώδικα ταχείας απόκρισης (QR CODE) που θα παραπέμπει σε δίγλωσσο (Ελληνικά – Αγγλικά) πληροφοριακό υλικό για την Ιστορία του κάθε μνημείου.
Το πληροφοριακό υλικό θα βρίσκεται σε δίγλωσσο ιστότοπο, που θα περιλαμβάνει όλα τα μνημεία της περιοχής μας, θα συγκεντρώνει όλες της απαραίτητες πληροφορίες και θα δίνει στον επισκέπτη την δυνατότητα να ενημερωθεί και για υπόλοιπα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος των χωριών μας.
Ο επισκέπτης, θα έχει την δυνατότητα να σαρώσει με το κινητό του το QR CODE στην επιφάνεια της ταμπέλας του μνημείου και θα μεταφερθεί στην περιοχή του μνημείου εντός του ιστότοπου.
Ο ιστότοπος θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με άξονα τα μνημεία της περιοχής, παρέχοντας και πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή, τις παράδοσεις, τα έθιμα και εκδηλώσεις που αφορούν το κάθε χωριό.
Η πρόταση αφορά στα γεωγραφικά όρια των χωριών Αργινώντα , Σκάλια, Εμπορείος και Παλιόνησος της Νήσου Καλύμνου
Η πρόταση απαιτεί χρήση ψηφιακών συσκευών – μέσων ( smart phone , tablet , PC. )
Η πρόταση απευθύνεται σε κοινό, χωρίς όριο ηλικίας, ούτε εθνικότητα αρκεί ο ενδιαφερόμενος να γνωρίζει ανάγνωση (Ελληνικά –Αγγλικά).
ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ –ΟΦΕΛΗ
Η πρόταση αποσκοπεί κατ’ αρχήν στην ανάδειξη της ιστορίας του τόπου μας, μέσα από σύγχρονα εργαλεία της ψηφιακής εποχής δίνοντας στο επισκέπτη- ενδιαφερόμενο την δυνατότητα να ενημερωθεί για όλα τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της περιοχή , τόσο με την φυσική επιτόπια παρουσία του, σε χώρους πολιτισμού, αλλά και από απόσταση.( με σκοπό την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία ). Θα ενισχύσει την διαδραστική μάθηση και θα υποστηρίξει εκπαιδευτικές δραστηριότητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων .
Επίσης η πρόταση σε συνδυασμό με το έργο “αναβάθμιση δικτύου πεζοπορικών διάδρομων του δήμου Καλυμνίων, στο οποίο ο Σύλλογος Σκαλιών συμμετέχει με δήλωση στήριξης έργου , θα βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια για ανάπτυξη και προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού ( Περιπατητικού – Αρχαιολογικού) .
Συνολικά θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθεια προβολής του τόπο μας και της Ιστορίας μας , βοήθειας των επιχειρήσεων, παροχής κινήτρων στους νέους να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν στον τόπο καταγωγής τους ,να προωθηθεί ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα σέβεται και θα αναδεικνύει την Ιστορία του τόπου μας, τα ήθη και τις παραδόσεις μας και δεν θα διαταράσσει το φυσικό περιβάλλον προκειμένου να υπάρχει μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του τόπου μας προς όφελος της τοπικής κοινωνίας .