Οδηγίες “Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια σε παραλία” με αφορμή το δημοσίευμα μας “Χελώνα  Caretta γέννησε τα αυγά της στην παραλία στο Καντούνι Καλύμνου”

1702

Από την Βιολόγο Ξανθίππη Γεράκη ,την οποία και ευχαριστούμε, με αφορμή το δημοσίευμα μας “Χελώνα  Caretta γέννησε τα αυγά της στην παραλία στο Καντούνι Καλύμνου” λάβαμε ένα άκρως ενημερωτικό άρθρο με οδηγίες για το πώς να συμπεριφερόμαστε στις φωλιές χελωνών, ώστε οι κάτοικοι να ενημερωθούν σωστά και να αποφευχθούν τα παλιά περιστατικά, όπου μαζεύονταν κόσμος και “χάζευε” τα βράδια… Μπορεί να έρθουν και άλλες θαλάσσιες χελώνες τις επόμενες μέρες και αν δουν φασαρία φεύγουν. Ή να έρθει η ίδια χελώνα και να συνεχίσει τη γέννα της. Είναι σημαντικό να της εξασφαλίσουμε την ησυχία που χρειάζεται.

Δείτε το ενημερωτικό άρθρο με οδηγίες:

Τι μπορείς να κάνεις

Αν βρεις φωλιά ή χελωνάκια

Επικοινώνησε με τον ΑΡΧΕΛΩΝ στο τηλέφωνο 6941 511 511 ώστε να λάβεις τις κατάλληλες / απαραίτητες οδηγίες για το πως μπορείς να βοηθήσεις!

H σποραδική εμφάνιση μεμονωμένων φωλιών θαλάσσιας χελώνας σε διάφορα σημεία της Ελλάδος είναι συνηθισμένη λόγω της εκτεταμένης ακτογραμμής της χώρας. Κάθε φωλιά μπορεί να είναι σημαντική για την μελλοντική επιβίωση των θαλάσσιων χελωνών στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό η πληροφορία που έχεις είναι πολύτιμη για τον ΑΡΧΕΛΩΝ και κυρίως για την σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών.

Για να μας δώσεις την πληροφορία που χρειαζόμαστε για χελώνα που έχει βγει στην παραλία στην προσπάθεια να κάνει φωλιά, ίχνος χελώνας ή χελωνάκια, σε παρακαλούμε άνοιξε την online φόρμα που θα βρεις εδώ, συμπλήρωσέ τη και υπόβαλέ τη online εδώ (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: για κάθε δραστηριότητα που θα εντοπίσεις, θα χρειαστεί να υποβάλλεις χωριστή online φόρμα).

Δείτε το ευρετήριο Λιμενικών Αρχών πατώντας εδώ

Συμπλήρωσε τη φόρμα πατώντας εδώ

Χελώνα που έχει βγει στην παραλία ή ίχνη χελώνας

Αν στην παραλία δεν υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που συνιστούν απειλές για την πιθανή φωλιά, δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο μέτρο. Απλά αποφεύγουμε να τοποθετήσουμε ομπρέλα και ξαπλώστρα κοντά στο σημείο αυτό.

Αν στην παραλία υπάρχουν ανθρώπινες δραστηριότητες που είναι απειλές για την πιθανή φωλιά (δηλαδή λειτουργούν μαγαζιά, υπάρχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες ) χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, περίφραξη χώρου πέριξ της πιθανής φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

Χελωνάκια στην παραλία

Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωση τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από φωλιά ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στην θάλασσα! Και σ’ αυτή την περίπτωση χρειάζεται η ενημέρωση της οικείας Λιμενικής αρχής πριν ληφθούν οποιαδήποτε μέτρα προστασίας (π.χ. ενημέρωση ανθρώπων, σκίαση χώρου πέριξ της φωλιάς, απομάκρυνση ομπρέλας, σβήσιμο φώτων για τα χελωνάκια).

Δείτε το πλήρες άρθρο πατώντας εδώ