Εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ινδίας στην Κάλυμνο για να παραλάβει τους 6 Ινδούς μέλη του πλοίου “BLUE SHARΚ”, που βρίσκεται αγκυροβολημένο έξω από το Λιμάνι Καλύμνου εδώ και 10 μήνες.

929

Στην Κάλυμνο ήλθε χθες Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024 ο Rampal Singh Rawat, εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ινδίας, προκειμένου να παραλάβει τους 6 υπηκόους Ινδίας, μέλη του πληρώματος του Φορτηγού πλοίου «BLUE SHARΚ», σημαίας TOGO που βρίσκεται αγκυροβολημένο έξωθεν Λιμένα Καλύμνου  από τις 22-09-2023, εδώ και 10 μήνες. Το πλοίο είχε υποστεί μηχανική βλάβη στη θαλάσσια περιοχή Τήλου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κάλυμνο, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Στις 7.00 το απόγευμα, ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Μαστροκούκος, με το Rampal Singh Rawat,παραχώρησαν συνέντευξη για το θέμα ,παρουσία του Προέδρου του ΔΛΤ Καλύμνου Αναστάσιου Τρικοίλη, της Αντιδημάρχου Καλλιόπης Κουτούζη και του μέλους του ΔΣ του ΔΛΤ Καλύμνου Γιώργου Μαρτίνου.

Ο εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Ινδίας, ευχαρίστησε το Δήμαρχο Ιωάννη Μαστροκούκο, τον Πρόεδρο του ΔΛΤ Καλύμνου, το Λιμεναρχείο Καλύμνου και το ΥΝΑΝΠ για την άψογη συνεργασία που είχαν και τις διευκολύνσεις που παρείχαν.

Ο Rampal Singh Rawat παρέλαβε του 6 συμπατριώτες τους ναυτικούς και σήμερα αναχώρησαν για Αθήνα, προκειμένου στη συνέχεια επιστρέψουν στην πατρίδα τους, μετά από ταλαιπωρία 10 μηνών

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι  Φορτηγό πλοίο «BLUE SHARΚ», σημαίας TOGO που βρίσκεται αγκυροβολημένο έξωθεν Λιμένα Καλύμνου  από τις 22-09-2023,εδώ και 10 μήνες.

Υπέστη μηχανική βλάβη στη θαλάσσια περιοχή Τήλου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Κάλυμνο

Επί του πλοίου επιβαίνουν εννέα (9) άτομα ως πλήρωμα, έξι (6) υπήκοοι Ινδίας και τρείς (3) υπήκοοι Αιγύπτου. Το πλοίο είναι έμφορτο με 2.400 τόνους σιτηρά και με 60 τόνους diesel oil κατά δήλωση πλοιάρχου. Πλοίο και πλήρωμα έχει εγκαταλειφθεί από πλοιοκτήτρια εταιρία ενώ κατά την παραμονή του στο αγκυροβόλιο πραγματοποιείται από τον ναυτικό πράκτορα του πλοίου τακτικός ανεφοδιασμός σε νερό, τρόφιμα, φάρμακα και πετρέλαιο για την λειτουργία της Η/Ζ.

Πριν 7 μήνες (2 /1/2024) προσέκρουσε αλιευτικό σκάφος στο πλοίο  «BLUE SHARΚ»,   καθώς το τελευταίο δεν διέθετε φώτα καταστρώματος – αγκυροβολίας λόγω βλάβης Η/Ζ.

Το πλοίο κάποια στιγμή άρχισε να παίρνει νερά και πριν 2 μήνες στις 18-05-2024 έγινε απάντληση υδάτων με συνδρομή αντλιών Ρ/Κ “ΠΟΘΗΤΟΣ”.

Η όλη κατάσταση του πλοίου δημιουργεί κίνδυνο βύθισής του και απειλή για την προστασία του περιβάλλοντος

Στις 18 Ιουλίου 2024 συνεδρίασε η  Γνωμοδοτική Επιτροπή Λιμεναρχείο Καλύμνου για θέματα ανέλκυσης, απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων και την επόμενη ημέρα Παρασκευή 19 Ιουλίου 2024 το Λιμεναρχείο Καλύμνου απέστειλε εξώδικη πρόσκληση στην ιδιοκτήτρια Εταιρεία που εδρεύει στη Λιβερία προκειμένου  να το απομακρύνει εντός 15 ημερών. Σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσουν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες προκειμένου να απομακρυνθεί από την Κάλυμνο.