“ΤΑ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΚΑΣΤΡΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Κάστρο Χώρας-Κάστρο Χρυσοχεριάς”-Το νέο βιβλίο του συγγραφέα αρχαιολόγου Μιχαήλ Ι. Κουτελλά

1386

Μία νέα, εξαιρετικά καλαίσθητη και ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση 250 συνολικά έγχρωμων σελίδων, πραγματοποιήθηκε από την Αστική Εταιρεία «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», στα πλαίσια της ανάδειξης του τοπικού ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της Καλύμνου, της ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας και της τοποφιλίας των συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική εκδοτική προσφορά στη γνώση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Καλύμνου, από τον αρχαιολόγο συγγραφέα κ. Μιχαήλ Ι. Κουτελλά. Αποτελεί δε τον καρπό 25 συνολικά χρόνων επιστημονικής ενασχόλησής του με τη μελέτη των δύο ιπποτικών – μεταβυζαντινών κάστρων του νησιού, του Κάστρου της Χώρας και του Κάστρου της Χρυσοχεριάς.

Η επιμέλεια της εκτύπωσης του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Γραφικών Τεχνών Κω, των Π. Γερασκλή – Γ. Μαστρογιώργη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη για τα μνημειακά σύνολα των δύο κάστρων και συγκεκριμένα για τις οχυρώσεις, τον οικισμό, τους ναούς και τα ελαιοτριβεία του Κάστρου της Χώρας, τις οχυρώσεις, τους ναούς και τους Ανεμόμυλους του Κάστρου της Χρυσοχεριάς. Τα κείμενα βασίζονται σε πλούσιες βιβλιογραφικές και αρχειακές πηγές, σε συνδυασμό με την πολύχρονη προσωπική ενασχόληση του συγγραφέα.

Μέσα από αυτό το βιβλίο ο αναγνώστης θα γνωρίσει παράλληλα την ιστορική περίοδο της Ιπποτοκρατίας για την Κάλυμνο, τις σχέσεις των Καλυμνίων με το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών και ιδιαίτερα τον Ιππότη Διοικητή της Fantino Quirini, την οργάνωση της ζωής, της κοινωνίας, της θρησκευτικής λατρείας και της άμυνας απέναντι στις εχθρικές επιθέσεις Τούρκων, Αιγυπτίων και ληστοπειρατών.

Το Κάστρο της Χώρας και το Κάστρο της Χρυσοχεριάς αποτελούν επομένως τη μνημειακή αυτοβιογραφία της Καλύμνου για την περίοδο της παρουσίας των Ιπποτών του Τάγματος του Αγίου Ιωάννη στο νησί (1314-1523).

Κατά την Ιπποτοκρατία, και μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα, το Κάστρο της Χώρας αποτελούσε το οικιστικό κέντρο της Καλύμνου, όπου κατοικούσε μόνιμα ο πληθυσμός του νησιού. Το μικρό σε μέγεθος Κάστρο της Χρυσοχεριάς, χρησίμευε ως προκεχωρημένο φυλάκιο και διέμενε σε αυτό μία μικρή ιπποτική φρουρά.

Η παρούσα έκδοση θα αποτελεί στο εξής μία μοναδική πηγή γνώσης όχι μόνο για όλους εμάς, αλλά και για τις επόμενες γενιές σχετικά με αυτά τα τόσο σημαντικά μνημεία, τα οποία καθορίζουν την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα του τόπου μας.

Τα κείμενα του βιβλίου συνοδεύονται από πλήθος έγχρωμων φωτογραφιών, χαρτών, αρχιτεκτονικών σχεδίων και σχεδιαστικών αναπαραστάσεων. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι αεροφωτογραφικές λήψεις που έγιναν από τους κυρίους Δημήτρη Δρόσο και Θεόφιλο Καλικάντζαρο-Μουχούρτη.

Ενημερώνουμε το αναγνωστικό κοινό που επιθυμεί να προμηθευτεί το βιβλίο, ότι στα βιβλιοπωλεία της Καλύμνου διατίθεται περιορισμένος αριθμός αντιτύπων. Εμείς από την πλευρά μας, ως kalymnos-news.gr, συγχαίρουμε τον άξιο Καλύμνιο Επιστήμονα κ. Μιχαήλ Κουτελλά για το σπουδαίο έργο που επιτελεί και ευχόμαστε ολόψυχα το νέο βιβλίο του να είναι καλοτάξιδο και να γνωρίσει την ανταπόκριση που του αξίζει