Οι βροχοπτώσεις στην Κάλυμνο με στατιστικά στοιχεία που κατέγραψε ο Γιώργος Καραΐσκος για τα τελευταία 37 χρόνια.

2786

Η κλιματική κρίση φαίνεται να επιδεινώνει το ήδη υπάρχον πρόβλημα της λειψυδρίας, τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Ελλάδα και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες

Ήδη έχει σημάνει συναγερμός, ενώ κάποιες περιοχές αλλά και νησιά φέτος, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Θεωρήσαμε σκόπιμο με αφορμή την επιδείνωση του προβλήματος της λειψυδρίας, να σας παρουσιάσουμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ με τις βροχοπτώσεις στην Κάλυμνο, τα τελευταία 37 χρόνια, με βάση τα στατιστικά στοιχεία που μας διέθεσε ο φίλος Γιώργος Καραϊσκος.

Ο δραστήριος και αεικίνητος Γιώργος Καραΐσκος συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος, ασχολείται με το αντικείμενο εδώ και αρκετά χρόνια, μία ολόκληρη ζωή, μετρώντας το ύψος της βροχής που πέφτει κάθε χρόνο στην Κάλυμνο και συγκεκριμένα  για τα διαστήματα από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Αυγούστου του επόμενου έτους. Φέτος ,αισίως, συμπλήρωσε 37 χρόνια μετρήσεων.

Να σημειώσουμε ότι οι μετρήσεις του ύψους βροχής έγιναν με αναλογικό βροχόμετρο. Επίσης ότι το δίμηνο Ιουλίου–Αυγούστου συνήθως δεν υπάρχουν μετρήσιμες βροχοπτώσεις.

Το Βροχόμετρο είναι ένα από τα επίγεια μετεωρολογικά όργανα για την μέτρηση του ύψους της βροχής. Το βροχόμετρο  που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Καραΐσκος το προμηθεύτηκε ο Δήμος Καλυμνίων το 1987 και  έως το 2003 ήταν τοποθετημένο  στην ταράτσα του Δήμου.

Από το 2003 και μετά μετά από έγκριση του Δήμου μεταφέρθηκε σε χώρο που επέλεξε ο Γιώργος Καραίσκος, προκειμένου να διευκολύνεται η παρακολούθηση του και καταγραφή των μετρήσεων,. Πρόκειται για ένα όργανο που πετυχαίνει  ακριβείς μετρήσεις με λεπτομέρεια.

Τις πρώτες μετρήσεις  ο Γιώργος Καραίσκος τις ξεκίνησε το 1987 και έκτοτε συνεχίζει αδιάλειπτα μέχρι σήμερα, καταγράφοντας λεπτομερή στοιχεία της βροχόπτωσης στην Κάλυμνο κατά ημέρα, κατά μήνα και συνολικά για ένα έτος.

Αξίζει να σημειώσουμε  ότι η υδρογεολογική μελέτη που έγινε από την ΔΕΥΑΚ την δεκαετία του 90, έγινε με τα στοιχεία που συνέλεξε ο Γιώργος Καραϊσκος και διασταυρώθηκαν  από την Ε.Μ.Υ, κάτι που  αναφέρεται  στην 1η σελίδα της μελέτης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ

Πρίν όμως προχωρήσουμε στην παράθεση των στατιστικών στοιχείων που μας παραχώρησε ο Γιώργος Καραϊσκος και κάνουμε του σχετικούς  σχολιασμούς κρίνεται σκόπιμο για να γίνει αντιληπτό και σε τι αντιστοιχεί ένα χιλιοστό ύψους βροχής που έπεσε να εξηγήσουμε τι σημαίνει βροχόπτωση και ύψος βροχής.

Η ποσότητα του νερού που φθάνει στο έδαφος ως βροχή, την ονομάζουμε ύψος βροχής. Υποθέτουμε ότι μετράμε το ύψος της βροχής σε μια οριζόντια επιφάνεια και χωρίς να υπάρχει απώλεια από απορρόφηση ή εξάτμιση. Την μετράμε σε χιλιοστά (mm) ή σε ίντσες (in). 1 in είναι ίση με 25.4 mm. Για να καταλάβουμε τι είναι ένα χιλιοστό βροχής μπορούμε να πούμε ότι αν σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου πέσει βροχή ενός (1) χιλιοστού τότε θα μαζευτεί νερό ίσο με ένα (1) λίτρο. Αν δε η επιφάνεια είναι 1000 τετραγωνικά μέτρα (ένα στρέμμα), τότε θα μαζευτεί νερό ίσο με 1000 λίτρα (βάρος δηλαδή ενός τόνου!!). Για την μέτρηση χρησιμοποιούντα τα βροχόμετρα. Σήμερα υπάρχουν και ειδικά ηλεκτρονικά όργανα.

Στην Ελλάδα σαν ετήσια βροχόπτωση εννοούμε το ύψος βροχής από 1 Σεπτεμβρίου κάθε έτους μέχρι και 31 Αυγούστου του επόμενου έτους.

Το άθροισµα των ηµερήσιων βροχοπτώσεων σε ένα µήνα ονοµάζεται µηνιαία βροχόπτωση ή µηνιαίο ύψος  Τέλος, το σύνολο της βροχής που πέφτει στους 12 µήνες ενός έτους ονοµάζεται ετήσια βροχόπτωση ή ετήσιο ύψος βροχής.

Να επισημάνουμε ότι για να θεωρηθεί μια χρονιά ως ικανοποιητική  από πλευράς  ύψους βροχής που έπεσε θα πρέπει να ξεπερνά τα 500 χιλιοστά.

ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΕΤΗΣΙΟ ΥΨΟΣ ΒΡΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 37 ΧΡΟΝΙΑ

Από τον παραπάνω πίνακα με την καταγραφή του ετήσιου  ύψους βροχόπτωσης διαπιστώνουμε τα παρακάτω:

1.Ο μέσος όρος στα 37 αυτά χρόνια είναι 551,875 χιλιοστά ετησίως. Ύψος βροχής που θεωρείται ικανοποιητικό.

2.Από τα 37 χρόνια στις 15 χρονιές η βροχή ήταν κάτω του ικανοποιητικού ύψους (500 χιλιοστά) και στις 22 χρονιές πάνω από το ικανοποιητικό.

  1. Οι χρονιές με τις μικρότερες βροχοπτώσεις ήταν το 2006-2007 με μόλις 193 χιλιοστά και το 1989-1990 με 259 χιλιοστά .

4.Οι χρονιές με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις ήταν το 2013-2014 με 1021 χιλιοστά ,που αποτελεί και ρεκόρ στα τελευταία 37 χρόνια Μεγάλες βροχοπτώσεις επίσης την περίοδο 2012-2013 και 2010-2011 με 900 χιλιοστά και 854 χιλιοστά αντίστοιχα.

Κλείνοντας να σημειώσουμε ότι τα τελευταία 10 χρόνια ,μόνο στα 3 είχαμε ετήσιο ύψος βροχής κάτω του ικανοποιητικού(500 χιλιοστά). Στα 7 χρόνια είχαμε πάνω του ικανοποιητικού. Ας ελπίσουμε ότι και τα επόμενα χρόνια δεν θα υπάρξουν σημαντικές μεταβολές και οι βροχοπτώσεις θα είναι ικανοποιητικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά τα αποθέματα ύδατος και ο υδροφόρος ορίζοντας