Με απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν από 6,5 μήνες ,στις 12 Μαρτίου 2024 ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος ,ανέθεσε καθήκοντα άμισθου ειδικού συμβούλου για την επικουρία του Δημάρχου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στον πρώην Δήμαρχο Γεώργιο Ρούσσο του Αναστασίου, για τα παρακάτω δύο συγκεκριμένα θέματα:
- Ολοκλήρωση και θέση σε λειτουργία του έργου του Καταδυτικού Πάρκου στα Αργινώντα Καλύμνου και
- Εκπόνηση, Εισήγηση, Παρακολούθηση και Υλοποίηση ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανάπτυξης του Στίβου στην Κάλυμνο σε συνεργασία με τον υπεύθυνο Αθλητισμού του Δήμου και την Αθλητική Υπηρεσία του Δήμου
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τρίτης 17 Σεπτεμβρίου 2024,το 6ο θέμα του πινακίου ήταν η “Συζήτηση και λήψη απόφασης αναφορικά με το σχέδιο ολοκλήρωσης των ενεργειών για τη λειτουργία και ανάπτυξη του Καταδυτικού Πάρκου Καλύμνου.”
Εισηγητής του εν λόγω θέματος, ήταν ο πρώην Δήμαρχος Γεώργιος Ρούσσος ο οποίος παρουσίασε τον απαραίτητο Αρχικό Οδικό Χάρτη Ενεργειών ενός σημαντικού αναπτυξιακού έργου που εδώ και χρόνια βρίσκεται “βαλτωμένο”
Παραθέτουμε αναλυτικά την εισήγηση του Γ.Ρούσσου αλλά και την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου όπως ακριβώς καταγράφεται στο πρακτικό της ΑΡ.ΑΠΟΦ. 112/2024
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΡΟΥΣΣΟΥ
Ο κ. Ρούσσος ξεκινώντας την εισήγησή του παρουσίασε τον απαραίτητο Αρχικό Οδικό Χάρτη Ενεργειών, προκειμένου ένα πολύ σημαντικό έργο για την ανάπτυξη του νησιού, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είναι σταματημένο, να ενεργοποιηθεί και πάλι και να ολοκληρωθεί.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Δεν θα πω αναλυτικά τι πρέπει να γίνει. Έχω σκεφτεί ότι η παρέμβαση μου θα πρέπει να είναι στο πλαίσιο μίας σταδιακής προσέγγισης του πράγματος.
Πέρασαν παρά πολλά χρόνια και θα πρέπει τώρα να πούμε από που θα κάνουμε επανεκκίνηση. Το βασικό ζητούμενο κατά τη γνώμη μου είναι, να επιδιώξουμε όλοι, με πάσα ειλικρίνεια και αυτό το νόημα έχει η δική μου ανταπόκριση στο κάλεσμα του Δημάρχου, να έχουμε μία ομοφωνία.
Είναι κορυφαία η θετική πρόκληση για όλους μας να μπορέσουμε επιτέλους να προχωρήσουμε όλα εκείνα τα απαραίτητα βήματα ενεργειών και έργων ώστε να γίνει κατορθωτή η συντομότερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του εμβληματικού έργου ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΛΥΜΝΟΥ , στα ΑΡΓΙΝΩΝΤΑ.
Ως ο Δήμαρχος που το εισηγήθηκα και ξεκίνησα την 1η φάση του με την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ του ΚΤΙΡΙΟΥ του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ στην Δημαρχιακή Περίοδο 2003-2010 , προτείνω σε όλους , να αποφύγουμε όσο γίνεται κάθε θετική ή αρνητική αναδρομή στο παρελθόν και να προσπαθήσουμε να ομοφωνήσουμε σε ένα Οδικό Χάρτη για την πορεία μας από εδώ και πέρα που θα υπηρετήσουμε με συνέπεια και πίστη όλοι μας.
Είναι ιδιαίτερο το καθήκον που μου ανέθεσε ο Δήμαρχος κ. Μαστροκούκος Γιάννης και το οποίο με αίσθημα ευθύνης και υποχρέωσης απέναντι στο νησί μας, αποδέχθηκα, για να εισηγηθώ και να συντονίσω υπό την δική του και την δική σας έγκριση και συνδιαμόρφωση, όλη την απαιτούμενη διαδικασία , με συνεχή επιδίωξη την ομοφωνία και την αποτελεσματικότητα με διαφάνεια και φυσικά πάντα με σεβασμό στους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων, στις ευθύνες και στις αρμοδιότητες τους.
Η δημιουργία και λειτουργία στην θαλάσσια και χερσαία περιοχή στους παράκτιους οικισμούς Αργινώντα-Σκάλια-Εμπορειό του νησιού μας , ενός συμπλέγματος υποδομών και δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή την μορφή τουρισμού , σε μια μοναδική συνύπαρξη και αλληλοτροφοδότηση με τον Αναρριχητικό Τουρισμό που ήδη ανθεί στην περιοχή και με μοναδικό ιστορικό πλεονέκτημα την ίδια την ταυτότητα μας ως το νησί των Καταδύσεων και των
Σφουγγαράδων: Η υλοποίηση και λειτουργία του μοναδικού παγκοσμίως BRAND: ΚΑΛΥΜΝΟΣ – ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΒΥΘΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΟΡΥΦΩΝ.
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπάρχουν 3 βασικές επιλογές:
ΕΠΙΛΟΓΗ-1:0 Δήμος προχωρά στην σύσταση του απαραίτητου από τον Νόμο ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ σε συνεργασία με άλλους τοπικούς , περιφερειακούς ή και εθνικούς φορείς και ιδιώτες.
ΕΠΙΛΟΓΗ-2: Ο Δήμος προχωρά στην ανάθεση σε Ιδιωτικό Επιχειρηματικό Φορέα του ρόλου του ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ με διαδικαστικό όχημα την μακροχρόνια εκμίσθωση προς αυτόν του υπάρχοντος κτιρίου και όλου του αντίστοιχου οικοπέδου στα Αργινώντα (η
απλούστερη μορφή ΣΔΙΤ)
ΕΠΙΛΟΓΗ-3: Ο Δήμος προχωρά στην πραγματοποίηση σύνθετης ΣΔΙΤ με ενδιαφερόμενο Ιδιωτικό Επιχειρηματικό Φορέα που θα είναι και ο ΦΟΡΕΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ σε διοικητική συνεργασία ή χωρίς διοικητική συνεργασία με τον Δήμο ανάλογα με την μορφή ΣΔΙΤ που θα επιλεγεί.
Τονίζω ότι η εν λόγω επιλογή είναι η κρισιμότερη για την επιτυχία της προσπάθειας μας.
Είναι η καλύτερη επιλογή για την λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, εάν μπορέσουμε να την φέρουμε σε πέρας δεδομένου ότι έχει τα ακόλουθα τουλάχιστον 3 σημαντικά μειονεκτήματα:
1:Απαιτεί μια διαδικασία τουλάχιστο 2 ετών για την τεκμηρίωση και έγκριση της διαδικασίας ΣΔΙΤ και ενός ακόμα έτους τουλάχιστον για την υλοποίηση της διαδικασίας αυτής και την απόκτηση ΑΝΑΔΟΧΟΥ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ του Δήμου. Άρα μετά από αυτά τα 3 χρόνια θα αρχίσουν οι κλασικές και υποχρεωτικές διαδικασίες για τις απαιτούμενες μελέτες , άδειες και πιθανές χρηματοδοτήσεις και μετά η υλοποίηση των έργων, ανάλογα με το ΣΔΙΤ που θα προκόψει.
2: Ενώ θα υπάρξει η ανωτέρω καθυστέρηση 3 ετών , δεν μας εγγυάται κανείς και τίποτα ότι στο τέλος δεν θα βγει άγονη η διαδικασία και δεν θα έχουμε ΑΝΑΔΟΧΟ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ του Δήμου
3: Αν όλα πάνε καλά και έχουμε ΑΝΑΔΟΧΟ-ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ του Δήμου δεν μας εξασφαλίζει κανείς από οποιαδήποτέ καθυστέρηση ή και ματαίωση της συνεργασίας μας μαζί του , εξαιτίας δικών του επιλογών κατά την υλοποίηση του ουσιαστικού μέρους(μελέτες, άδειες, υλοποιήσεις έργων)
Η περίπτωση της πιο σύνθετης μορφής ΣΔΙΤ είναι η 2η καλύτερη επιλογή για την λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ , εάν μπορέσουμε να την φέρουμε σε πέρας δεδομένου ότι έχει τα ανωτέρω ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ 2 και 3 της ΕΠΙΛΟΓΗΣ-3 ενώ έχει προφανώς το πλεονέκτημα σε σχέση με αυτήν ότι γλυτώνουμε την καθυστέρηση των 3 ετών.
Η σύσταση του απαραίτητου από τον Νόμο ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ σε συνεργασία με άλλους τοπικούς , περιφερειακούς ή και εθνικούς φορείς και ιδιώτες είναι η 3″ καλύτερη επιλογή για την λειτουργικότητα και την ανάπτυξη του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, η οποία δεν έχει κανένα από τα ανωτέρω μειονεκτήματα των ΕΠΙΛΟΓΩΝ 2,3 , έχει όμως το μεγάλο μειονέκτημα ότι οι υποκειμενικές δυνατότητες μας είναι ίσως περιορισμένες και μπορεί ανά πάσα στιγμή για αστάθμητους προσωπικούς ή πολιτικούς παράγοντες εμείς οι ίδιοι και οι υπηρεσίες μας να μην μπορέσουμε να συνεχίσουμε και να ολοκληρώσουμε την προσπάθεια με επιτυχία. Αν βέβαια τα καταφέρουμε τότε μπορούμε στην συνέχεια να σκεφτούμε ξανά το θέμα της διοίκησης και των όποιων συνεργασιών με ιδιώτες , στον όποιο βαθμό.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι προτείνω ως ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ. Αυτή η επιλογή καλό θα ήταν να προκύψει μέσα από έναν διεθνή διαγωνισμό, στον οποίο θα συμμετείχαν εταιρείες «φτασμένες» στον καταδυτικό τουρισμό και εν συνεχεία να προχωρήσουμε σε άμεση τουριστική εκμετάλλευση και αξιοποίηση. Κάθε τέτοια ενέργεια όμως απαιτεί και τις απαιτούμενες προενέργειες., ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα Υπάρχει όμως κίνδυνος η διαδικασία του διαγωνισμού να αποβεί άγονη με συνέπεια να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Για τον λόγο αυτό είναι μια επιλογή που δεν την προτείνω.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου, παρέθεσε τα απαραίτητα έργα και τις ενέργειες, όπως είχαν προγραμματιστεί κατά την κατασκευή του κτιρίου, ως κάτωθι:
- Σύσταση του ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ
- Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση θαλάσσιας περιοχής και του αντίστοιχου πυθμένα στη θαλάσσια περιοχή Αργινώντα-Σκάλια-Εμπορειό , Δήμου Καλυμνίων ως Καταδυτικού Πάρκου, παραχώρηση δικαιώματος χρήσης έναντι ετήσιας αποζημίωσης, καθορισμός όρων καιπροϋποθέσεων λειτουργίας, επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και απαγορεύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3409/2005 (Α’ 273).
- Σηματοδότηση-Περίφραξη Καταδυτικού Πάρκου
- Κατασκευή ήπιων υποδομών πρόσδεσης και εξυπηρέτησης σκαφών παροχής υπηρεσιών καταδύσεων
- Κατασκευή και Τοποθέτηση τεχνητών Υφάλων στον βυθό της περιοχής
- Κατασκευή και Τοποθέτηση Προσομοίωσης Αρχαίου Ναυαγίου στον βυθό της περιοχής
- Ίδρυση Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου (ΕΕΑΧ) Τελένδου και λειτουργική διασύνδεση του με το Καταδυτικό Πάρκο
- Ανακαίνιση-Εξοπλισμός υπάρχοντος κτιρίου
- Δημιουργία-Λειτουργία Μουσείου Σπογγαλιείας – Καταδύσεων Εικονικής Πραγματικότητας
- Φιλοξενία Παραρτήματος του ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικής ‘Ερευνας)
- Προμήθεια και Λειτουργία Μονάδας Θαλάμου Αποσυμπίεσης
- Λειτουργική Διασύνδεση Καταδυτικού Πάρκου Καλύμνου με Σχολή Δυτών Καλύμνου
- Ίδρυση και λειτουργία στον Κτίριο του Καταδυτικού Πάρκου Κέντρου Πληροφόρησης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
- Γνώση – ενσωμάτωση καλών πρακτικών από άλλα επιτυχημένα καταδυτικά πάρκα στην Μεσόγειο και αλλού.
- Προβολή και Προώθηση Καταδυτικού Πάρκου Καλύμνου
Τα σημεία που απαιτούν την θετική και ελπίζω ομόφωνη απόφαση σας είναι το όραμα – η στρατηγική επιλογή του Φορέα Ίδρυσης και Διαχείρισης του Καταδυτικού Πάρκου – ο κατάλογος στόχων με όλα τα απαραίτητα έργα και τις ενέργειες που πρέπει να συμπεριληφθούν.
ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Το Δημοτικό Συμβούλιο αφού έλαβε υπόψη :
1.Την εισήγηση του άμισθου ειδικού συμβούλου κ. Ρούσσου.’
2.Την πρόταση του Προέδρου.
3.Τις απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων που εκφράστηκαν κατά τη διαλογική συζήτηση και την ευρεία ανταλλαγή τους.
4.Τις διατάξεις των άρθρων 65 & 67 του Ν.3852/10 όπως αντικαταστάθηκαν από το άρθρο 6 του ν.5056/23.
Αποφασίζει Ομόφωνα,
1.Εγκρίνει τη δημιουργία και λειτουργία στην θαλάσσια και χερσαία περιοχή στους παράκτιους οικισμούς Αργινώντα-Σκάλια-Εμπορειό του νησιού μας του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΚΑΛΥΜΝΟΥ, ενός συμπλέγματος υποδομών και δραστηριοτήτων με στόχο την ανάπτυξη του καταδυτικού τουρισμού και όλων των επαγγελματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται με αυτή την μορφή τουρισμού.
2.Την έναρξη των διαδικασιών σύστασης του απαραίτητου από τον Νόμο ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ με κυρίαρχο όργανο τον Δήμο Καλυμνίων, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς , περιφερειακούς ή και εθνικούς φορείς και ιδιώτες.
3.Εγκρίνει τον κατάλογο των στόχων και ενεργειών, που θα διεκδικήσει , θα υλοποιήσει και θα λειτουργήσει , ο ΦΟΡΕΑΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ως κάτωθι:
▪ Σύσταση του ΦΟΡΕΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ του ΚΑΤΑΔΥΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ.
▪ Χαρακτηρισμός και οριοθέτηση θαλάσσιας περιοχής και του αντίστοιχου πυθμένα στη θαλάσσια περιοχή Αργινώντα-Σκάλια-Εμπορειό , Δήμου Καλυμνίων ως Καταδυτικού Πάρκου, παραχώρηση δικαιώματος χρήσης έναντι ετήσιας αποζημίωσης, καθορισμός όρων και προϋποθέσεων λειτουργίας, επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων και απαγορεύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3409/2005 (Α’ 273).
▪ Σηματοδότηση-Περίφραξη Καταδυτικού Πάρκου.
▪ Κατασκευή ήπιων υποδομών πρόσδεσης και εξυπηρέτησης σκαφών παροχής υπηρεσιών καταδύσεων.
▪ Κατασκευή και Τοποθέτηση τεχνητών Υφάλων στον βυθό της περιοχής.
▪ Κατασκευή και Τοποθέτηση Προσομοίωσης Αρχαίου Ναυαγίου στον βυθό της περιοχής.
▪ Ίδρυση Επισκέψιμου Ενάλιου Αρχαιολογικού Χώρου (ΕΕΑΧ) Τελένδου και λειτουργική διασύνδεση του με το Καταδυτικό Πάρκο.
▪ Ανακαίνιση-Εξοπλισμός υπάρχοντος κτιρίου.
▪ Δημιουργία-Λειτουργία Μουσείου Σπογγαλιείας – Καταδύσεων Εικονικής Πραγματικότητας.
▪ Φιλοξενία Παραρτήματος του ΙΝΑΛΕ (Ινστιτούτο Αλιευτικής ‘Ερευνας).
▪ Προμήθεια και Λειτουργία Μονάδας Θαλάμου Αποσυμπίεσης.
▪ Λειτουργική Διασύνδεση Καταδυτικού Πάρκου Καλύμνου με Σχολή Δυτών Καλύμνου.
▪ Ίδρυση και λειτουργία στον Κτίριο του Καταδυτικού Πάρκου Κέντρου Πληροφόρησης και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
▪ Γνώση – ενσωμάτωση καλών πρακτικών από άλλα επιτυχημένα καταδυτικά πάρκα στην Μεσόγειο και αλλού.
▪ Προβολή και Προώθηση Καταδυτικού Πάρκου Καλύμνου.
Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 17 και ειδικότερα οι:
Μαραγκός Δημήτριος, Μαύρου Καλλιόπη, Γαλουζής Ιωάννης, Δίκαρος Βασίλειος, Θεοφιλίδης Ιωάννης, Καμπουράκης Μιχαήλ, Καναβούρη Χρυσοβαλάντη, Μαγκάκης Ιωάννης, Μακαρούνας Ευθύμιος, Μαύρος Γεώργιος, Μουσελλής Βασίλειος, Πλάτσης Μιχαήλ, Ρήγας Μικές, Σφουγγαριστός Χαράλαμπος, Τρικοίλης Αναστάσιος, Χαλίκος Πανορμίτης, Χούλης Γεώργιος
Κατά της πρότασης ψήφισαν 0
Λευκή ψήφο έδωσαν 0
Στην ψηφοφορία δεν πήρε μέρος ο Ζωίδης Παντελής, ο οποίος είχε αποχωρήσει πριν από τη συζήτηση του θέματος.