Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλύμνου για νομοθετική μεταρρύθμιση που αφορά στις Συνενώσεις των ΔΕΥΑ της Χώρας

308

Από το Δημοτικό Συμβούλιο Καλύμνου σε έκτακτη δια περιφοράς συνεδρίαση, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2024, εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας για νομοθετική μεταρρύθμιση που αφορά στις Συνενώσεις των ΔΕΥΑ της Χώρας

Μα σημειώσουμε ότι:

Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 22 και ειδικότερα οι: Μαραγκός Δημήτριος, Αλαχούζος Ιωάννης Χρυσόστομος, Μαύρου Καλλιόπη, Γαλουζής
Ιωάννης, Δίκαρος Βασίλειος, Θεοφιλίδης Ιωάννης, Καμπουράκης Μιχαήλ, Καναβούρη Χρυσοβαλάντη, Κουτούζη Vogelzang Καλλιόπη, Κουτούζης Σταμάτιος, Λελέκης Μιχαήλ, Μαγκάκης Ιωάννης, Μακαρούνας Ευθύμιος, Μαύρος Γεώργιος, Μουσελλής Βασίλειος, Πλάτσης
Μιχαήλ, Ρήγας Μικές, Σφουγγαριστός Χαράλαμπος, Τρικοίλης Αναστάσιος, Χαλίκος Πανορμίτης, Χούλης Γεώργιος,

Κατά της πρότασης ψήφισε 1 , ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Παράταξης “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” Χούλλης Σακελλάριος. Ο Δημοτικός Σύμβουλος Χούλλης Σακελλάριος με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δήλωσε πως διαφωνεί με την δια περιφορά συνεδρίαση του ΔΣ, ιδιαίτερα για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, στο οποίο οφείλουν όλες οι παρατάξεις δημόσια και ανοιχτά να τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Καταψήφισε το θέμα και κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση ψηφίσματος της παράταξης ΄΄ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ΄΄, με το οποίο κάλεσε όλες τις παρατάξεις να τοποθετηθούν.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΑΚΗ ΧΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΥΔΑΠ ΝΗΣΩΝ»

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις σας σχετικά με τα μέτρα κατά της λειψυδρίας, ένα χρόνο περίπου μετά την δημιουργία της ΡΑΑΕΥ, που εμπορευματοποιεί πλήρως το νερό, δεν αποτελούν «κεραυνό εν αιθρία».
Διαφορετικά δεν θα υπήρχε και λόγος ύπαρξης ενός κεντρικού φορέα ελέγχου τιμολογιακής πολιτικής.
Κατά την άποψη μας, η κατάργηση των παρόχων (ΔΕΥΑ, Δήμοι) δεν αποτελεί την λύση του προβλήματος της λειψυδρίας και καλύτερης διαχείρισης των υδάτων. Ας μην ξεχνάμε ότι και οι ΔΕΥΑ που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, είναι γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στο υψηλό ενεργειακό κόστος τους, αφού ως γνωστό αντιμετωπίζονται ως οικιακοί καταναλωτές.
Η διαχείριση υδάτων και αποβλήτων όπως και τα όποια μέτρα κατά της λειψυδρίας στα νησιά μας, απαιτούν συγκεκριμένα μέτρα από μέρους της κυβέρνησης, όπως:

  • Χρηματοδότηση έργων υποδομής όπως π.χ. αποκατάσταση αναβαθμίδων, μικρά φράγματα ανάσχεσης , τριτοβάθμια επεξεργασία λυμάτων κλπ. Οι μονάδες αφαλάτωσης δεν μπορούν παρά να αποτελούν συμπληρωματικό και όχι κύριο τρόπο υδροδότησης των νησιών μας.
  • Μειωμένο ενεργειακό κόστος για τις ΔΕΥΑ.
  • Δυνατότητα πρόσληψης του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού από τις ΔΕΥΑ
  • Διαφορετική πολιτική στην διάνοιξη γεωτρήσεων προς όφελος του υδροφόρου ορίζοντα.
  • Μέτρα περιορισμού των πισίνων μόνο για ξενοδοχειακές μονάδες.

Η διαφαινόμενη, από μέρους της κυβέρνησης και του υπουργείου, πολιτική της ένταξης όλων των παρόχων των νησιών στην ΕΥΔΑΠ Νήσων, δεν θα λύσει κανένα ζήτημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει θέμα στην αντιμετώπιση προβλημάτων σε κάθε νησί, προγραμματισμού έργων και συνθήκες τιμολογιακής πολιτικής που αντιμετωπίζουν το νερό ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε να μην προχωρήσει η κατάργηση των ΔΕΥΑ. Αντίθετα με τα προτεινόμενα από εμάς μέτρα, να στηριχθεί η λειτουργία τους.