Σε θετικό και συναινετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 2024 στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό, Χρήστο Κέλλα, με βασικό θέμα τη διαχείριση της αυξανόμενης απειλής από τον λαγοκέφαλο στις ελληνικές θάλασσες. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από περιφέρειες και αλιευτικούς συλλόγους από την Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και την Πελοπόννησο, αναδεικνύοντας την κρισιμότητα του ζητήματος για τη βιωσιμότητα της αλιείας, τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και τον τουρισμό. Συγκεκριμένα οι Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης, Σταύρο Τζεδάκη, ΠρωτογενούςΤομέα Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονα Ζαννετίδη, και Αγροτικής Οικονομίας Πελοποννήσου, Σπύρο Ζαχαριά, Επίσης εκπρόσωποι των αλιέων Παρόντες στη σύσκεψη ήταν οι κ.κ. Ανδρουλάκης Γιάννης, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Φραγκιαδάκης Νικόλαος, αντιπρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Ν. Ηρακλείου, Κουλλιάς Μανώλης, πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου, Σκιαδάς Δημήτρης, πρόεδρος Αλιευτικού Συλλόγου Πάρου, Διακοσταμάτης Κυριάκος , πρόεδρος Παράκτιας Αλιείας Ρόδου, Παπασεβαστός Πέτρος, πρόεδρος Συλλόγου Αλιέων Κω, Λιβανός Γεώργιος, πρόεδρος Επαγγελματιών Παράκτιων Αλιέων Δ. Μονεμβάσιας, Μαυρογιάννης Γεώργιος, Διευθυντής Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΕ ΟΤΑ, Ζήφος Κώστας, Διευθυντής Αναπτυξιακής Δωδεκανήσου και Μπερέτσος Μαρίνης, διευθυντής Αναπτυξιακής Πάρνωνα.
Οι επιπτώσεις του λαγοκέφαλου
Οι αλιείς, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις ζημιές που προκαλούνται στα εργαλεία τους, όπως δίχτυα και παραγάδια, αλλά και τις σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή, επεσήμαναν την ανάγκη άμεσης δράσης. Εξήγησαν ότι η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του λαγοκέφαλου, που τρέφεται με σημαντικά είδη όπως σουπιές και χταπόδια, δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα, απειλώντας τη θαλάσσια κληρονομιά. Η συζήτηση περιλάμβανε και αναφορά σε αντίστοιχες πρακτικές, όπως το πρόγραμμα της Κύπρου, όπου ο λαγοκέφαλος επικηρύχθηκε με 4,73 ευρώ ανά κιλό, με στόχο την απομάκρυνση 125 τόνων του είδους από τα παράκτια ύδατα.
Η απάντηση του Υπουργείου
Ο Υφυπουργός, Χρήστος Κέλλας, δεσμεύτηκε να αξιοποιηθούν κονδύλια από το Πρόγραμμα Αλιείας, Υδατοκαλλιεργειών και Θάλασσας 2021-2027, προκειμένου να εφαρμοστούν δράσεις για τον περιορισμό του λαγοκέφαλου. Έγινε λόγος για τη δυνατότητα επεξεργασίας του είδους ώστε να αξιοποιηθεί εμπορικά, αλλά και για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που διαμορφώνεται από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.
Ο Χρήστος Κέλλας, κλείνοντας, τόνισε τη δέσμευση του Υπουργείου για την ενίσχυση της αλιευτικής δραστηριότητας και διαβεβαίωσε τους αλιείς ότι η πολιτεία θα τους στηρίξει με όλα τα διαθέσιμα μέσα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρόκληση του λαγοκέφαλου και να προστατευτεί η επαγγελματική τους βιωσιμότητα. «Στεκόμαστε στο πλευρό των αλιέων, κατανοώντας τις σοβαρές επιπτώσεις που προκαλεί η εξάπλωση του λαγοκέφαλου στις θάλασσές μας. Με κάθε διαθέσιμο πόρο και μέσα από στοχευμένες δράσεις, στηρίζουμε ουσιαστικά τον κλάδο και διασφαλίζουμε τη συνέχιση της αλιευτικής δραστηριότητας. Η δέσμευσή μας είναι να δώσουμε λύσεις που θα επιτρέψουν στους αλιείς μας να παραμείνουν στον τόπο τους και να προστατεύσουν τη θαλάσσια κληρονομιά μας», ανέφερε.
Παρουσία εκπροσώπων από όλη την Ελλάδα
Στη σύσκεψη συμμετείχαν όπως προαναφέραμε εκπρόσωποι αλιέων από την Κρήτη, τη Ρόδο, την Πάρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Μονεμβασιά, και άλλες περιοχές, καθώς και εκπρόσωποι αναπτυξιακών εταιρειών. Όλοι τόνισαν την αναγκαιότητα συντονισμένων ενεργειών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η σύσκεψη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης αλιείας και της προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος, ενώ η δέσμευση για επικήρυξη του λαγοκέφαλου αναμένεται να δώσει πρακτικές λύσεις στους επαγγελματίες αλιείς, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και διασφαλίζοντας τη συνέχεια του κλάδου.
Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου “Παναγία Υπαπαντή”: Μετά από δέκα χρόνια επίμονων προσπαθειών και πιέσεων, ανακοινώνουμε με μεγάλη χαρά την έγκριση του αιτήματος για την επικήρυξη του λαγοκέφαλου
Μετά από αυτή την εποικοδομητική σύσκεψη και τα θετικά αποτελέσματα, με την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, ο Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου “Παναγία Υπαπαντή” εξέδωσε δελτίο τύπου που υπογράφουν ο Πρόεδρος Μανώλης Κουλλιάς και ο Γραμματέας Γεώργιος Μιχαήλου, στο οποίο αναφέρονται:
– Μετά από δέκα χρόνια επίμονων προσπαθειών και πιέσεων, ο Αλιευτικός Σύλλογος Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου “Παναγία Υπαπαντή” ανακοινώνει με μεγάλη χαρά την έγκριση του αιτήματός του για την επικήρυξη του λαγοκέφαλου, ενός επικίνδυνου ξενικού είδους που απειλεί τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και την αλιευτική δραστηριότητα.
Η απόφαση αυτή ελήφθη σε πρόσφατη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την παρουσία του υφυπουργού, κ. Χρήστου Κέλλα. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι του αλιευτικού κλάδου από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καθώς και ο πρόεδρος του συλλόγου Καλύμνου, κ. Εμμανουήλ Κουλλιάς.
Η έγκριση της επικήρυξης αποτελεί το αποτέλεσμα συντονισμένων ενεργειών πολλών φορέων. Ο Αλιευτικός Σύλλογος Καλύμνου ευχαριστεί θερμά τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Κρήτης και Πελοποννήσου, καθώς και τον Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Νοτίου Αιγαίου, κ. Φιλήμονα Ζαννετίδη, για τη σημαντική συμβολή τους. Επίσης γίνεται Ειδική μνεία και στη συνεργασία με τους προέδρους αλιέων από το Ηράκλειο και τη Μονεμβασιά, οι οποίοι εργάστηκαν από κοινού για την επίτευξη του στόχου.
Ο πρωταρχικός στόχος αυτής της απόφασης είναι η παροχή λύσεων που θα επιτρέψουν στους αλιείς να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, προστατεύοντας παράλληλα τη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Ο Αλιευτικός Σύλλογος Καλύμνου δεσμεύτηκε να συνεχίσει τη συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς για τη στήριξη του κλάδου.
Ο Σύλλογος ευχαριστεί θερμά τους Αντιπεριφερειάρχες και όλους τους συνεργάτες που εργάστηκαν για την επίτευξη αυτού του ιστορικού αποτελέσματος, καθώς και τον υφυπουργό για τη θετική ανταπόκριση στα αιτήματά τους.
Δείτε ως έχει το δελτίο τύπου του Αλιευτικού Συλλόγου Παράκτιας Αλιείας Καλύμνου “Παναγία Υπαπαντή”