Δημοσιεύτηκε η ομόφωνη απόφαση που λήφθηκε από το δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2024 όπου συζητήθηκε το θέμα “Ονοματοδοσία του Κέντρου Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Καλύμνου”.
Σε συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συζήτηση με παρόντα τον Φίλιππο Ολυμπίτη, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο, μία εμβληματική μορφή με τεράστια προσφορά στη στήριξης Ατόμων με Αναπηρία στην Κάλυμνο, που αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής του στον εθελοντισμό και στην κοινωνική προσφορά και συνέδεσε το όνομα του με την δημιουργία και λειτουργία υπερσύγχρονων χώρων δημιουργικής απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Παραθέτουμε απόσπασμα των πρακτικών συνεδρίασης με την ομόφωνη απόφαση:
Ο Πρόεδρος του ΔΣ Δημήτριος Μαραγκός, εισηγούμενος το 3o θέμα εντός ημερήσιας διάταξης έθεσε υπόψη του Σώματος ότι :
▪ Με την υπ΄αριθμ. 122/2024 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου συγκροτήθηκε 5μελή γνωμοδοτική επιτροπή για την ονοματοδοσία κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλυμνίων, αποτελούμενη από τους κ.κ.:
1) Θεοφιλίδη Ιωάννη, Δημοτικό Σύμβουλο της πλειοψηφίας , Αντιδήμαρχο, ως Πρόεδρο της Επιτροπής.
2) Καναβούρη Χρυσοβαλάντη, Δημ. Σύμβουλο της πλειοψηφίας , Αντιδήμαρχο, ως μέλος.
3) Πλάτση Μιχαήλ, Δημ. Σύμβουλο της πλειοψηφίας , ως μέλος.
4) Ρήγα Μικέ, Δημ. Σύμβουλο της μείζονος μειοψηφίας, ως μέλος.
5) Μαύρου Καλλιόπη, Δημ. Σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, ως μέλος.
Η ανωτέρω γνωμοδοτική επιτροπή συνήλθε την Παρασκευή 04/10 και συνέταξε το υπ΄αριθμ. πρωτ. 23534/04-10-2024 πρακτικό, σύμφωνα με το οποίο προτείνεται να ονομαστεί το δημοτικό ακίνητο που ευρίσκεται στην περιοχή του Άργους και στεγάζεται το Κέντρο Στήριξης
ΑμεΑ Καλύμνου, ως «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μ. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ».
Το ανωτέρω πρακτικό διαβιβάστηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου των οποίων οι απόψεις και τοποθετήσεις τους αναλυτικά είναι καταγεγραμμένες στα πρακτικά της συνεδρίασης.
Πρώτος πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Μαστροκούκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρόταση για τη δέουσα και οφειλόμενη τιμή σε έναν εν ζωή συμπατριώτη μας και ανέγνωσε την εισήγησή του για μια ενέργεια εκ μέρους του Δήμου Καλυμνίων με
συμβολική αξία και σημασία.
«Παρακαλώ να δεχθείτε τα όσα καταγράφω αναλυτικά ως μια οφειλόμενη πράξη τιμής και αναγνώρισης προς ένα οικείο πρόσωπο για όλους μας.
Όλα ξεκινούν εκεί κάπου στο έτος 1996 όταν κάποιοι γονείς με παιδιά με αναπηρία, συγκρότησαν μια ομάδα συζήτησης, μια ομάδα προβληματισμού για το τι θα γίνει με το μέλλον των παιδιών τους, μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως απογοητευτικό και περίεργο.
Στα είκοσι οκτώ και πλέον χρόνια της παρουσίας τους, δημιουργήθηκαν οι συνθήκες που μας επιτρέπουν να θεωρούμε ότι επιλύθηκαν βασικά και θεμελιώδη ζητήματα για τα ΑμεΑ στο νησί μας. Άρχισε να εξωτερικεύεται δημιουργικά μια πραγματικότητα που για χρόνια φώλιαζε
παθητικά στους τοίχους των σπιτιών και στις γειτονιές μας. Το μέχρι χτες πρόβλημα άρχισε να διαμορφώνεται ως προβληματισμός, ως αγωνία, ως στόχος. Σε μεγάλο βαθμό, οι περισσότερες οικογένειες με μέλη ΑμεΑ έχουν προσανατολιστεί στις κατευθυντήριες αρχές που όριζε η
φιλοσοφία αυτής της προσπάθειας. Έφυγε ο φόβος, εξαλείφθηκε σε ικανοποιητικό βαθμό η εκμετάλλευση, η μειονεξία, η ενοχή. Πράγματα που οργανωμένες κοινωνίες τα θεωρούν αυτονόητα επί δεκαετίες, στην Κάλυμνο τα «απολαμβάνουμε» τα τελευταία χρόνια με την
αδιαμφισβήτητα καθοριστική συμβολή των συγκεκριμένων συμπατριωτών μας.
Όλοι αυτοί οι συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας, μας βοήθησαν να ξεφύγουμε εν πολλοίς από την κυρίαρχη μέχρι χτες νοοτροπία της κακώς εννοούμενης φιλανθρωπίας, της αντιπαροχής του επιδόματος που από κύρια υποχρέωση της Πολιτείας, είχε καταστεί μέσον πάσης φύσεως συναλλαγής με δημόσιες υπηρεσίες και όχι μόνο, από την κυριαρχία της άγνοιας και αρχίσαμε να ζούμε την ανάπτυξη, την πνοή της δημιουργικότητας, της σκέψης, της κριτικής σκέψης, των προτάσεων, των θέσεων, των προοπτικών και να συζητάμε ευθέως έννοιες όπως η κοινωνική ενσωμάτωση, η κοινωνική αποκατάσταση, η συμμετοχή, η διεκδίκηση, οι πρωτοβουλίες, η υλοποίηση σχεδίων δράσης, η διαμόρφωση συστήματος υπηρεσιών, η προσέλκυση και άλλων παιδιών από τα γύρω νησιά στον τόπο μας που επιθυμούν να ζουν στις συνθήκες που δημιουργούνται με τη λειτουργία νέων δομών προστασίας, νέων δομών ενίσχυσης, νέων δομών κοινωνικής συμμετοχής.
Γι’ αυτούς τους λόγους αγκαλιάστηκε η προσπάθεια του Σωματείου των Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ, της διοίκησης και των εργαζομένων του ΚΔΑΠ ΑμεΑ «Ο Άγιος Παντελεήμων» με τόσο πρωτοφανή και τόσο συγκινητικό τρόπο από τους συμπατριώτες και συμπατριώτισσές μας εντός
και εκτός Καλύμνου. Βιωματικά οι περισσότεροι, πρακτικά και ρεαλιστικά οι υπόλοιποι αποτύπωσαν και αποτυπώνουν με τη θέρμη και τη γενναιοδωρία τους, από το υστέρημά τους, από τον ιδρώτα τους, αυτήν την πραγματικότητα του χτες και του σήμερα.
Με την παρούσα εισήγηση προσπαθούμε να επιχειρηματολογήσουμε ότι στον τόπο μας, στο συγκεκριμένο τομέα έγιναν πάρα πολλά αλλά δεν αρκούμαστε μόνο σ’ αυτά.
Εμείς, θυμόμαστε τί υπήρχε στην Κάλυμνο το έτος 1996 και βλέπουμε τί υπάρχει σήμερα.
Πολλοί δούλεψαν, πολλοί βοήθησαν αλλά – όπως πάντα – ο ένας βγαίνει μπροστά, ο ένας θυσιάζεται και καταθέτει ατέλειωτες ώρες μοναξιάς, ατέλειωτες ώρες στερήσεων και ατέλειωτες ώρες αβεβαιότητας.
Αυτός ο ένας, είναι το παράδειγμα, το πρότυπο, ο άξιος επιβράβευσης σε μια κοινωνία που έχει εμπεδώσει τον αμφίδρομο σεβασμό και την αναγκαιότητα της αλληλεγγύης.
Ιδιαίτερα σήμερα, που διαθέτουμε συγκεκριμένο σύστημα παροχής υπηρεσιών που μπορούμε να το βελτιώσουμε, να το ενισχύουμε με τεχνογνωσία, με πληροφόρηση, με τεχνικές διευκολύνσεις και τεχνικά μέσα.
Με την παρούσα εισήγηση μας, προβάλλουμε και το δικό μας μήνυμα, την πεποίθησή μας και την έμπρακτη βούληση μας για να ξεφεύγουμε από το στάδιο της οικειοθελούς διάθεσης και να συζητάμε πλέον στο πλαίσιο της υποχρέωσης, της υποχρέωσης των θεσμικών μορφών
παρέμβασης για βέλτιστη παροχή υπηρεσιών, στην υποχρέωση της οικογένειας να βρίσκεται το παιδί, ο έφηβος, ο νέος, ο ενήλικας – άτομο με αναπηρία, σε ένα προστατευμένο, δημιουργικό και αξιοπρεπές περιβάλλον που να του επιτρέπει να ζει με ασφάλεια, να δραστηριοποιείται κοινωνικά και να οραματίζεται το μέλλον του ως ισότιμος πολίτης της Ελληνικής πολιτείας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την υποχρέωση να γίνει ακόμη πιο τεχνοκρατική η παρέμβαση, να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι, να κατορθώσουμε να επιτύχουμε τη συνολική
υπηρεσία με την κατανομή ρόλων και την αξιοποίηση του έμψυχου επιστημονικού δυναμικού που διαθέτει το νησί μας.
Με την παρούσα υποβάλλεται η πρόταση για λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλυμνίων περί ονοματοδοσίας του δημοτικού ακινήτου με την ονομασία Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ Καλύμνου, που ευρίσκεται στην περιοχή Άργος Καλύμνου.
Κέντρο Στήριξης ΑμεΑ Καλύμνου ονομάζεται το σύνολο του οριοθετημένου χώρου των 6.870 τ.μ. στο Άργος Καλύμνου, εντός του οποίου δημιουργήθηκαν το ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ και η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης ΑΜΕΑ.
Ένας χώρος κόσμημα, ένας χώρος στολίδι για το νησί μας, με αποκλειστική, με ακλόνητη και αδιαμφισβήτητη χρήση προς όφελος των Ατόμων με Αναπηρία με βάση την διαχρονική συνεργασία του Δήμου Καλυμνίων και του Ν.Π.Ι.Δ. με την επωνυμία Σωματείο Γονέων, Φίλων &
Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία Επαρχίας Καλύμνου «Ο Άγιος Παντελεήμων».
Έχοντας υπόψη το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ. πρωτ.: 23434/04-10-2024 απόφασης της αρμόδιας Επιτροπής ονοματοδοσίας κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλυμνίων παρακαλώ να εγκρίνετε το περιεχόμενο της και να ονομαστεί Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρίες Καλύμνου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μ. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ».
Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος Υγείας και Κοινωνικής πρόνοιας Γεώργιο Χούλης ανέγνωσε απόσπασμα του πρακτικού της Επιτροπής ονοματοδοσίας κτιριακών εγκαταστάσεων του Δήμου Καλυμνίων, το οποίο στο αποφασιστικό μέρος αναφέρει ότι …. προτείνεται η κτιριακή εγκατάσταση με την επωνυμία Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Καλύμνου να λάβει την ονομασία Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία
Καλύμνου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μ. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ».
Στη συνέχεια μίλησαν με κολακευτικά λόγια για την προσωπικότητα και την προσφορά του Φίλιππου Ολυμπίτη, , ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Ιωάννης Γαλουζής, η δημοτική σύμβουλος κα Πόπη Μαύρου , ο δημοτικός σύμβουλος κ. Παντελής
Ζωίδης, ο Έπαρχος Περιφερειακής Ενότητας Καλύμνου κ. Μανώλης Μουσελλής και ο πρώην Δήμαρχος κ. Γεώργιος Ρούσσος, επί δημαρχίας του οποίου κατασκευάστηκαν οι κτιριακές εγκαταστάσεις και λειτούργησε στη νέα θέση.
Τέλος το λόγο πήρε το τιμώμενο πρόσωπο ο Φίλιππος Ολυμπίτης , ο οποίος δεν έκρυψε τη συγκίνηση του και δεσμεύτηκε σύντομα να τοποθετηθεί δημόσια και εκτενέστερα για όλους όσους έχουν συντελέσει, ώστε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει, προσφέροντας τόσο
σημαντικές υπηρεσίας, το «Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Καλύμνου».
Κατόπιν, ο Πρόεδρος πήρε τον λόγο και αφού κήρυξε την περαίωση της πιο πάνω διαδικασίας κάλεσε το Σώμα να αποφασίσει σχετικά, προτείνοντας την αποδοχή της ανωτέρω εισήγησης της υπηρεσίας.
Το Σώμα αποφάσισε ομόφωνα
Η κτιριακή εγκατάσταση με την επωνυμία Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Καλύμνου να λάβει την ονομασία: Κέντρο Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία Καλύμνου «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Μ. ΟΛΥΜΠΙΤΗΣ».
Να σημειώσουμε ότι στην αίθουσα συνεδριάσεων ήταν η οικογένεια του Φίλιππου Ολυμπίτη, συγγενικά του πρόσωπα, συνεργάτες του, αλλά και παιδιά που φιλοξενούνται στο ΚΔΑΠ.