Η ιστορία του σχολικού συγκροτήματος της Ψιλιανής , που κάποτε αποτελούσε το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο εκπαιδευτικό κτίριο της Καλύμνου, συνεχίζει να είναι μια θλιβερή υπενθύμιση της εγκατάλειψης που βιώνει ο τόπος μας. Από το 2000, το κτίριο παραμένει αχρησιμοποίητο, με την εκπαιδευτική κοινότητα να αναγκάζεται να λειτουργεί σε προκατασκευασμένες αίθουσες, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζονται ως “κανονικότητα”.
Ο Μανόλης Βόλος, Περιφερειακός Σύμβουλος, επισημαίνει την ανάγκη για άμεσες και στοχευμένες ενέργειες, ώστε ο χώρος να αξιοποιηθεί ξανά. Μέσω διαθέσιμων προγραμμάτων χρηματοδότησης, όπως τα ΕΣΠΑ, και με συντονισμένη προσπάθεια, η Ψιλιανή μπορεί να αποκτήσει νέα ζωή. Μάλιστα, η πρόταση για τη δημιουργία ενός Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου, που θα στεγάζει την αυξανόμενη αγάπη των παιδιών για την παραδοσιακή μουσική, προσφέρει μια νέα προοπτική για τον χώρο, δίνοντας στα παιδιά της Καλύμνου τη δυνατότητα για εκπαίδευση με κίνητρο και όραμα.
Ήρθε η ώρα να δοθεί ένα τέλος στην εγκατάλειψη και να επιστραφεί στην εκπαιδευτική κοινότητα ένας χώρος αντάξιος των αναγκών και των ονείρων της.
Παραθέτουμε ως έχει το άρθρο του Περιφερειακού συμβούλου Μανόλη Βόλου:
Κτίριο Ψιλιανής 24 χρόνια μετά
Από το 2000 συνεχίζεται η εγκατάλειψη του μεγαλύτερου και καλύτερου, κατά γενική ομολογία ως προς τους χώρους, σχολικού κτιρίου της Καλύμνου, το γυμνάσιο-λύκειο της Ψιλιανής.
Δυστυχώς, 24 χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχει χρησιμοποιηθεί κάποιο από τα προγράμματα επιδιόρθωσης, κατεδάφισης-ανέγερσης, αλλά το χειρότερο είναι ότι έχει γίνει κανονικότητα η εκπαιδευτική διαδικασία μέσα σε προκατασκευασμένες αίθουσες, σε σημείο να ανακοινώνονται με ενθουσιασμό η παροχή τους σε σχολικές μονάδες, μέχρι και σήμερα.
Δεν αξίζουν τα παιδιά της Καλύμνου να εκπαιδεύονται σε προκατασκευασμένες αίθουσες.
Πρέπει να δοθεί άμεσα λύση στο κτίριο και το οικόπεδο της Ψιλιανής , ώστε να αποκτήσει ξανά ζωή. Μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ που προκηρύσσονται κατά καιρούς από την Περιφέρεια, να γίνει συντονισμένη προσπάθεια να αξιοποιηθεί και πάλι ο χώρος.
Και πρόταση: τα σημερινά παιδιά ασχολούνται ολοένα και περισσότερο με τη μουσική, ειδικά με την παραδοσιακή μουσική, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό. Μήπως πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση σύστασης ενός μουσικού γυμνασίου-λυκείου, πόσο μάλλον αν επανέλθει κτίριο ανάλογο της Ψιλιανής σαν σχολική μονάδα με πολλούς χώρους και αίθουσες που θα δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να πηγαίνουν στο σχολείο με επιπλέον κίνητρο;
Μανόλης Βόλος
Περιφερειακός Σύμβουλος με τους Ανοιχτούς Ορίζοντες στο Νότιο Αιγαίο