Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια εόρτασαν οι Σκαλιώτες την εορτή του Αγίου Νικολάου, πολιούχου και προστάτη των ναυτικών της Καλύμνου, στο ομώνυμο εκκλησάκι στην Παραλία των Σκαλιών,δίπλα στο κοιμητήριο του Χωριού .
Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες και τον βροχερό καιρό, αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, αλλά και επισκέπτες, συγκεντρώθηκαν για να τιμήσουν τη μνήμη του Αγίου.
Η εορτή ξεκίνησε με τη θεία λειτουργία, η οποία τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης. Μετά το πέρας της λειτουργίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν κεράσματα που προσφέρθηκαν από τους διοργανωτές, ενισχύοντας το κλίμα της τοπικής φιλοξενίας και της κοινότητας.
Το ιστορικό εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στα Σκάλια
Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου στην Παραλία Σκαλιών δεν είναι μόνο τόπος λατρείας, αλλά και σημαντικό μνημείο της ιστορίας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Καλύμνου. Βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα, χτισμένο πάνω στα ερείπια μιας εντυπωσιακής παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 6ου αιώνα μ.Χ.
Η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Αγίου Νικολάου ήταν ένα μεγαλόπρεπο κτίσμα, το οποίο αποτελούσε σημαντικό κέντρο λατρείας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες. Από το κτίριο αυτό διατηρούνται σε καλύτερη κατάσταση οι τοίχοι του ανατολικού του τμήματος. Το δυτικό τμήμα δεν έχει σωθεί, αφήνοντας το συνολικό μήκος του ναού άγνωστο. Ωστόσο, το πλάτος του κτίσματος φτάνει τα 16,50 μέτρα, ενώ το ορατό μήκος του υπολογίζεται στα 16,70 μέτρα, χωρίς να περιλαμβάνεται η αψίδα του Ιερού Βήματο
Στον χώρο της βασιλικής ανεγέρθηκε τον 13ο αιώνα μ.Χ. ένα μικρό βυζαντινό εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Το εκκλησάκι αυτό διακρίνεται για τον καλαίσθητο τοιχογραφικό του διάκοσμο, που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της βυζαντινής τέχνης. Αν και μικρό σε μέγεθος, η σημασία του παραμένει μεγάλη, καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα για αιώνες, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν της τοπικής κοινωνίας.
Η ετήσια εορτή του Αγίου Νικολάου στο ιστορικό αυτό εκκλησάκι δεν είναι μόνο θρησκευτική, αλλά και πολιτιστική, αναδεικνύοντας την πλούσια κληρονομιά και τη ζωντανή πίστη των Σκαλιωτών.
ΣΣ: Ευχαριστούμε το δραστήριο Πρόεδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκαλίων Νικόλαο Πελεκάνο για την ενημέρωση και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΆ για την ονομαστική του εορτή.