Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2024,πρωί και στην πλατεία δίπλα στο κτίριο του Επαρχείου στην Κάλυμνο, μια γνώριμη αλλά πάντα εντυπωσιακή εικόνα τράβηξε τα βλέμματα των περαστικών. Οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες, συνεχίζοντας μια παράδοση αιώνων, είχαν απλώσει τα πολύτιμα σφουγγάρια τους, δημιουργώντας ένα πανέμορφο σκηνικό. Η θέα αυτή δεν αποτελεί απλώς ένα στιγμιότυπο της καθημερινότητας του νησιού, αλλά ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και της πολιτιστικής ταυτότητας της Καλύμνου.
Τα σημερινά σφουγγάρια που απλώθηκαν είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά απαιτητικής αποστολής στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, από το καΐκι του Νεόφυτου Πιζάνια. Το πλήρωμα, αποτελούμενο από τον καπετάνιο Γιώργο Καραγεωργίου, και δύτες τον ιδιοκτήτη του σκάφους Νεόφυτο Πιζάνια, και τον έμπειρο δύτη Νίκο Μπάτικα από τη Χίο, εργάστηκε εντατικά για 18 ημέρες. Οι καταδύσεις σε βάθη έως και 45 μέτρα απέδωσαν περίπου 85 κιλά σφουγγάρια εξαιρετικής ποιότητας, γνωστά ως «καπάδικα», που θεωρούνται από τα καλύτερα.
Ο φακός του kalymnos-news.gr βρέθηκε στο χώρο που ήταν απλωμένα τα σφουγγάρια και κατέγραψε τις όμορφες εικόνες. Οι περαστικοί σταμάτησαν να θαυμάσουν τα σφουγγάρια, να τραβήξουν φωτογραφίες και να συνομιλήσουν με τους σφουγγαράδες και τους παλιούς γνώστες του επαγγέλματος. Παρών και ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Μαστροκούκος κρατώντας ένα μεγάλο σφουγγάρι και έχοντας δίπλα του ένα θαλασσόλυκο , τον Αντώνη Καμπουράκη
Ο Γιάννης Μαγριπλής, από τους παλαιούς εμπόρους σφουγγαριών και ο δύτης Σκεύος Μαύρος, με μεγάλη εμπειρία από τα παλιά, μοιράστηκαν σκέψεις και ιστορίες από τις χρυσές εποχές της σπογγαλιείας.
Ο Γιάννης Μαγριπλής ανέφερε πως τα συγκεκριμένα σφουγγάρια είναι εξαιρετικά και πως το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες των δυτών.
Ο Σκεύος Μαύρος, ο έμπειρος δύτης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η δουλειά του σφουγγαρά είναι σκληρή, θέλει αφοσίωση και εμπειρία. Σήμερα όμως, δεν υπάρχουν νέοι σφουγγαράδες. Πρέπει να επενδύσουμε στο μέλλον για να κρατήσουμε ζωντανή αυτή την παράδοση».
Παρά την επιτυχία αυτής της αποστολής, οι δυσκολίες του επαγγέλματος και η έλλειψη νέων που επιλέγουν να ασχοληθούν με τη σπογγαλιεία προκαλούν ανησυχία. Οι παλιοί σφουγγαράδες, όπως ο Σκεύος Μαύρος, τονίζουν την ανάγκη να διατηρηθεί η παράδοση μέσα από την εκπαίδευση και τη μεταφορά γνώσεων.
Το ρεπορτάζ μας έκλεισε με ευχές και θετικά μηνύματα. Οι σφουγγαράδες, έχοντας εξασφαλίσει το μεροκάματο τους για τις γιορτές, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για τη συνέχιση της σπογγαλιείας, παρά τις προκλήσεις. Ο νεαρός δύτης Νεόφυτος Πιζάνιας αποτελεί μια ελπιδοφόρα εξαίρεση, αποδεικνύοντας πως η νέα γενιά μπορεί να αναλάβει τη σκυτάλη.
Η εικόνα των απλωμένων σφουγγαριών δίπλα στο Επαρχείο είναι μια υπενθύμιση της αυθεντικής σύνδεσης της Καλύμνου με τη θάλασσα και της σημασίας της σπογγαλιείας για την τοπική ταυτότητα. Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, το θέαμα αυτό γεμίζει με συγκίνηση και περηφάνια τους κατοίκους του νησιού, αναδεικνύοντας την αξία της παράδοσης σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Δείτε το video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς