Παρουσίαση του βιβλίου του Μιχαήλ Κουτελλά: “Τα μεταβυζαντινά κάστρα της Καλύμνου: Κάστρο Χώρας – Κάστρο Χρυσοχεριάς” την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024.

169

Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, στις 11:30 π.μ., το ισόγειο του Πνευματικού Κέντρου της Καλύμνου θα φιλοξενήσει μια ξεχωριστή εκδήλωση πολιτισμού και ιστορικής μνήμης. Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Αναγνωστηρίου με την Αστική Εταιρεία “Ιπποκράτης”, θα παρουσιαστεί το νέο βιβλίο του αρχαιολόγου και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου, Μιχαήλ Κουτελλά, με τίτλο “Τα μεταβυζαντινά κάστρα της Καλύμνου: Κάστρο Χώρας – Κάστρο Χρυσοχεριάς”.

Θα προλογίσουν η Πρόεδρος και ο Επιστημονικός Διευθυντής της Αστικής Εταιρείας Ιπποκράτης.

Ένα σημαντικό έργο για την ιστορική κληρονομιά της Καλύμνου

Το βιβλίο αποτελεί καρπό πολυετούς έρευνας του συγγραφέα και εστιάζει στα δύο σημαντικότερα κάστρα της Καλύμνου, το Κάστρο της Χώρας και το Κάστρο Χρυσοχεριάς.

Μία νέα, εξαιρετικά καλαίσθητη και ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση 250 συνολικά έγχρωμων σελίδων, που πραγματοποιήθηκε από την Αστική Εταιρεία «ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» – Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας και το Αναγνωστήριο Καλύμνου «ΑΙ ΜΟΥΣΑΙ», στα πλαίσια της ανάδειξης του τοπικού ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της Καλύμνου, της ανάπτυξη της πνευματικής καλλιέργειας και της τοποφιλίας των συμπατριωτών μας.

Πρόκειται για μία ακόμη σημαντική εκδοτική προσφορά στη γνώση της Ιστορίας και του Πολιτισμού της Καλύμνου, από τον αρχαιολόγο συγγραφέα  Μιχαήλ Ι. Κουτελλά. Αποτελεί δε τον καρπό 25 συνολικά χρόνων επιστημονικής ενασχόλησής του με τη μελέτη των δύο ιπποτικών – μεταβυζαντινών κάστρων του νησιού, του Κάστρου της Χώρας και του Κάστρου της Χρυσοχεριάς.

Μέσα από τις σελίδες του, ο αναγνώστης ταξιδεύει στην ιστορία και την αρχιτεκτονική των μεταβυζαντινών χρόνων, ανακαλύπτοντας τη στρατηγική, πολιτιστική και κοινωνική σημασία αυτών των οχυρωματικών μνημείων για την τοπική κοινωνία.

Ο Μιχάλης Κουτελλάς, με βαθιά γνώση της αρχαιολογίας και της ιστορίας της Καλύμνου, παρουσιάζει πρωτότυπα στοιχεία και αναλύσεις που φωτίζουν πτυχές της ζωής στα κάστρα και της σχέσης τους με τον ευρύτερο νησιωτικό χώρο του Αιγαίου.

Δείτε τη σχετική πρόσκληση