Η παράδοση ζωντανεύει καθημερινά στο παραδοσιακό Λευκοσιδηρουργείο του Μανώλη Λυμπέρη, γνωστού ως “Κωσταρέλι”, που βρίσκεται απέναντι από την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Καλύμνου. Μια οικογενειακή επιχείρηση με βαθιές ρίζες στο χρόνο, συνεχίζει να προσφέρει μοναδικές, χειροποίητες κατασκευές, παραμένοντας πιστή στις παραδοσιακές αξίες της.
Όπως μας εξηγεί ο ίδιος ο Μανώλης Λυμπέρης, που τον συναντήσαμε την ώρα που κατασκεύαζε τις χαρακτηριστικές υδρορροές, γνωστές στην Κάλυμνο ως “σούλουνες”, η δουλειά του είναι ένα μείγμα τέχνης και λειτουργικότητας. Από γωνίες και μπουριά ξυλόσομπας έως υδροσυλλέκτες για στέρνες, όλα φτιάχνονται με τα χέρια του, χρησιμοποιώντας παραδοσιακά εργαλεία και τεχνικές. Και να μην ξεχάσουμε τα ονομαστά μουούρια, τα σκεύη που τοποθετείται το πασχαλιάτικο αρνί για ψήσιμο και που ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.
«Ό,τι φτιάχνω είναι χειροποίητο», μας λέει ο Μανώλης. «Ξεκινάω από την πρώτη ύλη και καταλήγω σε ένα προϊόν έτοιμο για τοποθέτηση. Στα νέα σπίτια, η σωστή υδρορροή είναι απαραίτητη για να προστατευτεί το σπίτι από τις βροχές». Οι δημιουργίες του, πέρα από χρηστικότητα, αποπνέουν και μια αυθεντική καλλιτεχνική αισθητική, που φέρει τη σφραγίδα της παράδοσης.
Η ιστορία του Λευκοσιδηρουργείου ξεκινά από τον παππού του Μανώλη, το πήρε ο πατέρας του Παντελής, συνεχίζει ο ίδιος και θα περάσει στα χέρια των παιδιών του. «Ο πατέρας μου με έμαθε την τέχνη, και εγώ με τη σειρά μου την περνάω στα παιδιά μου. Είναι ένα επάγγελμα που δυστυχώς σπανίζει, αλλά εμείς επιμένουμε να το διατηρούμε ζωντανό», αναφέρει με περηφάνια.
Το Λευκοσιδηρουργείο δεν είναι απλώς ένας χώρος εργασίας, αλλά ένα σημείο αναφοράς για την Κάλυμνο και τα γύρω νησιά. Οι ξυλόσομπες που κατασκευάζει ο Μανώλης είναι γνωστές για την ποιότητά τους «Οι ξυλόσομπες μας είναι πολυχρηστικές: ζεσταίνουν, ψήνουν, μαγειρεύουν. Εδώ, ο πελάτης βρίσκει τα πάντα, από τα μπουριά μέχρι ξύλα για το τζάκι, με παράδοση στο σπίτι του».
Ο Μανώλης Λυμπέρης και το εργαστήριό του δεν είναι απλώς ένας χώρος παραγωγής. Είναι ένα παραδοσιακό εργαστήρι που ενώνει το παρελθόν με το παρόν, την παράδοση με την καινοτομία. Ένα μεγάλο μπράβο για την προσπάθειά του να κρατήσει ζωντανό αυτό το σπάνιο επάγγελμα και να το περάσει στην επόμενη γενιά.
Καλά Χριστούγεννα και καλή χρονιά, Μανώλη.
Δείτε το όμορφο video που ετοίμασε ο Μάμας Χαραμαντάς