ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ 2025
Το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ιερού ναού Αγίου Αθανασίου στην Πόθια Καλύμνου ανακοινώνει με ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια την τέλεση της Ιεράς Πανηγύρεως στον εορτάζοντα ναό.
Πιό συγκεκριμένα , σύμφωνα με το πρόγραμμα:
Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2025
- Ώρα 5:30 μ.μ.: Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ Αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025
- Ώρα 7:00 π.μ.: Όρθρος και Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου.
- Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα ακολουθήσει λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου και της Εικόνας του Αγίου Αθανασίου
Η Ιερά Πανήγυρις αποτελεί μια ευκαιρία πνευματικής ανανέωσης και συμμετοχής του πιστού λαού στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου Αθανασίου. Καλούνται όλοι οι πιστοί να τιμήσουν με την παρουσία τους τις Ιερές Ακολουθίες.
Εκ του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου
Ιερά Μητρόπολη Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας
ΒΙΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο Μέγας Αθανάσιος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Είναι ένας από τους τέσσερις μεγάλους Πατέρες της Ορθόδοξης εκκλησίας. Σε ηλικία 25 ετών χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο, τον οποίο ακολούθησε στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο το 325, στη Νίκαια της Βιθυνίας. Εκεί αναδείχθηκε πρωτεργάτης στην καταδίκη της διδασκαλίας του Αρείου που χαρακτηρίστηκε αιρετική. Το 328 και σε ηλικία 33 ετών εξελέγη πατριάρχης Αλεξανδρείας.
Ο Άγιος Αθανάσιος, που επονομάστηκε και Μέγας, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον 3ο μ.Χ. αιώνα. Οι γονείς του ήταν χριστιανοί και ο μικρός Αθανάσιος έδειξε την κλίση του από μικρός για την Ιερωσύνη. Την θεολογική του γνώση την απέκτησε αργότερα από την Θεολογική Κατηχητική Σχολή της Αλεξάνδρειας. Εκείνη την εποχή γνωρίστηκε και με τον Άγιο Αντώνιο του οποίου τον βίο και τα θαύματα συνέγραψε αργότερα.
Το 325 μ.Χ. χειροτονείται διάκονος και συμμετέχει ενεργά σαν γραμματέας στην Α΄ Οικουμενική Σύνοδο. Το 328 μ.Χ., πεθαίνει ο πνευματικός Πατέρας και επίσκοπος Αλεξανδρείας Αλέξανδρος, όπου με ομόφωνη απόφαση και των κληρικών και του λαού, χειροτονήθηκε επίσκοπος, μόλις σε ηλικία 33 ετών. Ανέπτυξε έντονα αντιαιρετική δράση, με στόχο την διάδοση του ορθού δόγματος της ομοουσιότητας του Πατρός και του Υιού.
Ο Μέγας Αθανάσιος επονομάστηκε και «στύλος της ορθοδοξίας» και ήταν επίσκοπος 46 χρόνια. Τα 17 από αυτά τα πέρασε στην εξορία.
Ιερά Λείψανα: Μέρος της παλάμης του Αγίου Αθανασίου βρίσκεται στο Προσκύνημα Αγ. Νεκταρίου Καμαρίζης Λαυρίου. Μερικά τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Αθανασίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων, Ζωγράφου και Εσφιγμένου Αγίου Όρους, Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων, Προυσού Ευρυτανίας και Αγάθωνος Φθιώτιδος.
Απολυτίκιο (Ἦχος γ’)
Στῦλος γέγονας Ὀρθοδοξίας,
θείοις δόγμασιν ὑποστηρίζων
τὴν Ἐκκλησίαν, ἱεράρχα Ἀθανάσιε·
τῷ γὰρ Πατρὶ τὸν Υἱὸν ὁμοούσιον
ἀνακηρύξας κατῄσχυνας Ἄρειον.
Πάτερ Ὅσιε,
Χριστὸν τὸν Θεὸν ἱκέτευε,
δωρήσασθαι ἡμῖν τὸ μέγα ἔλεος.