Του Γεωργίου Δ. Δρόσου.
Σε τρεις (3) ημέρες, συμπληρώνονται 29 χρόνια από τη δραματική νύχτα της 30ης προς 31η Ιανουαρίου 1996, όταν η ελληνοτουρκική κρίση στα Ίμια κορυφώθηκε, οδηγώντας στην τραγική πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού και τον ηρωικό θάνατο των τριών Ελλήνων αξιωματικών του ΠΝ :
- Υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης
- Υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος
- Αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός

Οι τρεις αξιωματικοί έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας το υπέρτατο καθήκον προς την Πατρίδα .Το Ελικόπτερο που επέβαιναν απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Ναυαρίνο» για να διαπιστώσει την πληροφορία παρουσίας Τούρκων στη Δυτική νησίδα Ίμια και κατέπεσε κατά την επιστροφή του
Το Μνημείο στην Κάλυμνο: Ένα σημείο αναφορά και μνήμης
Με καθυστέρηση 12 ετών, τον Οκτώβριο του 2007, ανεγέρθηκε στην Κάλυμνο ένα επιβλητικό μνημείο στη μνήμη των πεσόντων αξιωματικών, μπροστά από το Λιμεναρχείο του νησιού. Το έργο χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ύστερα από πρωτοβουλία του τότε Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Χαράλαμπου Κουρούνη, επί δημαρχίας Γεωργίου Ρούσσου (2003-2006).Από την τότε Δημαρχία ,διαμορφώθηκε χώρος όπου τοποθετήθηκαν οι προτομές των 3 πεσόντων Αξιωματικών σε ειδικές βάσεις, καθώς και τα 2 άλλα αγάλματα που συνθέτουν το μνημείο.

Πρόκειται για ένα μνημείο, δημιουργία του Καλύμνιου γλύπτη Σακελλάρη Κουτούζη, αποτελείται από:
- Τρεις μπρούτζινες προτομές των πεσόντων αξιωματικών, τοποθετημένες σε καλαίσθητες βάσεις.
- Έναν ανδριάντα ενός ανώνυμου Καλύμνιου καπετάνιου, που αφαιρεί την τραγιάσκα του, γερμένος πάνω στο μπαστούνι του, με τον εγγονό του δίπλα του. Μια συμβολική απόδοση του σεβασμού και της τιμής προς τους ήρωες.
- Μαρμάρινο βάθρο και περιμετρική περίφραξη με αλυσίδα.



Το Μεγάλο Παράδοξο: Ποτέ δεν έγιναν επίσημα αποκαλυπτήρια
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν επίσημα αποκαλυπτήρια ή εγκαίνια του μνημείου!
Από το 2008 και κάθε χρόνο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για τα Ίμια, τελείται τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων, αλλά ουδέποτε οργανώθηκε τελετή αποκαλυπτηρίων. Ίσως να είναι κάτι που ακούγεται ως άγνωστο στο ευρύ κοινό.
Αρχικά, υπήρξαν επαφές του Δήμου Καλυμνίων με την Προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε ο τότε Πρόεδρος, Κάρολος Παπούλιας, να εγκαινιάσει το μνημείο. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη ποτέ, για άγνωστους λόγους.
Έκτοτε, επισκέφτηκαν την Κάλυμνο τρεις Πρόεδροι της Δημοκρατίας:
- Κάρολος Παπούλιας (6 Ιανουαρίου 2014)
- Προκόπης Παυλόπουλος (7 Μαρτίου 2017)
- Κατερίνα Σακελλαροπούλου (29 Αυγούστου 2021)
Ωστόσο, καμία από αυτές τις επισκέψεις δεν περιλάμβανε ούτε καν μια επίσημη επίσκεψη στο μνημείο, που βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο του Λιμένα Καλύμνου, δίπλα στο Λιμεναρχείο
Γιατί αυτή η αδιαφορία; Τι φοβούνται οι αρμόδιοι;
Το γεγονός ότι επί 17 χρόνια δεν έχει γίνει καμία επίσημη αναγνώριση του μνημείου γεννά εύλογα ερωτήματα:
- Είναι μια τυπική διαδικασία που απλώς έχει παραλειφθεί;
- Πρόκειται για αδιαφορία ή απλή γραφειοκρατική ολιγωρία;
- Ή μήπως το μνημείο έχει καταλήξει στις “γκρίζες ζώνες” της διπλωματίας, με τις αρχές να αποφεύγουν να το προβάλλουν για να μην “προκαλέσουν” την Τουρκία;
Η ιστορία των τριών ηρώων της κρίσης των Ιμίων αξίζει τη διαρκή και επίσημη μνήμη της Πολιτείας. Το μνημείο τους στην Κάλυμνο πρέπει να αποκτήσει τη θέση που του αξίζει και να λάβει την επίσημη αναγνώριση που, αδικαιολόγητα, στερείται εδώ και χρόνια.