Βάλια Μαλλιά: “Η φύση μάς υπενθυμίζει ότι δεν είμαστε οι απόλυτοι κυρίαρχοι” με αφορμή τους σεισμούς στη Σαντορίνη-Ενδιαφέρουσα συνέντευξη!

1994

Η Σαντορίνη, ένας από τους πιο εμβληματικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, βιώνει μια περίοδο αβεβαιότητας, καθώς οι πρόσφατες σεισμικές δονήσεις έχουν φέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ουσιαστική ανασκόπηση των υποδομών, τουριστικής διαχείρισης και πολεοδομικού σχεδιασμού.

Η Καλυμνιά Βάλια Μαλλιά, μια δυναμική επαγγελματίας στον χώρο του τουρισμού και της φιλοξενίας, μοιράζεται τις σκέψεις της για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο νησί. Με εμπειρία στη διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων και έντονη κοινωνική δράση, εκφράζει την ανησυχία της για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Σαντορίνη, τόσο σε επίπεδο φυσικών καταστροφών όσο και σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο SantoriniSport.gr, μιλά για την τουριστική σεζόν, την έλλειψη πολεοδομικού ελέγχου, τον ρόλο των ΜΜΕ στην παραπληροφόρηση και την ανάγκη ενός συνολικού restart για το νησί. «Η ανάπτυξη πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον. Ο σεισμός είναι μια προειδοποίηση. Δεν μπορεί να λειτουργούμε με τη λογική ‘δεν θα συμβεί σε εμάς’», δηλώνει χαρακτηριστικά

Αναδημοσιεύουμε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη της από το Santorini Sport

Σαντορίνη

Βάλια Μαλλιά: «Ωραία η ανάπτυξη, αλλά ο σεισμός μας υπενθυμίζει πως δεν κάνει κουμάντο μόνο ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη».

Ένας άνθρωπος του τουρισμού δίνει τη δική του άποψη για το σήμερα και το αύριο του τουρισμού αλλά και της καθημερινότητας στη Σαντορίνη εν μέσω σεισμικών και άλλων δονήσεων…

Αρκετά συχνά φιλοξενούμε απόψεις από παράγοντες της Σαντορίνης που δίνουν τη δική τους διάσταση σε θέματα και προβλήματα που προκύπτουν, μέσα από ένα πρίσμα πιο εξειδικευμένο μιας και λόγω ιδιότητας έχουν μια πιο σφαιρική άποψη.

Έτσι λοιπόν προσφάτως είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με τη γενική διευθύντρια ξενοδοχειακού ομίλου και κατασκευαστικής εταιρείας, καθώς και ιδιοκτήτρια της Vacation Mentality & Santo Mentality, ταξιδιωτικών πρακτορείων και διαχείρισης καταλυμάτων, τη Βάλια Μαλλιά.Η Βάλια έχει ασχοληθεί με τα κοινά κατά καιρούς σε πολύ σπουδαίες θέσεις ευθύνης. Βρίσκεται σε πολλές ομάδες εθελοντισμού πανελλαδικά και είναι ενεργό μέλος. Έχει αναπτυγμένο το αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, ευαισθησίας & ευσυνειδησίας. Ανησυχεί για το μέλλον και για το φαινόμενο στο νησί της Σαντορίνης, καθώς δραστηριοποιείται στον τομέα του

 Επαγγελματίας στο χώρο της, δραστήρια και επικοινωνιακή ως άτομο, έχοντας σπουδάσει μηχανικός δομικών έργων στην Αθήνα, με μεταπτυχιακό στο Εθνικό Μετσόβιο πολυτεχνείο Αθηνών με Άριστα και στη συνέχεια σπούδασε διοίκηση τουριστικών επιχειρήσεων, εργάστηκε στη Γερμανία και στη συνέχεια στη Σαντορίνη όπου εδρεύει τα τελευταία 6 χρόνια και είναι διευθυντικό στέλεχος ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. 

Τι θέλουμε για τη Σαντορίνη;

Έτσι μας δίνει τη δική της άποψη, σε όσα διαδραματίζονται στη Σαντορίνη το τελευταίο διάστημα και καταγράφεται η τοποθέτηση της στις ερωτήσεις μας και όσων μηνυμάτων έχει δεχτεί από εργαζόμενους που ανησυχούν για το μέλλον της εργασιακής σεζόν στο νησί της Σαντορίνης. Η Βάλια μας λέει:«Η φύση μπορεί να εκδικηθεί αν δεν την σεβαστούμε. Ωραία η ανάπτυξη του τουρισμού, αλλά ο σεισμός έρχεται να μας υπενθυμίσει πως δεν κάνει κουμάντο μόνο ο άνθρωπος πάνω στον πλανήτη».

 Υποδομή στο νησί των εκατομμυρίων ευρώ. Μία Σαντορίνη ανθεκτική πάνω στον βράχο του κορυφαίου ηλιοβασιλέματος ή μία Σαντορίνη ραγισμένη, έτοιμη να παραδοθεί στα τερτίπια του Εγκέλαδου όποτε μας επισκεφθεί; Η φιλοσοφία του “δεν θα τύχει σε εμάς το κακό” είναι ξεπερασμένη και βλακώδης. Μαθηματικά, εκεί που ο Εγκέλαδος έχει γράψει μεγάλους σεισμούς σίγουρα θα ξαναγράψει το ίδιο σκορ, όσες λιτανείες κι αν κάνουμε. Οι πρόγονοι μας έλεγαν «όπου έσεισε – θα σείσει».

Επιπλέον η Σαντορίνη φωνάζει αυτές τις ημέρες: «Δεν αντέχω άλλο σεισμολογικές μεταβαλλόμενες κατά το δοκούν θεωρίες και βαρύγδουπες προβλέψεις ατόμων που έπιασαν στασίδι στα τηλεοπτικά παράθυρα και ο κόσμος να τρομοκρατείτε και να μην ξέρει τι να πιστέψει».Πήρα την απόφαση να απέχω από τα ΜΜΕ και σαν μέσον επικοινωνίας, να επιλέξω τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου με έκπληξη διαπίστωσα ότι η επισκεψιμότητα καθημερινά ξεπερνά το χρόνο που μπορώ να αφιερώσω.

Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος έχει κουραστεί με αυτό το ανούσιο τηλεοπτικό γαϊτανάκι ειδημόνων που στην ουσία δεν μας λέει τίποτα και ψάχνει απαντήσεις σε ανθρώπους νοήμονες.

 1. Ο ένας λέει ότι κατά 99% θα εκραγεί το ηφαίστειο.

2. Ο άλλος ότι για πρώτη φορά στα χρονικά θα δημιουργηθεί νέο ηφαίστειο. 

3. Ο άλλος ότι οι σεισμοί προέρχονται από μια αμφίδρομη σχέση με το ηφαίστειο (την άνοδο του μάγματος)

4. Ο άλλος ανέφερε ότι το πρώτο 5άρι τότε που είχε γίνει, μάλλον ήταν ο κυρίως σεισμός.

5. Πολλοί ότι θα τελειώσουμε σύντομα με μέγιστο τα 5R μετά τα 5 έγιναν 5,5 μετά 6 και χθες 6,5 κ.ο.κ.

6. Ο άλλος ότι είναι σμηνοσειρά (λες και ο πολίτης καταλαβαίνει τι είναι η σμηνοσειρά)

7. Ο άλλος (μάλλον άσχετος με τη σεισμολογία) να δηλώνει ότι με υπολογισμούς του, όλοι αυτοί οι μικροί σεισμοί ξεθύμαναν το ρήγμα. Δηλαδή όπως έλεγαν οι αρχαίοι «Πάρ’ τ’ αυγό και κούρευτο».

Σήμερα άκουσα κάποιον να λέει δημόσια ότι «έχουμε πόλεμο» Δεν κατάλαβα επίσης αυτό το τηλεοπτικό show, να φωνάζουμε τις τηλεοπτικές κάμερες κατά την εγκατάσταση ενός απλού σεισμογράφου, λες και θα γινόταν η εκτόξευση του νέου πυραύλου του Elon Mask! Σε τι ωφελεί τον απλό πολίτη αυτό, ο οποίος απαιτεί συγκεκριμένες απαντήσεις;!

 Μετά τις τελευταίες πολεμικές δηλώσεις που θυμίζουν απειλές Hezbollah ο κόσμος είναι στα κάγκελα. Θεωρώ αναγκαίο λοιπόν να απαντήσουμε στα εκατοντάδες ερωτήματα που στέλνουν τρομοκρατημένοι εργαζόμενοι κάθε ημέρα. Ντόπιοι ρωτούν: Να εκκενωθεί το νησί; Φυσικά ΟΧΙ.

Ακόμα και στο μεγάλο σεισμό του 1956 δεν είχαμε πολλές καταρρεύσεις, το νησί άντεξε. Βέβαια τότε δεν είχαμε όλες αυτές τι πολεοδομικές παρανομίες ειδικά κοντά στα όρια με την Καλντέρα, με άθλιες θεμελιώσεις επάνω στην Άσπα που ονομάζουν αυτό το βραχώδες σημείο στο φρύδι. Όλα αυτά μας δείχνουν ότι δυστυχώς θα έχουμε επίδραση στο τουριστικό προϊόν του νησιού για μερικούς ακόμα μήνες.

Αν παρέμενα στο νησί, τι θα έκανα;

Εκτός από την πιστή εφαρμογή των μέτρων που πρότειναν οι ειδικοί:

– Αν το σπίτι μου είναι παλιό ή αν υπάρχουν κάποιες εμφανείς (ακόμα και τριχοειδείς) ασυνέχειες στους τοίχους ζητάμε να το ελέγξει ένας μηχανικός.

– Αν το σπίτι μου είναι πάνω στο φρύδι θα πήγαινα να μείνω προς την ενδοχώρα.

-Αν γίνονται οικοδομές, και δίνονται οικοδομικές άδειες, θα εφάρμοζα όλα τα κριτήρια των ειδικών και φυσικά θα γινόταν έλεγχος αυτοψίας με το πέρας των εργασιών. 

Με έκπληξη άκουσα χθες ότι δεν έχουμε πολεοδομικές παρανομίες, ούτε επικίνδυνες θεμελιώσεις κοντά και πάνω στο φρύδι της Καλντέρας. Είναι όλο αυτό αστείο. Δεν θα σχολιάσω γελοιότητες και θα επικεντρώνομαι, με ουσιαστικά θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο, διότι δεν σκοτώνει ο σεισμός, αλλά περισσότερο ο πανικός και κυρίως η άγνοια σε συνδυασμό με τη βλακεία.

 Όσον αφορά για τον τουρισμό και την υφιστάμενη κατάσταση των κρατήσεων, θα πω ότι αναμένεται σύμφωνα με τις δικές μου εκτιμήσεις, να υπάρξουν πολλές ακυρώσεις, οι οποίες έκαναν ήδη την εμφάνιση τους. 

Επίσης δεν πρέπει να υπάρξει συνωστισμός στο νησί, γιατί εάν όλο αυτό γινόταν σε φουλ σεζόν, θα υπήρχε πρόβλημα και σίγουρα θα είχαμε θρηνήσει θύματα, ειδικά στο σημείο του παλιού λιμανιού με τις κατολισθήσεις, όπου γίνεται η άφιξη της κρουαζιέρας.

Επιπτώσεις θα υπάρχουν στην οικονομία αφού η Σαντορίνη γεμίζει αρκετά ταμεία του κρατικού φορέα (ίσως γι΄αυτό το λόγο να εθελοτυφλούμε στην παρανομία, μπροστά στα έσοδα) και φυσικά θα αργήσει να ξεκινήσει η σεζόν και ίσως χαθεί το Πάσχα που είναι πρόωρο τον Απρίλιο. 

Αρχικά όλα θα καθυστερήσουν γιατί δεν υπάρχει στελέχωση και αρκετός κόσμος εγκατέλειψε το νησί. Οικοδομικές εργασίες σταμάτησαν (και άλλοι αποφάσισαν να μην ακούσουν αυτά που επέβαλε ο νόμος για άλλη μια φορά σε αυτό το νησί), όσοι άκουσαν σαφώς έχουν μείνει στη μέση οι εργασίες τους, που προφανώς σε άνοιγμα τουριστικό, χρειάζεται να ολοκληρωθούν. Θα πάρει αρκετό χρόνο να μαζευτεί το εργοτάξιο που δημιουργείται. Επίσης τι θα γίνει με την υπερδόμηση στην Καλντέρα και πότε θα γίνουν έλεγχοι πολεοδομικοί ώστε να ξεκινήσει σωστά η λειτουργία του νησιού και να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο;! 


Ακόμα αναρωτιέμαι αν θα συμμορφωθεί η κοινωνία μετά από αυτό το μάθημα της φύσης. Οι τοπικοί άρχοντες άργησαν, αλλά αν και αργά προσπαθούν να ενεργοποιήσουν το σχέδιο φυγής και επιτέλους το νησί των εκατομμυρίων ζητάει βοήθεια για να γίνει έργο. Παρέλαβα μια εκπληκτική μακέτα στα χέρια μου για το νέο λιμένα, το ίδιο άκουσα και το 2018 που πρωτοπήγα στο νησί και το 2019. Η βιομηχανία που επενδύει μια κοινωνία, πρέπει να μοιράζεται και όχι να γίνεται αντιγραφή από το κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορούν όλοι να είναι ξενοδόχοι σε αυτό το νησί, με τι κριτήρια;! 

Τέλος θα πω ότι με αφορμή το γεγονός αυτό, εύχομαι να βγουν όλοι αλώβητοι από αυτή την ιστορία και να παραδειγματιστούν, ώστε να δοθεί η προσοχή που αρμόζει στο νησί αυτό, που ξέφυγε σε όλα τα επίπεδα.Να μπορέσουν όλοι να διαχειριστούν τη δόξα της νήσου και να επανέλθει οικονομική εγκράτεια.

Να κοιτάξουμε τον άνθρωπο και μετά το νόμισμα. Επίσης να επουλώσουν τις πληγές που άνοιξαν οι άνθρωποι στο νησί και να δοθεί ένα τέλος στα κακώς κείμενα.

Είναι καιρός να γίνει αυτό το restart που χρειαζόταν και να αναθεωρήσουμε, εστιάζοντας στα προβλήματα και την άμεση επίλυση τους και να μην επαναληφθούν.

Σημαντικό, να σταματήσει πια αυτή η προπαγάνδα και όλα όσα συμβαίνουν και διαδραματίζονται με τους δημοσιογράφους και την παραπληροφόρηση.

Ας αφήσουμε τους ειδικούς να μιλήσουν όταν πρέπει και ας μη ρίχνουμε άλλο λάδι στη φωτιά σε ήδη τεταμένο σκηνικό.

Πιάσαμε τα παράθυρα και ξεχάσαμε τις επείγουσες αρμοδιότητες που πρέπει να πάρουν σειρά. Τόσος χρόνος να είχε αφιερωθεί στο νησί, όσο στα παράθυρα των ΜΜΕ, δεν θα είχαμε τόσα προβλήματα.

Σαφώς ο χρόνος προβολής είναι πιο σημαντικός από το πρόβλημα που πρέπει να εστιάσουν. Και τέλος.

 Η Σαντορίνη, με τα γραφικά λευκά σπίτια και τα μαγευτικά ηλιοβασιλέματα, δεν είναι μόνο ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, αλλά και ένας σημαντικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας.

Κάθε χρόνο, το νησί προσελκύει περίπου 3,4 εκατομμύρια επισκέπτες, συμβάλλοντας σημαντικά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας, ούτε αυτό δεν ξέρετε να προστατεύσετε…