Μαθητές δημοτικού σχολείου της Ρόδου θα μεταβούν στην Τέλενδο για να παρελάσουν την 7η Μαρτίου με τον μοναδικό μαθητή του νησιού!

409
Φωτο αρχείου: Παρέλαση του μοναδικού μαθητή της Τελένδου στις 28 Οκτωβρίου 2024 στην Κάλυμνο

Ολόκληρο το Δημοτικό σχολείο Δαματριάς Ρόδου (αποτελείται από 24 μαθητές και μαθήτριες) αναμένεται να μεταβεί στο νησί της Τελένδου προκειμένου να πάρει μέρος στην παρέλαση για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου συνοδεύοντας έτσι τον μοναδικό μαθητή της 4ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ροδιακής» για το γεγονός έχει ενημερωθεί ήδη ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Χαράλαμπος Ψαράς, ο οποίος έχει δώσει ήδη το πράσινο φως προκειμένου να πραγματοποιηθεί η σημαντική αυτή εκδρομή την ημέρα της Εθνικής μας επετείου.

Το Δημοτικό Σχολείο Δαματριάς δια των εκπροσώπων του έχει καταθέσει ήδη αίτημα στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, ενώ την όλη προσπάθεια έχει αγκαλιάσει και ο Δήμος Καλύμνου ο οποίος θα υποδεχθεί αρχικά τα παιδιά φροντίζοντας έτσι στη συνέχεια να ταξιδέψουν με ασφάλεια στο γειτονικό νησί της Τελένδου.

Ο Δήμαρχος Ρόδου τήρησε την υπόσχεσή του

Σημειώνεται ότι στις 19 Δεκεμβρίου 2024, το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Δαματριάς και το μονοθέσιο σχολείο της Τελένδου, ενώθηκαν και πάλι αλλά εκείνη τη φορά διαδικτυακά για να πουν τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα στον δήμαρχο Ρόδου, κο Αλέξανδρο Κολιάδη.

Στην σχετική ανακοίνωση του δημοτικού σχολείου Δαματριάς, αναφέρονταν τα εξής:

“Σε μια συγκινητική επίδειξη αλληλεγγύης και ενότητας, την Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, το 3θέσιο Δημοτικό Σχολείο Δαματριάς και το μονοθέσιο σχολείο της μικροσκοπικής Τελένδου, ενός νησιού ακριβώς απέναντι από την Κάλυμνο, ενώθηκαν για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα. Μέσω της πλατφόρμας Webex, τα δύο σχολεία, μέλη του Πανελλαδικού Δικτύου Ολιγοθέσιων Σχολείων, συνδέθηκαν για να πουν μαζί τα κάλαντα, στον Δήμαρχο της Ρόδου κος Κολιάδη Αλέξανδρο, δημιουργώντας μια μοναδική γιορτή που ξεπέρασε τα γεωγραφικά όρια.

Η πρωτοβουλία αυτή, που ξεκίνησε από τις δασκάλες Έλενα Δεριζιώτη και Δέσποινα Μιχαήλ, αποδεικνύει πως η απόσταση δεν αποτελεί εμπόδιο για την επικοινωνία και την ανταλλαγή εμπειριών. Οι μαθητές των δύο σχολείων, αν και χωρισμένοι από θάλασσα, μοιράστηκαν τη χαρά των Χριστουγέννων, τραγουδώντας μαζί τα παραδοσιακά κάλαντα και ανταλλάσσοντας ευχές.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η συνάντηση αυτή δεν περιορίστηκε μόνο στον εορτασμό των Χριστουγέννων. Και τα δύο σχολεία απευθύνθηκαν στον Δήμαρχο Ρόδου, Αλέξανδρο Κολιάδη, με μια ξεχωριστή πρόταση: να τους βοηθήσει να παρευρεθούν στην Τέλενδο για να γιορτάσουν από κοινού την επέτειο της Ενσωμάτωσης στις 7 Μαρτίου. Ο Δήμαρχος, ενθουσιασμένος από την πρωτοβουλία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ανταποκρίθηκε άμεσα και δεσμεύτηκε να συνδράμει στην πραγματοποίηση αυτής της ιδιαίτερης εκδήλωσης όπως κι έγινε.

Η συνεργασία των δύο σχολείων εντάσσεται στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Δικτύου Ολιγοθέσιων Σχολείων, το οποίο έχει ως στόχο να ενισχύσει την επικοινωνία και την αλληλεγγύη μεταξύ των σχολείων που λειτουργούν σε απομακρυσμένες περιοχές. Μέσω δράσεων όπως αυτή, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν, να ανταλλάξουν απόψεις και εμπειρίες και να αναπτύξουν δεσμούς φιλίας που ξεπερνούν τα όρια της τάξης και του σχολείου.

Η ιστορία της συνάντησης του Δημοτικού Σχολείου Δαματριάς και του μονοθέσιου σχολείου της Τελένδου αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο ενωμένης και αλληλέγγυης κοινωνίας. Είναι μια ιστορία που μας διδάσκει ότι η απόσταση δεν είναι εμπόδιο για την επικοινωνία και την ανθρωπιά

ΠΗΓΗ: rodiaki.gr