Η ναυτιλία αποτελεί διαχρονικά έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, διαμορφώνοντας όχι μόνο την εθνική αλλά και τη διεθνή αγορά εργασίας.
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι νέοι στρέφονται στις ναυτιλιακές σπουδές, αναζητώντας σταθερότητα, υψηλές αποδοχές και επαγγελματικές προοπτικές σε έναν τομέα με παγκόσμια δυναμική.
Στο πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Νικολίτσας Τρίγκα, που δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr, αναλύονται οι λόγοι που οδηγούν τους νέους προς τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), τα πλεονεκτήματα και οι προκλήσεις της ναυτικής ζωής, καθώς και οι ευκαιρίες που ανοίγονται για όσους επιλέξουν αυτόν τον απαιτητικό αλλά συναρπαστικό κλάδο.
Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο που αναδημοσιεύουμε.
Πανελλήνιες 2025: Τα πλεονεκτήματα, οι προσδοκίες και η πραγματικότητα για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού – Τι πρέπει να «μετρήσουν» οι νέοι για τη μεγάλη απόφαση
Με τη ναυτιλία να αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας παρατηρείται την τελευταία δεκαετία μια στροφή ολοένα και περισσότερων νέων προς τις ναυτιλιακές σπουδές

Της Νικολίτσας Τρίγκα που δημοσιεύτηκε στο ethnos.gr
Με τη ναυτιλία να αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς και σημαντικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας αλλά και την Ελλάδα να κατέχει μια από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές δυνάμεις παγκοσμίως, παρατηρείται τη τελευταία δεκαετία μια στροφή ολοένα και περισσότερων νέων προς τις ναυτιλιακές σπουδές. Πιο συγκεκριμένα όσοι επιθυμούν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του ναυτικού αλλά και να αποκτήσουν πολλαπλές επαγγελματικές διεξόδους διεκδικούν την είσοδο τους στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.). Όπως επισημαίνει στο ethnos.gr, o κ. Δημήτρης Μπαρλάκας Σύμβουλος Σταδιοδρομίας, οι Α.Ε.Ν. ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι δημόσιες σχολές, χωρίζονται σε Πλοιάρχων και σε Μηχανικών και λειτουργούν συνολικά 12 σε διάφορες πόλεις τις Ελλάδας.
- Πλοιάρχων (Ασπρόπυργος, Πρέβεζα, Αργοστόλι, Κάλυμνος, Χανιά, Κύμη, Νέα Μηχανιώνα, Οινούσσες, Σύρος, Ύδρα, Νεάπολη): 8.325 μόρια
- Μηχανικών (Ασπρόπυργος, Κάλυμνος, Χανιά, Νέα Μηχανιώνα, Χίος): 8.350 μόρια
Η φοίτηση στις σχολές διαρκεί συνολικά 4 χρόνια και οι σπουδαστές ακολουθούν το σύστημα της εναλλασσόμενης εκπαίδευσης (δηλαδή, εναλλάσσεται μεταξύ σχολής και πλοίου). Η θεωρητική κατάρτιση των σπουδαστών ολοκληρώνεται σε 6 εξάμηνα ενώ η θαλάσσια πρακτική εκπαίδευση σε 2. Τα μαθήματα που διδάσκονται οι σπουδαστές διαφέρουν ανάλογα με την ειδικότητα με την οποία έχουν εισαχθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση των Αγγλικών, καθώς η γνώση τους κρίνεται απαραίτητη για μια αξιόλογη σταδιοδρομία στο χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας.
Οι απόφοιτοι μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, αποκτούν το πτυχίο της σχολής και το αποδεικτικό της ναυτικής ικανότητας του Πλοιάρχου ή Μηχανικού Γ’ τάξης Ε.Ν., ενώ μπορούν να εξελιχθούν σε πρώτη φάση σε Β’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς και στη συνέχεια σε Α’ Πλοιάρχους ή Μηχανικούς, αφού πραγματοποιήσουν θαλάσσια υπηρεσία. H επαγγελματική τους σταδιοδρομία δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία και στα ταξίδια αλλά επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. Ανάλογα με τις κλίσεις, τα ενδιαφέροντα και φυσικά την εξειδίκευση οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε ναυτιλιακές επιχειρήσεις, σε ναυπηγικά γραφεία, σε εφοδιαστικές αλυσίδες (Logistics), σε Νηογνώμονες, σε πρακτορεύσεις κ.λπ..
Πλεονεκτήματα
Η επιλογή της φοίτησης στις Α.Ε.Ν. και γενικά της καριέρας στο Εμπορικό Ναυτικό έχει αρκετά πλεονεκτήματα, που μπορεί να είναι πολύ ελκυστικά για κάποιον που θέλει να ακολουθήσει αυτή την επαγγελματική πορεία. Μερικά από τα πιο βασικά είναι:
- Υψηλές Αμοιβές και Οικονομικά Οφέλη: Οι ναυτικοί, απολαμβάνουν αρκετά καλές αποδοχές, οι οποίες συνήθως είναι υψηλότερες από τις μέσες αποδοχές πολλών άλλων επαγγελμάτων στην ξηρά.
- Εξαιρετικές Επαγγελματικές Προοπτικές: Η ναυτιλία είναι ένας από τους πιο δυναμικούς και ανθεκτικούς τομείς παγκοσμίως και η ζήτηση για αξιωματικούς Εμπορικού Ναυτικού είναι πάντα υψηλή.
- Ασφάλεια και Σταθερότητα: Η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προσφέρει σταθερότητα στην εργασία και αυτό γιατί οι ανάγκες της παγκόσμιας ναυτιλίας δεν επηρεάζονται εύκολα από την οικονομική κρίση.
- Ταξίδια και Εξερεύνηση Νέων Πολιτισμών: Η ζωή στη θάλασσα σου δίνει την ευκαιρία να ταξιδεύεις σε πολλές χώρες και να γνωρίζεις διαφορετικούς πολιτισμούς.
Μειονεκτήματα
Από την άλλη όμως παρά τα πολλά πλεονεκτήματα και τις προοπτικές που προσφέρουν οι Α.Ε.Ν., η πραγματικότητα της ναυτικής ζωής δεν είναι πάντα τόσο ρομαντική και ιδανική όσο φαίνεται. Μερικά βασικά μειονεκτήματα είναι:
- Κίνδυνοι και δύσκολες συνθήκες: Η ζωή στη θάλασσα, ειδικά σε μεγάλες αποστάσεις, μπορεί να είναι επικίνδυνη και απαιτητική. Η έκθεση σε δύσκολες καιρικές συνθήκες, τεχνικές βλάβες και άλλες απρόβλεπτες καταστάσεις καθιστούν το επάγγελμα του ναυτικού αρκετά πολύπλοκο και επικίνδυνο σε σχέση με άλλα επαγγέλματα.
- Δουλειά με πολύωρες βάρδιες: Η εργασία στο πλοίο συνήθως είναι δομημένη σε βάρδιες που είναι εξαντλητικές. Οι ώρες εργασίας μπορεί να είναι ακανόνιστες και να περιλαμβάνουν νυχτερινές βάρδιες, κάτι που επηρεάζει την προσωπική ζωή και τις κοινωνικές σχέσεις.
- Μεγάλο διάστημα μακριά από την οικογένεια: Ο ναυτικός μπορεί να χρειαστεί να παραμείνει στο πλοίο για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι μακριά από την οικογένεια και τους φίλους σου για αρκετούς μήνες.
- Κοινωνική απομόνωση: Παρά το γεγονός ότι μπορείς να γνωρίσεις ανθρώπους από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, η κοινωνική απομόνωση είναι κάτι που μπορεί να βιώσει ο ναυτικός, καθώς η ζωή στο πλοίο δεν προσφέρει πολλές ευκαιρίες για κοινωνική επαφή με άτομα εκτός του ναυτικού περιβάλλοντος.
Η απόφαση να σπουδάσει κάποιος στις Α.Ε.Ν, και να ακολουθήσει το επάγγελμα του ναυτικού εξαρτάται κυρίως από τις προσωπικές του προτεραιότητες αλλά και τις επιθυμίες του. Αν κάποιος είναι λάτρης της περιπέτειας και ταυτόχρονα αναζητά διεθνείς ταξιδιωτικές ευκαιρίες και καλές οικονομικές απολαβές τότε το Εμπορικό Ναυτικό μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή. Από την άλλη, αν κάποιος αναζητά την οικογενειακή σταθερότητα και τη δυνατότητα να έχει συχνές επαφές με τους δικούς του ανθρώπους, τότε η ναυτική ζωή ενδέχεται να μην του ταιριάζει. Αν λοιπόν βρίσκεσαι σε δίλημμα για να επιλέξεις ή όχι το ναυτικό επάγγελμα, θα πρέπει να ζυγίσεις πολύ καλά τις προσδοκίες που είναι τα χρήματα, τα ταξίδια και ο μαγικός κόσμος της θάλασσας αλλά και την πραγματικότητα που είναι η σκληρή και απαιτητική ναυτική ζωή