Μεγάλη Παρασκευή στην Κάλυμνο: Φωτορεπορτάζ από τη μοναδική, ξεχωριστή και κατανυκτική περιφορά των Επιταφίων.

2726

Με ιδιαίτερη κατάνυξη και τη συμμετοχή πλήθους πιστών και επισκεπτών πραγματοποιήθηκε σήμερα Μεγάλη Παρασκευή, 18 Απριλίου 2025, η περιφορά των Επιταφίων στην Κάλυμνο. Ο καλός καιρός και η έντονη παρουσία κόσμου συνέβαλαν ώστε το μοναδικό αυτό έθιμο να αποτελέσει μια ξεχωριστή θρησκευτική και πολιτιστική εμπειρία για όλους.

Προηγήθηκε η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου σε όλους τους Ιερούς Ναούς του νησιού. Στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Σωτήρος Χριστού, χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, του Έπαρχου Μανώλη Μουσελλή και του Δημάρχου Ιωάννη Μαστροκούκου, του Προέδρου του ΔΣ Δημήτρη Μαραγκού, του πρώην Δημάρχου Ιωάννη Γαλουζή, το Αντιπροέδρου του ΔΣ Κρις Αλαχούζου, της Αντιδημάρχου Καλλιόπης Κουτούζη, του δημοτικού συμβούλου Γεωργίου Ψαρά,του Διοικητή του 5/42 ΣΕ Συνταγματάρχη Κωνσταντίνου Τσίρου, του Λιμενάρχη Καλύμνου Αντιπλοιάρχου ΛΣ Θεόφιλου Τσαγκάρη.

Ιδιαίτερη η παρουσία των βουλευτών Δωδεκανήσου Γιάννη Παππά , Γιώργου Νικητιάδη, του Γενικού Γραμματέα Προεδρείου Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Αντώνιου Γιαννικουρή και του Δημάρχου της πόλης Πορτ Ντε Μπουκ της Γαλλίας Laurent Belsola,

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, ξεκίνησε η περιφορά του Επιταφίου του Μητροπολιτικού Ναού με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και τιμητικού στρατιωτικού αγήματος. Η πομπή ενώθηκε με τις υπόλοιπες ενορίες της Πόθιας σε μια ξεχωριστή και μοναδική «θρησκευτική παρέλαση» κατά μήκος της παραλιακής, όπου ο Επιτάφιος του Μητροπολιτικού Ναού παρέμεινε μπροστά στο Ηρώον για να υποδεχθεί τους επιταφίους των υπολοίπων εκκλησιών.

Στην περιφορά συμμετείχαν οι ενορίες:

  • Ι.Μ. Ναός Σωτήρος Χριστού
  • Αγίου Νικολάου
  • Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
  • Αγίου Βασιλείου
  • Αναστάσεως
  • Ζωοδόχου Πηγής (Παναγία Καλαμιώτισσα)
  • Αγίας Τριάδος
  • Αγίου Στεφάνου
  • Ευαγγελίστριας &
  • Προσκόπων
  • Αγίου Αθανασίου
  • Υπαπαντής του Κυρίου
  • Αγίου Μάμαντος
  • Παναγίας Βοθυνών
  • Αρχαγγέλου Πανόρμου

Η πομπή κάθε Επιταφίου ήταν εντυπωσιακή, με τη χορωδία να ψάλλει τα Εγκώμια, ακολουθούμενη από ιερείς, μυροφόρες, και πιστούς. Όλοι οι Επιτάφιοι ήταν στολισμένοι με ευωδιαστά άνθη και λαμπερά υφάσματα, φροντισμένοι με αγάπη από νέους και νέες κάθε ενορίας, οι οποίοι τους μετέφεραν με συγκίνηση και περηφάνια.

Για μία ακόμη χρονιά, η άμιλλα για τον πιο όμορφα στολισμένο Επιτάφιο ήταν έντονη, πάντα όμως σε πνεύμα σεβασμού και ευλάβειας προς το Θείο Δράμα.

Τελετάρχης ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Βασίλειος Διακομιχάλης

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη συγκινητική περιφορά των Επιταφίων με τη σειρά διέλευσης.

Σε επόμενη ανάρτηση, παρακολουθήστε και το σχετικό video του Kalymnos News με ρεπορτάζ της Μπέττυς Μαίλλη και του Μάμα Χαραμαντά.