Το αυθεντικό καλύμνικο “εφτάζυμο” – ή όπως συνηθίζουν να το λένε και “φτάζυμο” – είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό ψωμί. Είναι κομμάτι της παράδοσης, της μνήμης και της γεύσης του νησιού. Με τις μυρωδιές της μαστίχας, του γλυκάνισου, της ζάχαρης και του ούζου να μπλέκονται αρμονικά με τη μαγιά από ρεβίθι, δημιουργείται ένα πεντανόστιμο αποτέλεσμα που ξεχωρίζει – και όχι άδικα.

Το Kalymnos News, με αφορμή τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, επισκέφθηκε σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου 2025, τον φούρνο της οικογένειας Τάλια, έναν φούρνο με ιστορία και γεύση. Το φημισμένο τους παραδοσιακό εφτάζυμο έχει κατακτήσει όχι μόνο την Κάλυμνο, αλλά και τους ουρανίσκους σε όλη την Ελλάδα – και όχι μόνο!


Η Μαρία Τάλια, κόρη του αξέχαστου φουρνάρη Νικόλα Τάλια, μαζί με τον σύζυγο της Δημήτρη Σάντο, συνεχίζουν με μεράκι την οικογενειακή παράδοση. Μας μίλησαν για τη διαδικασία του ζυμώματος, για τα παξιμάδια και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα που καθημερινά βγαίνουν φρέσκα από τον φούρνο και γίνονται ανάρπαστα. Στέλνουν τις θερμότερες ευχές τους στους απανταχού Καλυμνίους για καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση.
Στο πλάι τους και η 3η γενιά της οικογένειας, ο Νικόλας και η Νίκη, που με αγάπη συνεχίζουν την παράδοση. Η νέα γενιά φέρνει φρεσκάδα αλλά και σεβασμό στις ρίζες, εξασφαλίζοντας ότι οι μυρωδιές και οι γεύσεις του παρελθόντος θα συνεχίσουν να “ταξιδεύουν” στο μέλλον.





Δείτε το όμορφο ρεπορτάζ που ετοίμασαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς, γεμάτο εικόνες, αρώματα και… αγάπη για το καλύμνικο εφτάζυμο.
Καλή Ανάσταση σε όλους, με γεύσεις που ενώνουν γενιές!