Από τον βυθό στην επιστήμη: Το ολοθούριο (δρούλος) ή “αγγούρι της θάλασσας” για φαρμακευτική χρήση σύμφωνα με μελέτη ερευνητών.

4589

Κρυμμένο στα βάθη των ωκεανών και με ταπεινή εμφάνιση που θυμίζει μαλακό σωλήνα, το αγγούρι της θάλασσας ή ολοθούριο ή δρούλος–γνωστό για τους αλιείς της Καλύμνου, αποδεικνύεται ότι μπορεί να κρύβει μέσα του έναν ανεκτίμητο σύμμαχο στον αγώνα κατά του καρκίνου. Νέα επιστημονική μελέτη φέρνει στο φως τη δύναμη μιας θαλάσσιας ένωσης που εμπεριέχεται στον οργανισμό αυτό και έχει την ικανότητα να μπλοκάρει ένα ένζυμο-κλειδί για την εξάπλωση της νόσου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι και το Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν, σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό Glycobiology, περιγράφουν πώς η θειϊκή φουκοζυλιωμένη χονδροϊτίνη (FCS) –ένα σακχαρώδες μόριο που απομονώνεται από το είδος Holothuria floridana– παρεμποδίζει τη δράση του ενζύμου Sulf-2. Το ένζυμο αυτό χρησιμοποιείται από τα καρκινικά κύτταρα για να τροποποιήσουν γλυκάνες στην επιφάνειά τους και να ενισχύσουν την εξάπλωσή τους στον οργανισμό.

Η ερευνήτρια Marwa Farrag εξηγεί πως τα αγγούρια της θάλασσας παράγουν μοναδικές σακχαρούχες ενώσεις που δεν συναντώνται αλλού στη φύση, τονίζοντας την επιστημονική τους αξία. Η σημασία του ευρήματος ενισχύεται από το γεγονός ότι, σε αντίθεση με άλλους αναστολείς του Sulf-2, η φυσική ένωση από το αγγούρι της θάλασσας δεν επηρεάζει την πήξη του αίματος – μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών, όπως η αιμορραγία.

«Τα κύτταρά μας είναι καλυμμένα με “δάση” γλυκανών και τα ένζυμα όπως το Sulf-2 λειτουργούν σαν “ψαλίδια” που τα αλλοιώνουν. Αν καταφέρουμε να σταματήσουμε αυτά τα ένζυμα, ανακόπτουμε και την εξάπλωση του καρκίνου», λέει ο αναπληρωτής καθηγητής φαρμακολογίας Vitor Pomin.

Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η παραγωγή της FCS από φυσικές πηγές δεν επαρκεί για την ανάπτυξη φαρμάκων σε βιομηχανική κλίμακα. Το επόμενο βήμα είναι η συνθετική αναπαραγωγή του μορίου στο εργαστήριο.

Τα ολοθούρια, τα “θαλάσσια αγγούρια” είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που χαρακτηρίζονται και ως … καθαριστές του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Τρέφονται με τα απόβλητα των υπόλοιπων θαλάσσιων οργανισμών γι’ αυτό και ζουν σε αμμώδεις περιοχές, έχουν υψηλή διατροφική, θρεπτική και φαρμακευτική αξία και πολλοί τα χρησιμοποιούν ως delicatessen ενώ εδώ και πολλά χρόνια γίνονται μεγάλες εξαγωγές στην Κίνα.

Από καθαριστές του βυθού σε πιθανούς «καθαριστές» του καρκίνου, τα θαλάσσια αγγούρια μας υπενθυμίζουν ότι η φύση συνεχίζει να αποτελεί ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης και λύσεων για την ανθρώπινη υγεία.

(ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ από newsbeast.gr)