Σήμερα, Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2025, πραγματοποιήθηκε στην ακριτική Ψέριμο η παρουσίαση και διαβούλευση του πρώτου παραδοτέου (Π.1) της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΟΧΣ) του νησιού. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο που εκπονείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Καλυμνίων με το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και αποσκοπεί στη χάραξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου βιώσιμης ανάπτυξης για την Ψέριμο.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο του νησιού, παρουσία του Δημάρχου Ιωάννη Μαστροκούκου και σχεδόν όλων των μόνιμων κατοίκων.








Μίλησε ο Δήμαρχος Καλυμνίων Ιωάννης Μαστροκούκος τονίζοντας τη σημασία του σχεδίου για το μέλλον της Ψερίμου, ενώ μέσω διαδικτύου απηύθυνε χαιρετισμό ο Έπαρχος Π.Ε. Καλύμνου Μανώλης Μουσελλής. Την παρουσίαση του πρώτου παραδοτέου έκανε ο Γενικός Διευθυντής του Δικτύου ΔΑΦΝΗ, Κώστας Κομνηνός, μηχανολόγος μηχανικός, με τη συμμετοχή της Εριφύλης Παρίση από το τμήμα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Γεωπληροφορικής του Δικτύου. Το Π.1 αφορά την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης του νησιού σε κρίσιμους τομείς, με στόχο τον εντοπισμό αδυναμιών και πλεονεκτημάτων, ώστε να τεθούν οι βάσεις της στρατηγικής κατεύθυνσης στο επόμενο στάδιο της μελέτης.





Ο Δήμος Καλυμνίων αντιμετωπίζει την εκπόνηση του ΟΧΣ ως κομβικό βήμα για την αναπτυξιακή πορεία της Ψερίμου, καθώς αποτελεί στρατηγικό εργαλείο που θα επιτρέψει τη στοχευμένη αξιοποίηση χρηματοδοτικών μέσων και θα δώσει ώθηση στη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο φακός του Kalymnos News βρέθηκε στην Ψέριμο, πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό, κατέγραψε πανέμορφες εικόνες από το νησί και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με μόνιμους κατοίκους και επαγγελματίες.



Δηλώσεις για την παρουσίαση της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ακριτικού νησιού μας έκαναν ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαστροκούκος και ο Γενικός Διευθυντής της ΔΑΦΝΗΣ Κώστα Κομνηνό.

Ο Δήμαρχος Γιάννης Μαστροκούκος τόνισε την ανάγκη για συστηματικό και όχι αποσπασματικό σχεδιασμό:
«Η Ψέριμος είναι ένα διαμάντι, αλλά παραμελημένο. Θέλουμε να ξέρουμε πού πάμε, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής και να προχωρούμε με σοβαρότητα και συνέπεια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Κομνηνός σημείωσε πως το ΟΧΣ έχει ως στόχο την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νησιού:
«Η Ψέριμος είναι μοναδική. Η ανάπτυξή της πρέπει να σέβεται το φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητά της. Ήδη έχουν εντοπιστεί προοπτικές και προτεινόμενα έργα που θα δώσουν ώθηση στο νησί την επόμενη δεκαετία».
Το Kalymnos News πραγματοποίησε και οδοιπορικό στην Ψέριμο, συνομιλώντας με κατοίκους και επαγγελματίες, αλλά και με τις εκπαιδευτικούς του σχολείου, Αθηνά Σχοινά και Μαρία Τσαβιταρόγλου.


Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η συζήτηση με τη Νομική Ξυλουρά, που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί με την οικογένειά της, μεγαλώνοντας τον μικρό Ταξιάρχη, μαθητή της Α’ Δημοτικού, και το νεογέννητο βρέφος της.


Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων, επιβεβαιώνοντας τη διάθεση όλων για ουσιαστική συμμετοχή και κοινό όραμα για το μέλλον της Ψερίμου.








Δείτε το πλήρες οδοιπορικό με φωτορεπορτάζ και βίντεο , σε επιμέλεια της Μπέττυς Μαΐλλη και του Μάμα Χαραμαντά, για το Kalymnos News.

