Του Δημήτρη Γ. Δρόσου
Σε δημοσίευση στις 11 Νοεμβρίου 2025 νέας μεγάλης κλίμακας διακήρυξης (ΔΕΕΔ-43) προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την ανάδειξη αναδόχου για την υλοποίηση τριών κρίσιμων υποβρύχιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων: Κάλυμνος – Λέρος, Λέρος – Λειψοί και Λευκάδα – Σπάρτη – Σκορπιός. Το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, την αξιοπιστία του δικτύου και την ομαλή ηλεκτροδότηση των νησιωτικών περιοχών.
Η σύμβαση περιλαμβάνει την πλήρη μελέτη, προμήθεια, εγκατάσταση και δοκιμή των υποβρύχιων καλωδίων Μέσης Τάσης (20 kV) με μόνωση XLPE, καθώς και όλες τις συνοδευτικές εργασίες, από τις θαλάσσιες γεωφυσικές χαρτογραφήσεις έως την αποξήλωση παλαιών καλωδίων.
Τεχνικό αντικείμενο του έργου
Σύμφωνα με τη διακήρυξη, ο ανάδοχος θα αναλάβει μεταξύ άλλων:
- Θαλάσσιες γεωφυσικές μελέτες βυθού, μερικές ή πλήρεις, ανάλογα με τη διασύνδεση.
- Πόντιση νέων συνθέτων υποβρύχιων καλωδίων 20 kV, εξοπλισμένων με θωράκιση μολύβδου, οπλισμό χαλύβδινων συρματιδίων και δύο οπτικά καλώδια ανά γραμμή.
- Υπηρεσίες πόντισης μέσω πλωτών μέσων, τα οποία θα πρέπει να φέρουν ελληνική σημαία ή να διαθέτουν την κατάλληλη εξαίρεση.
- Αποξήλωση και διαχείριση υφιστάμενων παλαιών καλωδίων, όπου απαιτείται.
- Όλες τις απαραίτητες δοκιμές ώστε οι διασυνδέσεις να παραδοθούν στον ΔΕΔΔΗΕ πλήρως λειτουργικές.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις ανά διασύνδεση
Κάλυμνος – Λέρος
Προβλέπεται μερική θαλάσσια γεωφυσική μελέτη, μετατόπιση υφιστάμενου καλωδίου και εγκατάσταση τριών νέων υποβρυχίων καλωδίων συνολικού ενδεικτικού μήκους 24,3 km.




Λέρος – Λειψοί
Περιλαμβάνει πλήρη μελέτη βυθού και εκτίμηση τρόπου ταφής (Burial Assessment Study), καθώς και πόντιση δύο νέων υποβρυχίων καλωδίων, συνολικού μήκους 21 km. Στη σύμβαση εντάσσεται και η αποξήλωση της παλαιάς διασύνδεσης.

Λευκάδα – Σπάρτη – Σκορπιός
Προβλέπεται η υλοποίηση μιας ακόμη διασύνδεσης στο Ιόνιο, με δυνατότητα όμως μονομερούς απομείωσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή ακύρωσης του συγκεκριμένου υποέργου εντός τριών μηνών από την υπογραφή της σύμβασης.
Προϋπολογισμός 58,4 εκατ. ευρώ
Η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη ορίζεται σε 58.422.185 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
Αναλυτικά:
- 18.850.350 € – Κάλυμνος – Λέρος
- 22.773.700 € – Λέρος – Λειψοί
- 8.337.850 € – Λευκάδα – Σπάρτη – Σκορπιός
- 7.494.285 € – Απρόβλεπτες δαπάνες (15%)
- 966.000 € – Ανταλλακτικά
Η σύμβαση θα ανατεθεί βάσει του κριτηρίου της πλέον συμφέρουσας από οικονομική άποψη προσφοράς βάσει τιμής.
Χρονοδιάγραμμα – Ηλεκτρονική διαδικασία
Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 24 μήνες από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.
Η κατάθεση προσφορών θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας sourceONE της cosmoONE, προσβάσιμης από την πύλη www.marketsite.gr, καθώς και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του ΔΕΔΔΗΕ, www.deddie.gr.
Καταληκτική ημερομηνία υποβολής: 17 Δεκεμβρίου 2025, ώρα 13:00.
Το έργο αποτελεί μία από τις σημαντικές ενεργειακές παρεμβάσεις στον νησιωτικό χώρο για τα επόμενα χρόνια, ενισχύοντας την αξιοπιστία του συστήματος διανομής και συμβάλλοντας στην ενεργειακή θωράκιση των τοπικών κοινωνιών.

