Σε έντονα φορτισμένο συναισθηματικά κλίμα, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2026 το απόγευμα η συνέντευξη που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ ο Μιχάλης Καραβοκυρός, ιδιοκτήτης της νεοσύστατης Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) στην περιοχή του Φάραγγα.

Η συνέντευξη ήρθε ως συνέχεια της ημερίδας που διοργάνωσε η ΑΝΑΚΕΜ, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλυμνίων και του ΤΕΕ, στις 4 Φεβρουαρίου 2026 στο Αναγνωστήριο, με θέμα την έναρξη της εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ στην Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου. Εκεί παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες, οι θεσμικές υποχρεώσεις και τα περιβαλλοντικά οφέλη του νέου συστήματος, ωστόσο δεν έλειψαν οι εντάσεις και οι αντιδράσεις.
Οι αντιδράσεις και τα ερωτήματα
Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από μερίδα πολιτών και επαγγελματιών του κλάδου της οικοδομής επικεντρώθηκαν κυρίως:
- Στο οικονομικό κόστος για τους κατασκευαστές.
- Στη χωροθέτηση της μονάδας.
- Στην εγγύτητα με κατοικημένες περιοχές.
- Στον κίνδυνο σκόνης και θορύβου.
- Στην αυξημένη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.
- Στον φόβο πλημμυρικών φαινομένων σε περίπτωση έντονων βροχοπτώσεων.
Ανησυχίες που, όπως ειπώθηκε, αγγίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής Άργους και Πόθιας.
«Η ιστορία μας ξεκινά το 1959»
Ο Μιχάλης Καραβοκυρός ξεκίνησε την τοποθέτησή του με εμφανή συγκίνηση, δείχνοντας φωτογραφία του αείμνηστου πατέρα του, ιδρυτή του πρώτου λατομείου στην Κάλυμνο.


«Το 1959 ξεκίνησε ο πατέρας μου. Ήταν ο πρώτος με νταμάρι στην Κάλυμνο. Ο πρώτος που έφερε κομπρεσέρ, που έκανε ανατινάξεις, που έστησε σπαστήρα και έβγαλε αμμοχάλικα», ανέφερε, κάνοντας εκτενή ιστορική αναδρομή.
Παρουσίασε μάλιστα έγγραφο του 1973, με αριθμό πρωτοκόλλου, σύμφωνα με το οποίο ο τότε Δήμαρχος Καλυμνίων καλούσε τον πατέρα του να αναπτύξει δραστηριότητα στη θέση Φάραγγα και να συμβάλει στη δημιουργία φραγμάτων στον ποταμό για την ανάσχεση των υδάτων του Άργους.
«Το όνομα Καραβοκυρός έχει ιστορία. Δεν εμφανιστήκαμε χθες», τόνισε.
Αδειοδοτήσεις και «λασπολογία»
Απαντώντας σε αιτιάσεις περί έλλειψης νομιμότητας, υπογράμμισε ότι διαθέτει πλήρη αδειοδότηση, περιβαλλοντικές μελέτες και πιστοποιήσεις υλικών ήδη από το 2008.
«Όποιος έχει αμφιβολία, ας μπει στη Διαύγεια. Οι άδειες είναι όλες νόμιμες», δήλωσε, κάνοντας λόγο για «ψεύδη και λασπολογίες» από συγκεκριμένα και λιγοστά πρόσωπα.
Αναφέρθηκε επίσης σε παλαιότερη προσπάθεια μεταφοράς της δραστηριότητας στη θέση Γιαννοχώρα, η οποία – όπως είπε – ματαιώθηκε λόγω παρεμβάσεων τρίτων.
«Τα μπάζα τα κάνω γρανίτες»
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στη φιλοσοφία της ανακύκλωσης:
«Δεν κάνουμε χωματερή. Κάνουμε ανακύκλωση. Παίρνουμε μπάζα και τα κάνουμε γρανίτες. Αυτή είναι η τέχνη μας».
Εξήγησε ότι η διαδικασία γίνεται με ελεγχόμενη διαλογή, κοσκίνισμα και επεξεργασία, ενώ τόνισε πως η συνεργασία με την ΑΝΑΚΕΜ αποτελεί υποχρέωση βάσει νόμου, ώστε να διασφαλίζεται ο κρατικός έλεγχος στη διακίνηση των υλικών.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το 30% του κόστους αφορά το συλλογικό σύστημα διαχείρισης και το 70% τη λειτουργία της μονάδας.
Το ζήτημα του κόστους
Απαντώντας σε φήμες περί υπέρογκων τιμών (80 ή 100 ευρώ ανά τόνο), ο Μιχάλης Καραβοκυρός ξεκαθάρισε ότι η τιμή για καθαρά μπάζα ανέρχεται στα 3 ευρώ ανά τόνο.
Έδωσε μάλιστα παράδειγμα οικοδομής μέσου μεγέθους, εκτιμώντας ότι το συνολικό κόστος διαχείρισης αντιστοιχεί σε ένα μικρό ποσοστό του συνολικού προϋπολογισμού ενός έργου.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η ύπαρξη κοντινής μονάδας μειώνει το κόστος μεταφοράς για τους εργολάβους.
Οι καταγγελίες για παράνομες αποθέσεις
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης προβλήθηκαν φωτογραφίες από σημεία ανεξέλεγκτης απόρριψης μπαζών σε διάφορες περιοχές στο Φλασκά και εκτάσεις της περιοχής Άργους και αεροδρομίου


«Σε τρία σημεία έχουν πεταχτεί χιλιάδες κυβικά. Είμαι υποχρεωμένος τώρα να τα απομακρύνω. Μπορεί κανείς να χτίσει πάνω σε μπάζα;» διερωτήθηκε.
Υποστήριξε ότι η λειτουργία της μονάδας θα βάλει τέλος στο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων αποθέσεων που, όπως είπε, συνέβαλαν και σε πλημμυρικά προβλήματα τα προηγούμενα χρόνια.
Το θέμα της διέλευσης φορτηγών
Σε ερώτηση του συνεργάτη του Kalymnos News, Μάμα Χαραμαντά, σχετικά με τη διέλευση φορτηγών από τον οικισμό του Άργους, ο Μιχάλης Καραβοκυρός απάντησε ότι η μονάδα διαθέτει νόμιμη πρόσβαση και ότι δεν υπάρχει λόγος διέλευσης μέσα από τον οικισμό.
«Δεν έχει λογική να ανεβαίνουν στο Άργος για να ξανακατέβουν. Υπάρχει νόμιμος δρόμος πρόσβασης», υποστήριξε.
Ο φόβος πλημμυρών
Απαντώντας στις ανησυχίες περί μεταφοράς μπαζών προς την Πόθια σε περίπτωση έντονης βροχόπτωσης, παρουσίασε – μέσω φωτογραφιών – τις τάφρους απορροής και τα τεχνικά έργα που έχουν κατασκευαστεί.
«Η δραστηριότητα δεν βρίσκεται σε ρέμα. Υπάρχουν ενδιάμεσες τάφροι συγκράτησης. Δεν υπάρχει περίπτωση να παρασυρθούν υλικά», τόνισε.
Προσωπική εξομολόγηση
Σε μια ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, ο κ. Καραβοκυρός αναφέρθηκε στην προσωπική οικογενειακή του δοκιμασία, μιλώντας για την κόρη του που έχει υποβληθεί σε τρεις μεταμοσχεύσεις καρδιάς και μάχη με καρκίνο. «Σαν άνθρωπος και οικογενειάρχης πέντε παιδιών, ευχαριστώ όσους μου δίνουν κουράγιο να προχωράω».
«Το πετρέλαιο της Καλύμνου είναι η πέτρα»
Επίσης ο Μιχάλης Καραβοκυρός έκανε αναφορά και στην δραστηριότητα του της επεξεργασίας πέτρας και υπερασπίστηκε συνολικά τη λατομική και εξορυκτική δραστηριότητα στο νησί.
«Η πέτρα είναι το πετρέλαιο της Καλύμνου. Μην τορπιλίζουμε την εξόρυξη. Δεν μπορεί να φοβόμαστε να ανοίξουμε μια νόμιμη δουλειά στον τόπο μας».
Η συζήτηση γύρω από τη λειτουργία της Μονάδας ΑΕΚΚ στη Φάραγγα αναμένεται να συνεχιστεί, με το στοίχημα πλέον να αφορά την ομαλή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου και την εμπέδωση εμπιστοσύνης μεταξύ επαγγελματιών, πολιτών και φορέων.
Το επόμενο διάστημα θα δείξει αν η νέα αυτή δραστηριότητα θα αποτελέσει σημείο τριβής ή παράδειγμα οργανωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης για την Κάλυμνο.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιχάλη Καραβοκυρού στο video που επιμελήθηκαν η Μπέττυ Μαΐλλη και ο Μάμας Χαραμαντάς

