Η Μαρία Μαγκούλια στην Εθνική για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου του Μπέρμιγχαμ

98

Με τη μεγαλύτερη αποστολή στην ιστορία της θα συμμετάσχει η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Μπέρμιγχαμ από τις 10 έως τις 16 Αυγούστου 2026.

Μετά την ολοκλήρωση των προσθαφαιρέσεων στο ranking, η ελληνική αποστολή αριθμεί συνολικά 60 αθλητές και αθλήτριες, εκ των οποίων 33 άνδρες και 27 γυναίκες, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 50 συμμετοχών που είχε σημειωθεί στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Ρώμης.

Τα μοναδικά ατομικά αγωνίσματα χωρίς ελληνική εκπροσώπηση είναι τα 1.500 μ., τα 5.000 μ., τα 10.000 μ. και τα 3.000 μ. στιπλ, ενώ τα αγωνίσματα με τη μεγαλύτερη ελληνική παρουσία είναι ο Μαραθώνιος Βάδην Γυναικών, με τέσσερις συμμετοχές χάρη και στην κάτοχο του τίτλου Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, καθώς και τα 200 μ. γυναικών, το τριπλούν, η σφαιροβολία, η σφυροβολία και τα δύο αγωνίσματα βάδην των ανδρών, με τρεις συμμετοχές το καθένα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την Κάλυμνο

Ιδιαίτερη σημασία έχει η φετινή διοργάνωση για την Κάλυμνο, καθώς στην Εθνική Ομάδα συμμετέχει η αθλήτρια της Ένωσης Καζώνης Κάλυμνος 2000, Μαρία Μαγκούλια, η οποία θα αγωνιστεί στη σφαιροβολία.

Για τη Μαρία Μαγκούλια αυτή θα είναι η δεύτερη συμμετοχή της σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, καθώς είχε αγωνιστεί και το 2024, λαμβάνοντας μέρος στον προκριματικό του ίδιου αγωνίσματος. Στη σφαιροβολία θα εκπροσωπήσει επίσης τα ελληνικά χρώματα και η Μαρία Ραφαηλίδου.

Παράλληλα, στην ελληνική αποστολή βρίσκεται και η κορυφαία Ελληνίδα δισκοβόλος Κρίστυ Αναγνωστοπούλου, η οποία θα συμμετάσχει για πέμπτη φορά σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η παρουσία της έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την Κάλυμνο, καθώς είναι σύζυγος του Καλύμνιου βετεράνου δισκοβόλου Γιώργου Χαραμαντά.

Η ελληνική ομάδα ταξιδεύει στο Μπέρμιγχαμ με υψηλές προσδοκίες, φιλοδοξώντας να συνεχίσει την ανοδική πορεία του ελληνικού στίβου και να διεκδικήσει σημαντικές διακρίσεις απέναντι στην ελίτ του ευρωπαϊκού κλασικού αθλητισμού.

Δείτε όλη την ελληνική ομάδα παρακάτω:

Γυναίκες

100 μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη
200 μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Δήμητρα Τσουκαλά
800 μ.: Γεωργία Δεσπολλάρη
Μαραθώνιος: Ματίνα Νούλα
Ύψος: Παναγιώτα Δόση
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη, Αριάδνη Αδαμοπούλου
Μήκος: Αντριάνα Γκόγκα, Ναταλία Μπέση
Τριπλούν: Οξάνα Κορένεβα, Σπυριδούλα Καρύδη
Σφαίρα: Μαρία Ραφαηλίδου, Μαρία Μαγκούλια
Δίσκος: Κρίστυ Αναγνωστοπούλου
Σφύρα: Σταματία Σκαρβέλη
Ακόντιο: Ελίνα Τζένγκο
Έπταθλο: Αναστασία Ντραγκομίροβα
Ημιμαραθώνιος Βάδην: Χριστίνα Παπαδοπούλου, Αναστασία Αντωνοπούλου
Μαραθώνιος Βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Πένυ Τσινοπούλου, Όλγα Φιάσκα, Έφη Κουρκουτσάκη
4Χ100 μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Δήμητρα Τσουκαλά, Σοφία Καμπερίδου, Αποστολία Αντωνάτου, Αργυρώ Παπαδεράκη

Άνδρες

200 μ.: Σωτήρης Γκαραγκάνης, Βασίλης Μυριανθόπουλος
400 μ.: Γιώργος Φρανκς
110 μ. εμπόδια: Χρήστος-Παναγιώτης Ρούμτσιος
400 μ. εμπόδια: Δημήτρης Λεβαντίνος
Μαραθώνιος: Γιώργος Σταμούλης
Ύψος: Αντώνης Μέρλος, Αντρέα Μίτα
Επί Κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής, Γιάννης Ρίζος
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου, Νίκος Σταματονικολός
Τριπλούν: Νικόλας Ανδρικόπουλος, Ανδρέας Πανταζής, Δημήτρης Τσιάμης
Σφαίρα: Κώστας Γεννίκης, Ιάσων Μαχαίρας, Οδυσσέας Μουζενίδης
Δίσκος: Δημήτρης Παυλίδης
Σφύρα: Χρήστος Φραντζεσκάκης, Γιώργος Παπαναστασίου, Μιχάλης Αναστασάκης
Ακόντιο: Δημήτρης Τσίτσος
Ημιμαραθώνιος Βάδην: Γιώργος Κριτούλης, Ανδρέας Παπαστεργίου, Κώστας Ντεντόπουλος
Μαραθώνιος Βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ, Γιώργος Κελεπούρης, Ανδρέας Καραγιάννης
4Χ100 μ.: Σωτήρης Γκαραγκάνης, Βασίλης Μυριανθόπουλος, Νικόλας Παναγιωτόπουλος, Θοδωρής Βροντινός, Γιάννης Βοσκόπουλος, Γιάννης Νυφαντόπουλος